τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

«αίνος στη σιωπή» της Κατερίνας Μαυρομμάτη

«αίνος στη σιωπή» της Κατερίνας Μαυρομμάτη

Κατερίνα Μαυρομμάτη
Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4743-9

Η νέα ποιητική συλλογή της Κατερίνας Μαυρομμάτη «αίνος στη σιωπή» (Κέδρος, 2016), ακολουθεί την παράδοση της υπαρξιακής ποίησης. Με επίκεντρο το ποιητικό εγώ, που συχνά απευθύνεται σε ένα δευτεροενικό βουβό πρόσωπο αποκαλύπτει τις αγωνίες της ποιήτριας για την ύπαρξη και τη συμπεριφορά. Η δημιουργός στοχάζεται για τον ανθρώπινο βίο, τα πατρογονικά εδάφη, τη μνήμη, τον έρωτα και τα όνειρα. Η απώλεια και η ανατροπή διατρέχουν όλη τη στιχουργική της. 

Χαρακτηριστική είναι η λιτή έκφραση που κινείται στο ρυθμό της προφορικότητας εμπλουτισμένη ενίοτε με λέξεις σπανιότερες ή τοπικών διαλέκτων οι οποίες έλκουν την προσοχή του αναγνώστη/ακροατή. Η προφορικότητα αυτή έρχεται σε ισορροπία με την πλούσια εικονοποιία της με το έντονο φυσιολατρικό στοιχείο που διακρίνουμε και στην «ποίηση της περιφέρειας». Σκηνές από το φυσικό περιβάλλον ως μεταφορές εμπλουτίζουν τη στιχουργική της Μαυρομμάτη και προσφέρουν κίνηση, ήχο και χρώματα. 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Κριτικές και δοκίμιά του του δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και ηλεκτρικά περιοδικά (tovivlio.net, tvxs.gr, Vakxikon.gr κ.ά.), καθώς και σε έντυπα περιοδικά (Μανδραγόρας, Σίσυφος, δίοδος 66100, ένεκεν, φευθ κ.ά.) Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (2011) και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος