Ένας καλύτερος κόσμος: τα δικαιώματα του παιδιού της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη

Ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  για παιδιά 5+ έρχεται για να ενημερώσει τους μικρούς μας φίλους για τα δικαιώματα των παιδιών. Σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη και με εικόνες  «δυνατές» σε νόημα και  πολύχρωμες, σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν δικαίωμα στην ισότητα, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, το οικονομικό επίπεδο, τη θρησκεία ή την εθνικότητα» ανφέρει στην πρώτη σελίδα και είναι ένα από τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που εγκρίθηκε το 1989 από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που με την έντονη εικονογράφησή του μας παρασύρει να αξιοποιήσουμε αυτό το βιβλίο σε εκπαιδευτικό ή οικογενειακό περιβάλλον, να σκεφτούμε, να δημιουργήσουμε, να αντιδράσουμε και προφανώς να αναζητήσουμε και τα 54 άρθρα της Σύμβασης. Ένα μήνυμα δυνατό που αφορά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και όλους τους ανθρώπους του κόσμου, γιατί δυστυχώς τα δικαιώματα αυτά καταπατώνται διαρκώς.

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Σύμφωνα με τον τίτλο και το εξώφυλλο, αφήνουμε το παιδί να μαντέψει το περιεχόμενο του βιβλίου. Το διαβάζουμε και όταν είναι αναγκαίο σταματάμε και συζητάμε.
  • Ακόμα, μπορούμε να κάνουμε αυτοσχέδια εικονογράφηση για το βιβλίο ή και να δραματοποιήσουμε το βιβλίο με τις κούκλες ή τα κουκλάκια μας.
  • Παρέα με τους γονείς αναζητούμε ντοκιμαντέρ ή βίντεο στο διαδίκτυο που να μιλούν για τα δικαιώματα των παιδιών.
  • Τέλος, μπορούμε να γράψουμε ένα ποίημα, ένα τραγούδι ή μια ιστορία που εμπνευστήκαμε από το βιβλίο και να την παρουσιάσουμε στο σχολείο μας ως πρόταση, αφορμή για συζήτηση.

Δραστηριότητες  για το σχολείο

  • Δείχνουμε στα παιδιά τον τίτλο του βιβλίου και το εξώφυλλο και τα καλούμε να βρουν μόνα τους τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με την γνώμη τους. Τα καταγράφουμε στον πίνακα και ύστερα διαβάζουμε μία μία τις σελίδες του βιβλίου συζητώντας παράλληλα. Σε ποιες χώρες δεν ισχύουν αυτά τα δικαιώματα; Γνωρίζουν κάποια παιδιά από το περιβάλλον τους που τους στερείται έστω κι ένα από τα δικαιώματα αυτά; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε;
  • Ύστερα, ζωγραφίζουμε το περίγραμμα του χεριού μας σε ένα χρωματιστό χαρτί και το κόβουμε. Μέσα γράφουμε ένα δικαίωμα που μας έκανε εντύπωση ή ακόμη κι ένα που ίσως δεν αναφέρεται ακριβώς μέσα στη Σύμβαση. Κολλάμε όλα τα χέρια σε ένα μεγάλο χαρτόνι και γράφουμε έναν τίτλο «Ο χάρτης των δικαιωμάτων του παιδιού».
  • Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματα που αναφέρονται στο βιβλίο και να κάνουμε ένα ποίημα ή ένα τραγούδι, που στη συνέχεια θα το γράψουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι και θα το τοιχοκολλήσουμε στην τάξη ή σε ένα κεντρικό τοίχο του σχολείου.
  • Τέλος, μπορούμε να εμπνευστούμε από τα Δικαιώματα και να φτιάξουμε ένα βιβλίο. Κάποια παιδιά θα αναλάβουν την εικονογράφηση και κάποια άλλα την ιστορία (ίσως για ένα παιδί που δεν απολάμβανε όλα αυτά τα δικαιώματα).
  • Μπορούμε να βρούμε κι άλλα βιβλία από τη βιβλιοθήκη είτε του σχολείου είτε του σπιτιού μας και να τα συγκεντρώσουμε ώστε να μιλήσουμε ή ακόμα και να δραματοποιήσουμε σε μια σχολική γιορτή ένα από αυτά.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Φιρ Φιρ ο Φιρφίρης – Μαρτζούκου Χριστίνα

Φιρ Φιρ ο Φιρφίρης – Μαρτζούκου Χριστίνα

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις περιπέτειες του Φιρφίρη. Μάλλον δεν τον ξέρετε, οπότε να σας τον γνωρίσω. Είναι ένα τόσο δα ψαράκι, μικρό και σκανταλιάρικο. Η μαμά του η κυρία Φιρφιρομαμά, θα μας διηγηθεί τα κατορθώματα του Φιρφίρη και εμείς θα...

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΝΕΡΟ & ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – Ευαγγελία Δεσύπρη

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΝΕΡΟ & ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – Ευαγγελία Δεσύπρη

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Μικροί μου φίλοι, Άλλα δύο βιβλία με φύλλα εργασιών που αφορούν το περιβάλλον αυτή τη φορά, ήρθαν για να μας κρατήσουν συντροφιά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας. Νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό για την υγεία μας, ρέει σε όλο το βιβλίο....

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΝΕΡΟ & ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – Ευαγγελία Δεσύπρη

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΝΕΡΟ & ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – Ευαγγελία Δεσύπρη

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Μικροί μου φίλοι, Άλλα δύο βιβλία με φύλλα εργασιών που αφορούν το περιβάλλον αυτή τη φορά, ήρθαν για να μας κρατήσουν συντροφιά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας. Νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό για την υγεία μας, ρέει σε όλο το βιβλίο....

Μια σταγόνα ομορφιάς, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

Μια σταγόνα ομορφιάς, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

γράφει ο Πάνος Τουρλής Πού βρίσκεται η ομορφιά και πώς μπορούμε να την εντοπίσουμε; Σε τι θα μας βοηθήσει αν μαζέψουμε σταγόνες αγάπης για το δικό μας δοχείο; Πού μπορεί να κρύβεται η αγάπη; Πόσο βαθιά νοήματα κρύβονται πίσω από τις διαφορετικές μορφές της; Η Γιώτα...

Όλα όσα ξέρετε για το ανθρώπινο σώμα είναι λάθος! – Emma Young

Όλα όσα ξέρετε για το ανθρώπινο σώμα είναι λάθος! – Emma Young

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού βιβλίου, άρχισαν να μου γεννιούνται εύλογες απορίες… Λάθος; Όλα είναι λάθος; Τι εννοεί η συγγραφέας όλα είναι λάθος; Και τώρα τι; Πως θα μάθω τελικά ποιο είναι το σωστό; Μην αγχώνεστε μικροί μου φίλοι αν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου