Ανακοινώθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016

Ο Bob Dylan ανάμεσα σε τόσα μεγάλα και σπουδαία ονόματα στο λογοτεχνικό χώρο κατέκτησε το φετινό βραβείο. Μια τέτοια μέρα, πριν από 19 χρόνια, το σημαντικό αυτό βραβείο το είχε λάβει ο σπουδαίος Ντάριο Φο που σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή… Όπως δήλωσαν από την Σουηδική Ακαδημία … The Nobel Prize in Literature for […]
- 13.10.2016 -

Ο Bob Dylan ανάμεσα σε τόσα μεγάλα και σπουδαία ονόματα στο λογοτεχνικό χώρο κατέκτησε το φετινό βραβείο. Μια τέτοια μέρα, πριν από 19 χρόνια, το σημαντικό αυτό βραβείο το είχε λάβει ο σπουδαίος Ντάριο Φο που σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή…

Όπως δήλωσαν από την Σουηδική Ακαδημία … The Nobel Prize in Literature for 2016 is awarded to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”.

 

O Μπομπ Ντύλαν / Ρόμπερτ Αλαν Ζίμερμαν γεννήθηκε στο Ντουλούθ της Μινεσότα. Ως μουσικός έχει κάνει “τα πάντα”. Οσο μεγαλώνει όμως ο Ντίλαν τόσο πιο δραστήριος δείχνει. Η ζωντάνια του φάνηκε και στη συναυλία που έδωσε πριν λίγα χρόνια  στη Μαλακάσα.

Στις 12 Απριλίου του 2011 κυκλοφόρησε το live άλμπουμ «Bob Dylan in Concert- Brandeis University 1963» με εξαφανισμένες μέχρι πρότινος ηχογραφήσεις από την περίοδό του στο Πανεπιστήμιο του Μπράντεϊ. Λίγους μήνες πιο πριν, τον Οκτώβριο του 2010 ο Ντίλαν είχε παρουσιάσει το «The Witmark Denois», ένατο άλμπουμ της σειράς Bootleg. Τα άλμπουμ του καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα charts και εξυμνούνται από την κριτική όπως συνέβη με το «Modern Times» το 2006, ένα άλμπουμ που αγάπησε ιδιαιτέρως το κοινό αφού έκανε πωλήσεις του ύψους των 2, 5 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Στις πρώτες θέσεις σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών βρίσκονται οι επιτυχίες του όπως “Like a Rolling Stone”, “The times they are a-changin’, “Blowin’ in the wind” ενώ άλμπουμ του όπως “Blonde on blonde” και “Blood on the tracks” θεωρούνται οριακά για την εξέλιξη της σύγχρονης φολκ και ροκ μουσικής.

Σε συνέντευξή του στον αμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Μπιλ Φλάναγκαν λέει ότι τα τραγούδια του λένε απλώς την αλήθεια και ότι δεν υπάρχει κάποιος χαρακτήρας πίσω από την φωνή που ακούγεται:
«Δεν υπάρχει από πίσω ένας οδηγός λεωφορείου, ούτε κάποιος χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος. Δεν υπάρχει κάποιος serial killer επίσης. Είμαι εγώ αυτός που τα τραγουδά, νέτα, σκέτα. Δεν θα έπρεπε να συγχέουμε τους τραγουδιστές και του performers με τους ηθοποιούς… Οσο περισσότερο υποδύεσαι κάτι, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την αλήθεια».

 

[Η αυτοβιογραφία του κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο «Bob Dylan, Η ζωή μου” σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου και Νίκης Προδομίδου]

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου