Select Page

Αόρατος άνθρωπος, του Ραλφ Έλισον

 

 

Ο Ραλφ Έλισον (Ralph Ellison) γεννήθηκε το 1914 στην Οκλαχόμα και πέθανε το 1994. Εκτός από συγγραφέας ήταν και κριτικός πεζογραφίας. Επίσης, δίδαξε ρωσική και αμερικανική λογοτεχνία στο Bard College. Απέκτησε παγκόσμια φήμη με την έκδοση του βιβλίου «Αόρατος Άνθρωπος» και τιμήθηκε στην Αμερική με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1953. Κατατάσσεται στους κορυφαίους αφροαμερικανούς συγγραφείς, καθώς μέσα από το έργο του σχολίασε την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών.

Ο “Αόρατος Άνθρωπος“ (The Invisible Man, 1953) είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τη ζωή ενός ανώνυμου Αφροαμερικανού πρωταγωνιστή ο οποίος ξεκινάει από μια μικρή πόλη του Νότου, γεμάτος ενοχές για τη φυλή του, θέλοντας να διαπρέψει σε έναν κόσμο που εξουσιάζεται από λευκούς, αλλά και φορτωμένος όνειρα. Σε ένα ακροατήριο λευκών διαβάζει ένα κείμενο για τους αγώνες των Αφροαμερικανών και έτσι κερδίζει υποτροφία για ένα κολλέγιο όπου μαθητεύουν αποκλειστικά ‘’μαύροι’’ φοιτητές. Αποτελεί εξαιρετικό φοιτητή με έντονες πολιτικές ανησυχίες. Ο διευθυντής του κολεγίου, Αφροαμερικανός και ο ίδιος, περιγράφεται μέσα από τον αφηγητή ως άνθρωπος με επιρροή και πλούτο και καταγράφεται να υποστηρίζει ότι «θα προτιμούσε να δει κάθε νέγρο της χώρας να κρέμεται νεκρός από τα δέντρα», προκειμένου να διατηρήσει την κοινωνική του θέση.

Όλα θα αλλάξουν για το νεαρό, όταν αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον λευκό ιδρυτή-χρηματοδότη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κολλεγίου κο Νόρτον, στους εξωτερικούς χώρους του ιδρύματος, όπου εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την εξαθλίωση της μαύρης φυλής. Ανακαλύπτει τις φτωχογειτονιές και τα μπαρ όπου συχνάζουν ναρκομανείς και πόρνες. Μια ταξική διαδρομή όπου αποτέλεσμα είναι ο διευθυντής να τον αποβάλλει που σκέφτηκε να δείξει στον ιδρυτή την παραπάνω εξαθλίωση.

Φεύγοντας από το κολλέγιο, φτάνει στη Νέα Υόρκη όπου καταλήγει να ζει αόρατος στο υπόγειο ενός κτιρίου όπου διαμένουν μόνο λευκοί. Εγκαταλείπει τη δουλειά που βρήκε σε εργοστάσιο χρωμάτων λόγω εργασιακού ατυχήματος όπου τραυματίζεται στο κεφάλι από μια έκρηξη. Όταν ξεπερνά τον τραυματισμό του, γίνεται μέλος σε μια αδελφότητα όπου αναλαμβάνει λόγω του εξαιρετικού του ρητορικού ταλέντου, να ξεσηκώσει τους Αφροαμερικανούς πολίτες, χωρίς βία, ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ανταπεξέρχεται με μεγάλη επιτυχία σε αυτόν τον ρόλο αλλά σταδιακά απομονώνεται λόγω εσωτερικών συγκρούσεων στην αδελφότητα. Όταν πια ξεσπάει η μεγάλη φυλετική εξέγερση στο Χάρλεμ, ο ήρωας του βιβλίου βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων όπου αναθεωρεί σχετικά με τις ‘’χρωματικές διαφορές’’ των φυλών.

 

Ο “Αόρατος Άνθρωπος’’ αποτελεί ένα οδοιπορικό της εκρηκτικής αυτής περιόδου στην Αμερική. Περιγράφει επίσης το πώς οι Αφροαμερικανοί που κατείχαν κάποιες προνομιούχες θέσεις προσπαθούσαν να διατηρούν καλές σχέσεις με τους λευκούς ώστε να παραμείνουν σε αυτές όταν την ίδια στιγμή οι απλοί Αφροαμερικανοί πολίτες ουσιαστικά υπέφεραν. Τέλος, πραγματεύεται το πώς ο ήρωας νιώθει αόρατος και εξορισμένος καθώς βρίσκει διαφωνίες και με τις δύο φυλές και σε αυτό το σημείο έρχεται να αναρωτηθεί για την προσωπική του κοσμοθεωρία και τους μεγάλους φόβους του, στη σκοτεινή κοινωνικοπολιτική περίοδο του ’50, σε ένα φόντο «σκοτεινό» και με ατμόσφαιρα, τουλάχιστον αποπνικτική.

Αφορμή για το βιβλίο του Έλισον αποτέλεσε το ομότιτλο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Χ. Τζ. Γουέλς που εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1897. Σε αυτό παρακολουθούμε τον Γκρίφιν, φοιτητή χημείας, ο οποίος ανακαλύπτει τη συνταγή που θα τον κάνει αόρατο. Έτσι αόρατος καταφέρνει να κυκλοφορεί και άλλες φορές μεταμφιεσμένος φορώντας γυαλιά, επιδέσμους και γάντια. Η ιστορία του Έλισον είναι η αντεστραμμένη μεταφορά του παραπάνω βιβλίου όπου αόρατος είναι εκείνος που αρνούνται να τον δουν, όχι εκείνος που γίνεται αόρατος με τη θέλησή του.

Ένα μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1952, όταν το φυλετικό βρι­σκόταν στο επίκεντρο της αμερικανικής κοινωνίας. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από την απαίτηση του ήρωα να αποκτήσει υπόσταση και να διεκδικήσει την ίδια του τη ζωή. Να πάψει να ματαιώνεται ο ίδιος και η φυλή του και να αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα μετά τον εξορισμό του από κάθε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό σύστημα αξιών.


Ένα εξαιρετικό βιβλίο με σημαντικούς συμβολισμούς και μια ιστορία που προσπαθεί να διαφωτίσει το τί μπορεί να λογίζεται ως ηρωισμός στη σύγχρονη εποχή. Ο συγγραφέας καταφέρνει και περιγράφει το βαθύ ταξικό και πολιτικό χάσμα εκείνης της εποχής, κρίνοντας τη λειτουργία του αμερικάνικου κράτους στην ουσία του χωρίς να παραμένει στο δίπολο ‘’λευκό-μαύρο’’. Ένα πεζογράφημα για την καταπίεση, την κοινωνική αθλιότητα και το ρατσισμό όπου ο ανώνυμος ήρωας, από το σκοτάδι ενός υπογείου, φτάνει στο φως.

 

Οι ελπίδες ενός ανθρώπου που νιώθει αόρατος όταν βλέπει να γκρεμίζονται οι ελπίδες του για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες:

''Είμαι ένας αόρατος άνθρωπος. Όχι δεν είμαι φάντασμα από εκείνα που στοίχειωναν τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ούτε είμαι κανένα από εκείνα τα εκτοπλάσματα του Χόλιγουντ. Είμαι ένας υπαρκτός άνθρωπος , ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, με ίνες και υγρά -και μπορώ μάλιστα να υποστηρίξω πως διαθέτω και μυαλό. Είμαι αόρατος απλώς επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν. Όπως οι ασώματες κεφαλές που βλέπετε καμιά φορά στο τσίρκο, είναι σαν να με περιβάλλουν παραμορφωτικοί καθρέφτες. Όσοι με πλησιάζουν βλέπουν μόνο όσα με περιβάλλουν, τον εαυτό τους ή θραύσματα της φαντασίας τους-για την ακρίβεια , βλέπουν τα πάντα και τους πάντες εκτός από εμένα...''

Ο πρωταγωνιστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ατομικής και κοινωνικής συνείδησης, στην καταπολέμηση του αόρατου εαυτού και στην κοινωνική ελευθερία. Λογοτεχνικό, φιλοσοφικό, πολιτικό, μουσικό στους ρυθμούς του, πυκνό, έντονο, βίαιο βιβλίο, που ξεδιπλώνει το μεγαλείο της κοινωνικής σκέψης και συνείδησης και προπαντός της ισορροπίας, όταν κάνουμε λόγο για θέματα πολύπλευρου ρατσισμού και αμφίδρομων κοινωνικοπολιτικών και ανθρώπινων σχέσεων. Αναπόφευκτα, φέρνει συνειρμούς και συγκρίσεις για όσα έχουν αλλά κυρίως για κείνα που δεν έχουν ακόμη αλλάξει στις φυλετικές διακρίσεις.

 

_

γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

233 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!