“ΑΝΝ”, του Πιέρ Λεμέτρ

19.01.2021

σχόλια

γράφει ο Άγγελος Κουτσούκης

Ο Στίβεν Κινγκ έχει αποκαλέσει τον Πιέρ Λεμέτρ “εξαιρετικό συγγραφέα του νουάρ και του σασπένς” και έχει απόλυτο δίκιο. Η “Ανν” είναι το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημά του που διαβάζω και είναι το ίδιο καθηλωτικό με την “Αλεξ”. Οι ανατροπές είναι το χαρακτηριστικό του και για άλλη μια φορά αναρωτιέσαι ποιος είναι ο κυνηγός και ποιος η λεία ή με άλλα λόγια ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι η υπόθεση οποιουδήποτε αστυνομικού. Αντιγράφω απο το οπισθόφυλλο: «Η Ανν Φορεστιέ, σύντροφος του αστυνόμου Βεροβέν, είναι ο μοναδικός μάρτυρας μιάς ληστείας σε κοσμηματοπωλείο των Ηλισίων πεδίων έχοντας γλυτώσει ως εκ θαύματος από την αγριότητα του ληστή. Συγκλονισμένος από την επίθεση, ο αστυνόμος Βεοβέν ρίχνεται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την έρευνα, η οποία μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση, καθώς ο ληστής, σεσημασμένος εγκληματίας σπάνιας βιαιότητας, αναζητά την Ανν για να την εξοντώσει.

Οι δύο άντρες εμπλέκονται σε ένα ξέφρενο κυνηγητό του οποίου το διακύβευμα είναι η Ανν. Ο Βεροβέν, που αισθάνεται να απειλείται η προσωπική του ζωή, γίνεται κι αυτός με τη σειρά του βίαιος, αμείλικτος, φτάνοντας στο σημείο να απαρνηθεί όλες του τις αρχές… Οι ρόλοι μεταξύ τους αρχίζουν να εμπλέκονται αριστοτεχνικά. Ποιος είναι τελικά ο κυνηγός και ποιος η λεία;»

Και εκεί που πάει ο αναγνώστης να κατανοήσει το πιο πάνω ερώτημα, αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο Λεμέτρ για άλλη μια φορά έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην ιστορία του.

Και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους ομότεχνούς του.

Καθόλου τυχαίες οι κριτικές που πήρε το συγκεκριμένο βιβλίο.

“Ο Πιέρ Λεμέτρ δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη του: δεξιοτέχνης της καταιγιστικής πλοκής, της οφθαλμαπάτης και των ανατροπών”. Le Point

“Ο Λεμέτρ ξέρει να ανανεώνεται, να ξαφνιάζει με κάθε του καινούργια αφήγηση και, πράγματι, αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο Ανν, με τα καλολαδωμένα γρανάζια και τις απρόβλεπτες ανατροπές. Αγχωτικό, συναρπαστικό, το Ανν δεν σταματά να γοητεύει τον αναγνώστη αποτελώντας έργο ενός σημαντικού συγγραφέα”. L΄ Umanite

“Ενα μυθιστόρημα που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα… Δεν σου ξεφεύγει καμμιά λεπτομέρεια. Είναι σκοτεινό, έχει ρυθμό, σασπένς, πρωτότυπη ιστορία και καλοφτιαγμένη πλοκή. Ο συγγραφέας ξέρει να οργανώνει τις ανατροπές ώστε να μας κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος του βιβλίου”. Περιοδικό Lire

O Λεμέτρ, κατά τη γνώμη μου, έχει κάνει την δική του σχολή στην αστυνομική λογοτεχνία. Είναι πρωτότυπος, δεν παίρνει “δάνεια” από άλλους συγγραφείς, και ξέρει να αφηγείται με τρόπο που είναι μόνο δικός του και κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Κανένα μυθιστόρημά του δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Η “Ανν” είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του που διαβάζω. Μένουν ακόμα δύο, που συνιστούν μια άτυπη τετραλογία,  με ήρωα τον ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν. Θέλεις δεν θέλεις, όταν μπεις στον κόσμο του συγγραφέα, θέλεις να διαβάσεις και τα υπόλοιπα. Αν ψάχνεται για τις καλοκαιρινές διακοπές ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αξιώσεων, το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου