“…για τον κάθε συγγραφέα, από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μοιραστεί το έργο του με το κοινό, ο αναγνώστης είναι τα πάντα!” – Αλεξία Λαμπροπούλου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα  Αλεξία Λαμπροπούλου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της! Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της: Βιογραφικό Αλεξίας Λαμπροπούλου Η Αλεξία Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1988. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα  Αλεξία Λαμπροπούλου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της!

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της:

Βιογραφικό Αλεξίας Λαμπροπούλου

Η Αλεξία Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1988. Το δεύτερο από τα επτά παιδιά υπερπολύτεκνης οικογένειας, μεγάλωσε μέχρι τα δεκαπέντε της χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Στη συνέχεια η οικογένεια της μετακόμισε στα Χανιά, όπου κι έμεινε μέχρι να τελειώσει το λύκειο. Ήρθε στην Αθήνα το 2006 για να σπουδάσει. Έχει τελειώσει το τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Αποζητά συνεχώς νέες γνώσεις πάνω στην επιστήμη της παρακολουθώντας ημερίδες και σεμινάρια. Ταυτόχρονα είναι σύζυγος και μητέρα ενός παιδιού. Η συγγραφή αποτελεί γι’αυτήν την ενασχόληση που την χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο της και σινάμα ένα όνειρο ζωής. Όνειρο που είναι αποφασισμένη να κάνει πραγματικότητα! Δεν έχει εκδόσει ακόμα κάποιο έργο. Δουλειά της βρίσκετε στο μπλογκ Moonlight Tales, όπου δημοσιεύεται η ιστορία της με τίτλο «Κατακτώντας την αγάπη».

http://moonlightaless.blogspot.gr

https://www.facebook.com/labropoyloyalexia

[email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

  Η συγγραφή είναι ,πραγματικά, μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Η έμπνευση σου χτυπάει την πόρτα τις πιο περίεργες στιγμές. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να επιχειρεί να συγγράψει. Συχνά σκάρωνα ποιηματάκια ή ιστορίες. Τότε ήταν απλώς παιχνίδι. Μεγαλώνοντας, στην τόσο διαίτερη περίοδο της εφηβίας μου, αποτέλεσε κυρίως τρόπο έκφρασης συναισθημάτων που δεν μπορούσα να εξωτερικεύσω διαφορετικά. Πλέον, έχοντας αρκετά χρόνια ενήλικης ζωής, η συγγραφή είναι τρόπος ζωής. Είναι η ώρες που περνάω με τον εαυτό μου χαλαρώνοντας. Είναι μια ανάγκη να βάλω μία τάξη σε αυτό το χάος που κυριαρχεί στο κεφάλι μου γιατί, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, ο συγγραφέας είναι άνθρωπος, τρόπον τινά, παράφρων. Μέσα στο κεφάλι του, παράλληλα με εκείνον και τη ροή της πραγματικής του ζωής, ζουν κι άλλοι άνθρωποι, εξελίσσονται κι άλλες ζωές, αυτές των ηρώων του. Για τον συγγραφέα η συγγραφή είναι απλά η κανονικότητα και η καθημερινότητα του κάθε άλλου ανθρώπου, είναι το ίδιο του το είναι.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Συγγραφέας ή ποιητής, δεν μπορείς να γίνεις. Δεν είναι χαρακτηριστικό που αποκτάς μεγαλώνοντας, είναι κομμάτι του εαυτού σου. Ή το έχεις ή όχι. Το αν θα αποφασίσεις να ασχοληθείς και επαγγελματικά, εκθέτοντας τον ψυχισμό σου και το έργο σου στο κοινό, είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη απόφαση. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεκινάς αποβλέποντας στα κέρδη. Αν νομίζεις ότι αποκτώντας τον τίτλο του συγγραφέα ή του ποιητή σαν επαγγελματική ταυτότητα θα θησαυρίσεις, τότε μην το κάνεις απλά. Γίνε συγγραφέας μόνο αν επιθυμείς να μάθεις. Να μάθεις να αντέχεις την κάθε είδους κριτική, να μάθεις την επιτυχία και την αποτυχία. Γίνε συγγραφέας αν επιθυμείς να εκτεθείς, αν επιθυμείς να μυήσεις κι άλλους στον μυστικό σου κόσμο, τον κόσμο που μόνο εσύ ξέρεις βιώνοντας τον στο μυαλό σου. Γίνε συγγραφέας εάν αυτό είναι το προσωπικό σου στοίχημα με τον εαυτό σου και το κρυφό σου όνειρο. Μην περιμένεις όμως τίποτα παραπάνω από την ηθική ικανοποίηση. Αλλιώς μη γίνεις!

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Όταν αποφάσισα να αρχίσω να ασχολούμαι λίγο πιο συστηματικά με την συγγραφή, ξεκίνησα γράφοντας παιδικά παραμύθια. Θεωρούσα ότι αυτό ήταν το είδος που θα υπηρετήσω. Αυτό που ανακάλυψα στην πορεία ήταν ότι, το να είσαι συγγραφέας με «ταυτότητα», δεν είναι πολύ εφικτό καθώς η έμπνευση, όπως και ο έρωτας, είναι τυφλή. Γράφω παραμύθια, ποίηση ενίοτε, αυτόν τον καιρό δουλεύω ένα μυθιστόρημα, κι αν ασχοληθώ πιο σοβαρά, έχω να καταφέρω να φέρω στο χαρτί ορισμένα παραμύθια ακόμα και μια σειρά βιβλίων σε συνεργασία με την αδερφή μου που μάλλον κληρονομήσαμε το ίδιο γονίδιο. Ακόμα δεν ξέρω αν θα με κερδίσει ένα είδος, ίσως απλά να συνεχίσω να εκφράζομαι, όπως κάνω τώρα, με ότι με εμπνέει την κάθε φορά. Για την ώρα δεν βάζω ταμπέλα στη δουλειά μου. Δηλώνω απλά λογοτέχνιδα!

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Για τον κάθε συγγραφέα, από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μοιραστεί το έργο του με το κοινό, ο αναγνώστης είναι τα πάντα! Είναι εκείνος που θα σε κρίνει, είναι εκείνος που καλείσαι να αγγίξεις και να μπορέσεις να του δώσεις την πραγματικότητα του φανταστικού σου κόσμου σαν να υπήρχε. Είναι αυτός στον οποίο απευθύνεσαι εξαρχής. Εκείνος που θα σε ανεβάσει ή θα σε καταβαραθρώσει. Στο συγγραφικό σύμπαν, ο αναγνώστης ταυτίζεται με το Θεό. Σίγουρα ο κάθε αναγνώστης κατέχει δυνητικά θέση πελάτου, αν είναι κοντινός σου άνθρωπος σίγουρα είναι και συμβουλάτορας, πρακτικά όμως είναι πολλά περισσότερα. Γιατί δεν καλείσαι να ικανοποιήσεις την οποιαδήποτε βιολογική του ανάγκη, καλείσαι να αγγίξεις την ψυχή του προσφέροντας του συναισθηματική τροφή.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η έκθεση μου, ως συγγραφέα, στο κοινό είναι σχετικά πρόσφατη, γι’αυτό και οι κριτικές που έχω δεχθεί μέχρι τώρα δεν είναι πολλές στον αριθμό. Η καλύτερη που μπορώ να θυμηθώ αφορούσε τις εικόνες που μου αρέσει να δίνω, ότι είναι ζωντανές και περιγραφικές. Σαν αρνητική κριτική θυμάμαι, μου είχαν πει ότι το λεξιλόγιο μου στα παραμύθια ήταν λίγο εξεζητημένο. Παρ’όλα αυτά, αποφάσισα να μην αλλάξω τις επίμαχες λέξεις με πιο απλές,καθώς θεωρώ ότι το πλούσιο λεξιλόγιο ανοίγει ορίζοντες σκέψης στα παιδιά.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Καλούμενη για πρώτη φορά να βαθμολογήσω τον εαυτό μου, θεωρώ ότι αντικειμενικά θα έπαιρνα ένα 6. Είμαι πολύ άγουρη συγγραφικά. Χρειάζεται να μελετήσω αρκετά ακόμα ώστε να βοηθήσω τον εαυτό μου να ανέβει βαθμολογική κλίμακα, τόσο σε βασίκες έννοιες την λογοτεχνίας όσο και σε στυλ γραφής και λεξιλόγιο.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν μπορώ να διαννοηθώ συγγραφέα που γράφει αποκλειστικά για το χρήμα και τη δόξα. Αυτά είναι φυσικά επακόλουθα σκληρής δουλειάς που αγκαλιάζει μεγάλο ταλέντο. Πρώτα γράφεις από εσωτερική ανάγκη και, αν κι εφόσον το κάνεις με τρόπο που έχει απήχηση από τους αναγνώστες, στη συνέχεια έρχεται η δόξα και οι οικονομικές απολαβές.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Πρόσφατα άρχισα δειλά δειλά να εντάσσομαι στους λογοτεχνικούς κύκλους. Δεν έχω προλάβει να αποκτήσω αντιπάθειες ακόμα, γεγονός που απεύχομαι όχι μόνο στους συγγραφικούς κύκλους, αλλά και γενικότερα στην υπόλοιπη ζωή μου. Τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκομαι εγώ, που ταλαντεύομαι ανάμεσα στην ερασιτεχνική και την επαγγελματική συγγραφή, ακόμα δεν συναντάς έντονες αντιπάθειες. Όλοι και όλες μας κάνουμε απλά το κέφι μας κι είμαστε πολύ αγαθών προαιρέσεων στις μεταξύ μας γνωριμίες και κριτικές.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Δύσκολη ερώτηση, γι’αυτό την επέλεξα άλλωστε. Είμαι περήφανη γιατί είμαι καλόκαρδη, συμπονετική και έντονα αξιοκρατική. Αρνούμαι να οφεληθώ από γνωριμίες ή άλλους αθέμιτους τρόπους για να πετύχω το οτιδήποτε. Δεν είμαι περήφανη γιατί είμαι ευκολόπιστη, επηρεάζομαι περισσότερο από όσο θα ήθελα από τη γνώμη των άλλων για εμένα και είμαι ισχυρογνώμων.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Εφιάλτης; Νομίζω ότι ο χειρότερος μου εφιάλτης θα ήταν να έχω παρουσίαση του βιβλίου μου και να μην έρθει κανείς! Το ομορφότερο μου όνειρο από την άλλη, το γνωρίζω πολύ καλά γιατί το σκέφτομαι και το ελπίζω συχνά. Θα ήθελα ένα σπίτι σε κάποιο νησί, με μεγάλο παράθυρο με θέα τη θάλασσα και την πολυτέλεια να αφιερωθώ στη συγγραφή.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

 

 

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου