Select Page

“…δεν υπάρχει ολοκληρωμένος λογοτέχνης, καθώς είναι κατά κύριο λόγο άνθρωπος που εξελίσσεται” – Ειρήνη Γιαβάση

“…δεν υπάρχει ολοκληρωμένος λογοτέχνης, καθώς είναι κατά κύριο λόγο  άνθρωπος που εξελίσσεται” – Ειρήνη Γιαβάση

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Στη σημερινή δημοσίευση της  λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  φιλοξενούμε την αναγνώστρια Ειρήνη Γιαβάση, την οποία και ευχαριστώ για την συνέντευξη της!

Ας  προχωρήσουμε λοιπόν στις απαντήσεις που έδωσε στις 10 από τις 17 ερωτήσεις που της δόθηκαν και είχε δικαίωμα να επιλέξει.

Ερωτηματολόγιο για Αναγνώστες

  1. Γιατί διαβάζεις;

Είναι μια απολαυστική απασχόληση που γεμίζει τον χρόνο σου. Προτιμώ την ανάγνωση γιατί με γεμίζει πνευματικά, νιώθω ότι ζω εμπειρίες που δε θα μπορούσα να ζήσω πχ με το να δω μια ταινία ή με τη συζήτηση με φίλους. Η ανάγνωση προσφέρει εμπειρίες πνευματικές που ξεπερνάνε τη σφαίρα της ζωής που έχεις μάθει να ζεις.

  1. Ποια είναι τα κριτήρια που σε ωθούν να αγοράσεις ένα βιβλίο;

Η πρωτοτυπία ξεκάθαρα. Η επιλογή ενός θέματος που θεωρώ ενδιαφέρον και όχι «πολυπαιγμένο». Ένας τίτλος που μου δημιουργήσει ερωτήματα, ένα καλό εξώφυλλο. Και πλέον αποφεύγω τα μεγάλα βιβλία καθώς θεωρώ ότι υπάρχει μια τάση για φανφαρολογία, για ανούσιο γράψιμο απλά και μόνο για να εμπλουτιστούν οι σελίδες.

  1. Ποια πιστεύεις πως είναι η ιδανική τιμή αγοράς ώστε να ικανοποιηθείς τόσο εσύ όσο και οι κόποι δημιουργού – εκδοτικού οίκου;

10 ευρώ- 15 ευρώ

  1. Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;

Διήγημα, νουβέλα, ιστορικό μυθιστόρημα, παραμύθια

  1. Σε ποιο στάδιο της ανάγνωσης αντιλαμβάνεσαι αν ένα βιβλίο ανταποκρίνεται ή όχι στις προσδοκίες σου; Σου έχει τύχει παρά τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις, να σε αιφνιδιάσει στην συνέχεια θετικά;

Μπορεί να συμβεί σε πολλά στάδια. Στις πρώτες 10 σελίδες, στη μέση στο τέλος. Συνήθως έχω την αντοχή, ακόμη και αν έχω απογοητευτεί από το ύφος του συγγραφέα να δω τι λέει παρακάτω. Αν έχω αρνητική εντύπωση από την αρχή δεν πρόκειται να το τελειώσω ποτέ, καθώς ο συγγραφέας με τον τρόπο γραφής του και την ελλιπή πλοκή του θα με έχει κάνει να βαρεθώ.

  1. Ανέφερε τρείς αγαπημένους σου λογοτέχνες.

Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Μακρυδάκης, Ντοστογιέφσκι

  1. Στην μάχη ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποιον κρίνεις ως νικητή;

Προσπαθώ να συνδυάσω πολλούς καλλιτέχνες και νέους και καταξιωμένους και  κλασικούς.

  1. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

 Όλες οι ώρες και όλες οι γωνιές του σπιτιού. Το μπαλκόνι που σε χτυπάει το αεράκι, ξαπλωμένος μπρούμυτα ή ανάσκελα πάνω στο κρεβάτι σου, μια βαθουλωτή πολυθρόνα, να ξεκινάς από το πρωί και να τελειώνεις το βράδυ όταν σε παίρνει γλυκά ο ύπνος με το βιβλίο πάνω σου

  1. Τι περισσότερο ή λιγότερο πιστεύεις πως έχει μια ταινία που είναι βασισμένη σε βιβλίο;

Περισσότερο θέαμα μιας και είμαστε στην εποχή του θεάματος και της εικόνας και μπορεί να εντυπωσιάσει ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο, ένας θεατής δεν μπορεί να νιώσει το μέγεθος της ιστορίας που παρακολουθεί, το βάθος των χαρακτήρων τις λεπτομέρειες της πλοκής μια ιστορίας. Ένας αναγνώστης συνδέεται πολύ περισσότερο με αυτό που διαβάζει παρά ένας θεατής με αυτό που βλέπει. Με την ανάγνωση έχεις τον χρόνο, καθώς είναι μια διαδικασία που παίρνει μέρες και μήνες ίσως, να εμβαθύνεις σε πτυχές του χαρακτήρα σου ή των χαρακτήρων της υπόθεσης περισσότερο από την ταινία.

10 Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης;

 Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος λογοτέχνης για μένα, καθώς είναι κατά κύριο λόγο  άνθρωπος που εξελίσσεται. Στο ένα βιβλίο του θα είναι έτσι, στο άλλο λίγο καλύτερος. Και ο ίδιος αξιολογεί και κρίνει τον εαυτό του ότι κάτι σε αυτά που έγραψε δεν είναι τελειοποιημένο. Ωστόσο, σίγουρα πρέπει να διαθέτει ένστικτο αν η ιστορία που γράφει είναι η ώρα της να γραφτεί. Τόλμη, για να μην ακολουθεί την πεπατημένη. Εσωτερική αναζήτηση και τέλος να ζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να μπορέσει να γράψει και να βγαίνει από τα όρια.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Κράτα το

Επιμέλεια κειμένου

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.Δραστηριοποιείται ως συγγραφέας, ποιητής, αξιολογητής και λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων, ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ως αρθρογράφος σε πολιτιστικές ιστοσελίδες.Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έργα του συμμετέχουν σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης."Το Αγκάθινο Στέμμα" από τις εκδόσεις ΕΞΗ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.Τρόπος επικοινωνίας: www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Υποβολή σχολίου

Εγγραφείτε στο newsletter

Έλληνες εκδότες

Έλληνες εκδότες

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος