Έρωτας στον καθρέφτη

10.02.2014

Ευρυδίκη Αμανατίδου
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
ISBN: 978-618-02-0160-4

 

Ο Χάρης Γαντζούδης μιλάει με την Ευρυδίκη Αμανατίδου για το καινούριο της βιβλίο 'Έρωτας στον καθρέφτη' από τις εκδόσεις Μίνωας.

Την Ευρυδίκη Αμανατίδου τη γνώρισα σαν συγγραφέα, μέσα από τα παραμύθια της που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Σαΐτα και από διάφορα διηγήματά της που έχω διαβάσει κατά καιρούς σε διάφορα βιβλιογραφικά site. Θαύμασα τις ιστορίες της και τον τρόπο γραφής της, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, είναι μοναδικός. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος «Έρωτας στον καθρέφτη», από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, της ζήτησα να μας πει λίγα λόγια για το νέο της λογοτεχνικό έργο.

 

  ↔

 

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο ήταν...

Οι αφορμές στην ουσία ήταν δύο. Μία εικόνα στον δρόμο, και είναι αυτή που περιγράφω στην εισαγωγή του μυθιστορήματος, και ένα τραγούδι που έδεσε στη συγκεκριμένη στιγμή.

 

Η μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη συγγραφή του ήταν ...

Σαν μυθιστόρημα εσωτερικών καταστάσεων, δεν είχε την έρευνα που έχω κάνει σε όλα τα προηγούμενα. Οπότε και γράφτηκε αβίαστα και μάλιστα σε διάστημα οκτώ μηνών.

 

Η υπόθεσή του ...

Η Αριάδνη Αργυρού, θεατρική συγγραφέας, δέχεται κάποια κείμενα από άγνωστο αποστολέα. Αντιλαμβάνεται δύο πράγματα. Πως η γραφή τους είναι συναρπαστική και πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες. Κι όταν τελικά γνωρίσει τον δημιουργό τους, η ζωή της θα μπλεχτεί με αυτή των χάρτινων ηρώων.

 

Οι χαρακτήρες του ...

Οι χαρακτήρες είναι στην ουσία δύο: Η Αριάδνη, ήδη καταξιωμένη επαγγελματικά. Ο Πέτρος, ο νεαρός συγγραφέας που κάνει τα πρώτα του βήματα. Φυσικά παρακολουθούμε και δύο ακόμη ήρωες, τον Ιάσονα και τη Γλαύκη, πρόσωπα «χάρτινα» που ο Πέτρος έχει δημιουργήσει στο μυθιστόρημά του.

 

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί... 

Επέλεξα τον τίτλο «Έρωτας στον καθρέφτη», γιατί και οι δύο ιστορίες που τρέχουν μέσα στο μυθιστόρημα έχουν να κάνουν στην ουσία με τον έρωτα. Το πώς τον βλέπουν οι ίδιοι οι ήρωες, πώς νομίζουν πως τον βλέπουν οι άλλοι. Αυτή η αιώνια διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύουμε, τι φαινόμαστε, τι δείχνουμε. Ο καθρέφτης είναι το μέσο που εξωραΐζει, ο καθρέφτης θαμπώνει. Τι βλέπουμε αλήθεια μέσα του; Ο τίτλος βασικά είναι αυτό το παιχνίδι της εικόνας που έχει το ανάλογο μερίδιο και στα συναισθήματά μας.

 

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους αναγνώστες είναι...

Το μήνυμα το δικό μου είναι ότι ο έρωτας σε κάθε του έκφραση είναι η ίδια η ζωή. Αυτό που πονάει, αλλά και ομορφαίνει τα πάντα, όσο και να κρατήσει. Παγίδα, ιδανικό, πάθος, όπως και να τον ονομάσουμε, υπάρχει και θα υπάρχει.

Σύντομη Περίληψη Βιβλίου

 

Κρύος ιδρώτας έτρεξε σε όλο της το σώμα, η αναπνοή της κόπηκε, κι αν κοίταζε σ’ έναν καθρέφτη μπροστά της ήταν σίγουρη πως η επιδερμίδα της θα είχε την ίδια απόχρωση με τα τριαντάφυλλα.

Αυτά τα ίδια λουλούδια που προορίζονταν για εκείνη.

 Η 40χρονη Αριάδνη Αργυρού, καταξιωμένη θεατρική συγγραφέας, δέχεται τα κείμενα ενός αγνώστου που συνοδεύονται πάντα από ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Η γραφή τη συναρπάζει καθώς αποκαλύπτει σε συνέχειες τη σχέση που γεννιέται ανάμεσα στον ερημίτη ζωγράφο Ιάσονα Σοφιανό και την ένοικο του «πύργου με τα κυκλάμινα».

Η Αριάδνη αρχίζει να κάνει εικασίες σχετικά με τον μυστηριώδη συγγραφέα.

Μια ιδιοτροπία της μοίρας θα ικανοποιήσει την περιέργειά της και θα γίνει η αφορμή να γνωρίσει τον 23χρονο Πέτρο, τον φοιτητή Θεολογίας που κρύβεται πίσω από τα γοητευτικά κείμενα.

Κάπως έτσι ο Πέτρος μπαίνει σαν κλέφτης στη ζωή της Αριάδνης, μέσα από μια ιδιότυπη συνύπαρξη πραγματικών και χάρτινων ηρώων.

Τελικά τι καθρεφτίζει ο έρωτας;

Την υπαρκτή ή την επιθυμητή προβολή του εαυτού μας;

Η Ευρυδίκη Αμανατίδου ζει στην Αθήνα. Παρά το ότι σπούδασε νομικά, της αρέσει να παίζει με τις λέξεις, τα χαρτιά και τα μολύβια.

Έργα της που έχουν εκδοθεί: «Ένα καπέλο για τον καθηγητή», Δελφίνι 1993 «Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί», Βασιλείου 2006 «Σιωπηλή πέτρα», Μίνωας 2007 «Η ακριβή ανάσα του νερού», Μίνωας 2009 «Ο φύλακας στο φάρο» Μίνωας 2011, «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα», «Το αεράκι και η καμινάδα», «Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του» Σαΐτα 2012, «Το συναχωμένο ηφαίστειο», «Μαζί» Σαΐτα 2013 (συλλογή διηγημάτων με τον Γιάννη Λαμπράκη), "Όσα ποτέ δεν είπαμε", Ωκεανός,  συλλογικό μυθιστόρημα με το ψευδώνυμε Νία Μαγγέλου και συνδημιουργούς του τους Δημήτρη Νίκου, Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο και Χρύσα Λουλοπούλου. http://evriam.blogspot.gr/ είναι το προσωπικό της ιστολόγιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Ποια είναι η σχέση σου με την Λέσβο και πώς πήρες την απόφαση να χρησιμοποιήσεις σε γραπτό λόγο το προφορικό ιδίωμα του νησιού; Η οικογένεια μου μετακόμισε στα Βατερά Λέσβου όταν ήμουν δέκα χρονών. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη και καθώς οι γονείς μου...

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Ο Γιώργος Κοντόπουλος συνομιλεί με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Το βιβλίο Ιστορίες από το Μπλέ Τετράδιο είναι μια συλλογή διηγημάτων που διαβάζεται απνευστί, αλλά μπορεί να σου κόψει την ανάσα. Συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα του βιβλίο Γιώργο Κοντόπουλο για να μάθουμε περισσότερα για το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος

    Καλοτάξιδο κι αυτό το βιβλίο της Ευρυδίκης Αμανατίδου!!!!
    Μαζί με την “Σιωπηλή πέτρα” να ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας!!!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου