Βιβλιόκηπος στη Ζίτσα

  τοβιβλίο.net ανταποκρινόμενο στην προσπάθεια της Άννας Έλλις για να δημιουργήσει ένα χώρο πολιτισμού, ένα βιβλιοπωλείο για πρώτη φορά στα χρονικά του χωριού Ζίτσα της Ηπείρου, απευθύνει σήμερα μια έκκληση για να βοηθήσουμε όλοι μαζί την επίτευξη του σκοπού της, να γίνουμε όχι μόνο συνδρομητές στην προσπάθειά της αλλά και συνοδοιπόροι στο όνειρο της. Η Άννα, […]

 

 

τοβιβλίο.net ανταποκρινόμενο στην προσπάθεια της Άννας Έλλις για να δημιουργήσει ένα χώρο πολιτισμού, ένα βιβλιοπωλείο για πρώτη φορά στα χρονικά του χωριού Ζίτσα της Ηπείρου, απευθύνει σήμερα μια έκκληση για να βοηθήσουμε όλοι μαζί την επίτευξη του σκοπού της, να γίνουμε όχι μόνο συνδρομητές στην προσπάθειά της αλλά και συνοδοιπόροι στο όνειρο της. Η Άννα, μια γυναίκα που μετακόμισε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Ζίτσα για να βρίσκεται στο πλευρό του Κώστα, του συζύγου της, αγάπησε τη Ζίτσα μέσα από την αγάπη της για τον άντρα της.

Η προσπάθειά της έχει πολύ περισσότερους στόχους να ικανοποιήσει από τη δημιουργία απλώς ενός βιβλιοπωλείου. Κι ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι να προάγει τον πολιτισμό ή και να δημιουργεί πολιτισμό στο μικρό αυτό χωριό των πεντακοσίων κατοίκων. Μπορούμε όλοι μας να τη βοηθήσουμε στην παρούσα φάση προσφέροντας οικονομική βοήθεια ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ, προκειμένου να καταφέρει να μαζέψει 9.500$. Και σε επόμενη φάση, προσφέροντας βιβλία, καινούρια ή από αυτά που έχουμε διαβάσει και δεν τα θέλουμε πια...

Μετά από επικοινωνία μαζί της, η Άννα Έλλις θέλησε να απευθύνει το παρακάτω μήνυμα στους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net, σε σας, σε μας, σε όλους μας. Ας μην την αγνοήσουμε...

 

Τελευταία έχουμε σε εξέλιξη μια καμπάνια για τη συλλογή χρημάτων για το νέο βιβλιοπωλείο. Θα είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο στα 800 χρόνια ιστορίας της Ζίτσας.

Το βιβλιοπωλείο θα λειτουργεί σαν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την άποψη ότι τα χρήματα που θα κερδίζονται από την πώληση βιβλίων θα επενδύονται για την αγορά νέων βιβλίων και για την υποστήριξη όλων των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν μέρος στο Βιβλιόκηπο (όπως και για το δωρεάν τσάι με κουλουράκια που θέλουμε να προσφέρουμε σε όποιον μας επισκέπτεται) 

Μένουν μόνο 10 μέρες για να τελειώσει η καμπάνια μας, και αυτή τη στιγμή εστιάζουμε ώστε να εκπληρώσουμε το στόχο μας. Έχουμε μαζέψει περίπου 7000$ από τα 9500$ που είναι ο στόχος μας. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια δωρεά μπορεί να επισκεφτεί το διαδικτυακό τόπο https://www.indiegogo.com/projects/the-zitsa-bookgarden#home.

Επίσης δεχόμαστε και δωρεές βιβλίων μεταχειρισμένων ή καινούργιων - σε κάθε γλώσσα (Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 600 βιβλία μέχρι τώρα από διάφορα μέρη της Ελλάδας)

Επειδή τις 3 τελευταίες εβδομάδες είμαι απασχολημένη με την προώθηση της καμπάνιας, δεν έχω αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ με το βιβλιοπωλείο και όλα όσα θα ήθελα με αυτό. Αλλά σχεδόν μια φορά τη μέρα θα πάρω ένα τηλεφώνημα ή e-mail από κάποιον από όλη την Ελλάδα που ρωτά πως μπορεί να στείλει βιβλία η με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει το Βιβλιόκηπο. Με κάθε τηλεφώνημα ή e-mail που λαμβάνω μου υπενθυμίζετε πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό που κάνω εδώ και πώς ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Ο Βιβλιόκηπος δεν είναι απλώς ένα βιβλιοπωλείο. Θα είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος μάθησης, ένας χώρος όπου οι κάτοικοι τού χωριού θα μπορούν να εξερευνούν τον κόσμο. Ένας χώρος να δουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Θα είναι ένα μέρος που θα αγαπήσουν τα βιβλία, και μέσα από κάθε σελίδα, κάθε λέξη θα μπορούν να ταξιδεύουν.

Το όραμα μου για το Βιβλιόκηπο, προέρχεται από το μεγάλο πάθος που έχω για τα βιβλία και το γράψιμο, ένα πάθος που είχα σε όλη μου τη ζωή. Ο Βιβλιόκηπος παίρνει αυτό το πάθος και το συνδυάζει με την αγάπη μου για τη Ζίτσα. Το μέρος όπου μετακόμισα 3μιση χρόνια πριν για να είμαι με τον έρωτα της ζωής μου τον Κώστα.

Ήρθα εδώ γιατί ερωτεύθηκα έναν άνθρωπο, αλλά κατέληξα να αγαπήσω τη Ζίτσα. Η Ζίτσα είναι τόσο ιδιαίτερο μέρος και έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Σχεδιάζω να χρησιμοποιήσω το Βιβλιόκηπο όχι μόνο για να δημιουργήσω ένα ζεστό και άνετο χώρο για τους συγχωριανούς μου όπου μπορούν να μάθουν και να δημιουργούν, αλλά θέλω να γίνει ένα μέρος όπου θα είναι η αφορμή και για άλλους να επισκεφτούν τη Ζίτσα και την ευρύτερη περιοχή. Το βιβλιοπωλείο θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος που πωλούνται βιβλία. Το όραμά μου για το κατάστημα είναι να μετατραπεί σε ένα Λογοτεχνικό και Δημιουργικό Πολιτιστικό Κέντρο, ένα σημείο κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας μακριά από την πόλη όπου ο κόσμος θα μπορεί να συμμετέχει σε εργαστήρια και ομαδικές δραστηριότητες και σεμινάρια. Μερικές από τις ιδέες που έχουμε για το χώρο είναι :

 - Παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες από Έλληνες και ξένους συγγραφείς
 - Δημιουργικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα και όλο των κόσμο.
 - Εργαστήριο δημιουργικής γραφής.
 - Εργαστήρια πλεξίματος.
- Εργαστήρια με διάφορες χειροτεχνίες.
 - Ανάγνωση παραμυθιών για παιδιά ( σκέφτομαι να διαβάζω ένα παραμύθι στα Ελληνικά πρώτα και μετά στα Αγγλικά )
 - Διάφορες πολιτιστικές εμπειρίες, ο Κώστας και εγώ φιλοξενούμε πολλούς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο μέσω Couchserfing. Έτσι, σκέψη μας είναι να έρχονται στον Βιβλιόκηπο και να μιλούν για το ταξίδι τους, τις χώρες τους, τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα, (όλα αυτά με μετάφραση στα Ελληνικά) και αν έχουνε κάποιο ταλέντο, πχ παίζουνε ένα μουσικό όργανο, να δώσουν μια μικρή παράσταση. Από την εμπειρία μας ξέρουμε ότι ο κόσμος στη Ζίτσα αγαπάει να γνωρίζει κάθε ταξιδιώτη που φιλοξενούμε και πάντα μας κάνουν ερωτήσεις γι' αυτούς. Τώρα θα τους δίνεται η δυνατότητα να θέσουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις τους και να κουβεντιάζουν μαζί τους.
 -Συνεργασίες με άλλα πολιτιστικά κέντρα από την Ζίτσα και την γύρω περιοχή, τα Ιωάννινα και αισίως από όλη την Ελλάδα.

Θα έχουμε επίσης ξενόγλωσσα βιβλία, για τους μετανάστες και τους ξένους που περνούν από την περιοχή.

Όχι μόνο όμως θα πουλάμε καινούργια η μεταχειρισμένα βιβλία αλλά θα νοικιάσουμε και κάποια ώστε όλοι να μπορούν με λιγότερα χρήματα να έχουν πρόσβαση σε ένα βιβλίο.

 

Ευχαριστώ πολύ,

Άννα

 

 

Θα βρείτε το Βιβλιόκηπο

στο facebook, στο youtube και στην ιστοσελίδα  του

Ας μην ξεχνάμε πως κάθε βοήθεια, όσο μικρή κι αν είναι, δεν παύει να είναι πολύτιμη...

Και πως όλοι μας κάποτε χρειαστήκαμε βοήθεια για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα!

 

1 Σχόλιο

  1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

    “Ο Βιβλιόκηπος δεν είναι απλός ένα βιβλιοπωλείο. Θα είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος μάθησης, ένας χώρος όπου οι κάτοικοι τού χωριού θα μπορούν να εξερευνούν τον κόσμο”
    Εύχομαι ολόψυχα να υπάρξει ανταπόκριση από όλους μας για να πραγματοποιηθεί αυτό το τόσο όμορφο όραμα!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου