“…δεν υπάρχει χρονικό όριο για κάθε έργο μας, όπως δεν υπάρχει για οτιδήποτε κάνουμε με την καρδιά μας απολαμβάνοντας ένα ταξίδι” – Διονύσης Λεϊμονής

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινός φιλοξενούμενος στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο λογοτέχνης Διονύσης Λεϊμονής, τον οποίο και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό των σκέψεων του. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό του βιογραφικό. Βιογραφικό Διονύση Λεϊμονή Διονύσης Λεϊμονής: Γεννήθηκα  στο Αιτωλικό, μια λιλιπούτεια πολιτεία που πλατσουρίζει σε μια λιμνοθάλασσα. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινός φιλοξενούμενος στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο λογοτέχνης Διονύσης Λεϊμονής, τον οποίο και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό των σκέψεων του.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό του βιογραφικό.

Βιογραφικό Διονύση Λεϊμονή

Διονύσης Λεϊμονής: Γεννήθηκα  στο Αιτωλικό, μια λιλιπούτεια πολιτεία που πλατσουρίζει σε μια λιμνοθάλασσα. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι μου αρέσει να γράφω, να στήνω ιστορίες, να δημιουργώ ήρωες, να πλάθω το πραγματικό με το φανταστικό. Σπούδασα φιλολογία κι η ζωή με έφερε σε έναν άλλον όμορφο τόπο, τον Βόλο, στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων. Εδώ ζω σε μια μικρασιάτικη συνοικία με την όμορφη οικογένειά μου γράφοντας και δημιουργώντας κυρίως για δική μου χαρά και απόλαυση, απολαμβάνοντας όμως την αγάπη και την αποδοχή των αναγνωστών μου. Αρθρογραφώ σε εφημερίδες και περιοδικά, χαίρομαι να διαβάζω πολλά βιβλία για τα οποία λέω τη γνώμη μου με ειλικρίνεια και σεβασμό στο έργο των δημιουργών, «παίζω με τις λέξεις» δημιουργώντας ομάδες ανθρώπων που αγαπούν τη γραφή, ενήλικες αλλά και παιδιά.  Μεγάλη μου αγάπη το ραδιόφωνο, κι έτσι με πολλή χαρά επιμελούμαι και παρουσιάζω τα τελευταία έξι χρόνια την εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο 1 του Βόλου. Είμαι μέλος σε συγγραφικές ομάδες που απαρτίζουν σπουδαίοι δημιουργοί και βέβαια στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου μέσα από τον οποίο κάνουμε πολλές δράσεις προώθησης του καλού βιβλίου για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά παρέα με συγγραφείς που θαύμαζα από μικρός και διάβαζα με την καρδιά μου αλλά και νέους δημιουργούς. Τον Απρίλη του 2015 μου απονεμήθηκε από τον Κύκλο του παιδικού βιβλίου το τιμητικό βραβείο «Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Εχω εκδώσει 5 μυθιστορήματα για ενήλικες και παιδιά αλλά το τελευταίο, «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, αγαπήθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους, ενώ βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το βραβείο αναγνωστών  Public 2015.

 Εργα μου:  «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ»,(Εκδόσεις Παππάς), στο οποίο ένας δεκαοκτάχρονος νέος βρίσκεται καθηλωμένος σε καροτσάκι, απ’ όπου προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή

 «Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κατόπιν βράβευσής μου από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), όπου ο μικρός Οδυσσέας αναγκάζεται λόγω του χωρισμού των γονιών του να αλλάζει συνεχώς πατρίδες ψάχνοντας το μυστικό της ζωής,

 «Το Χαμένο ταίρι», (Εκδόσεις Ακρίτας), στο οποίο η γιαγιά Δέσποινα πρόσφυγας από τη μικρά Ασία με δυο μικρά στην αγκαλιά, αγωνίζεται να ζήσει και να μεγαλώσει την οικογένειά της ψάχνοντας το άλλο της μισό,

«Τα Τίμια δώρα», (΄Ηρα Εκδοτική), ο «αγώνας» του ξενόφερτου πλούσιου Σάντα Κλάους με τον μοναχό Βασίλειο να μοιράσουν τα πιο καλά και τα πιο χρήσιμα δώρα σε όλα τα απιδιά του κόσμου μια Παραμονή Πρωτοχρονιάς

και «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο», (σειρά «Περιστέρια», Εκδόσεις Πατάκη), όπου μια παρέα παιδιών στα πανέμορφα Κύθηρα μαθαίνουν για το ναυάγιο του καραβιού του ΄Ελγιν το 1802, από το οποίο ακόμα οι επιστήμονες ψάχνουν το τελευταίο κιβώτιο με τους θησαυρούς της Ακρόπολης και αναλαμβάνουν δράση βουτώντας 22 μέτρα κάτω από τη θάλασσα μαζί με έναν καλό αρχαιολόγο και έναν έμπειρο ναυτικό.

Επικοινωνήστε μαζί μου:  [email protected]

https://www.facebook.com/dionisis.leimonis

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποητές

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα τον συμβούλευα να γράφει αν νιώθει την ανάγκη να γράφει και με τα γραπτά του να επικοινωνεί ανοίγοντας δημιουργικό διάλογο με τους αναγνώστες του. Να μην γράφει αν η έκδοση είναι αυτοσκοπός και επιθυμία για ικανοποίηση του υπερεγώ του

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Τα είδη γραφής που αγαπάμε, ίσως είναι αυτά που μας προσδιορίζουν και ως ανθρώπους και προσωπικότητες. Κι επειδή η ανθρώπινη προσωπικότητα μεταβάλλεται, εξελίσσεται και ενισχύεται εν τη ρύμη του χρόνου, θα πω ότι μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει και δοκιμαστεί στην πεζογραφία για ενήλικες και στο παιδικό μυθιστόρημα και παραμύθι, αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ για τη συγγραφική μου συνέχεια…

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πελάτες σε καμιά περίπτωση νομίζω. Αν τους θεωρούσα «πελάτες», θα θεωρούσα και το έργο μου ένα καταναλώσιμο προϊόν απαλλαγμένο από κάθε πνευματικό και ιδεολογικό έρεισμα. Κριτές οπωσδήποτε, οι αναγνώστες μας και ιδίως τα παιδιά, μάς κάνουν συγγραφείς η μας ακυρώνουν, συμβουλάτορες επίσης, αφού από αυτούς παίρνουμε ιδέες και εμπνεόμαστε για να διορθώσουμε τυχόν συγγραφικά «ατοπήματά», να συνεχίσουμε, να εκφραστούμε δημιουργικά…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί η υπερπαραγωγή και η εμμονή όλων να εκδώσουν αυτοεπαινούμενοι και περιφερόμενοι κομπάζοντας για τα σπουδαία έργα τους,  θα ήθελα να παραμείνει ως έχει η αγάπη για το βιβλίο όσο κι αν λέμε ότι υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες, αφού ακόμα και σήμερα με τόσα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ο κόσμος στηρίζει και επιμένει να στηρίζει το καλό βιβλίο.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Πόσο καιρό έκανα να γράψω ένα βιβλίο, γιατί όσοι γράφουν θα με καταλάβουν απόλυτα, δεν γράφουμε από το πρωί ως το βράδυ, δεν μετράμε τον χρόνο γράφοντας, δεν υπάρχει χρονικό όριο για κάθε έργο μας, όπως δεν υπάρχει για οτιδήποτε κάνουμε με την καρδιά μας απολαμβάνοντας ένα ταξίδι…

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Χαχα αν βαθμολογούσα εγώ τη συγγραφική μου ικανότητα θα υπέπιπτα στα λάθη που καταλογίζω σε όσους φέρονται αλαζονικά και με απρέπεια απέναντι στη συγγραφική τους  υπόσταση και φυσιογνωμία. Και για να μην νομίσετε ότι υπεκφεύγω, θαρρώ πως ακόμα είμαι στο πρώτο σκαλί αλλά κοιτάζω προς τα πάνω, όλο προς τα πάνω κι αυτό δεν είναι λίγο, για μένα τουλάχιστον…

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γράφουν οι ομότεχνοί μου, είναι τόσο πολλοί, που αδυνατώ να ξέρω το κίνητρο του καθενός, αρκούμαι ναι υποθέσω πως «απ’ όλα έχει το πανέρι»…

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Σε κανέναν κύκλο δεν έχει κάποιος  μόνο συμπάθειες ή μόνο αντιπάθειες. Γιατί να διαφέρουν οι λογοτεχνικοί κύκλοι;

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Εργατικός, δοτικός, αισιόδοξος…

Ανυπόμονος, τσαπατσούλης, παρορμητικός…

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

΄Εχετε «θάψει» κάποιον συγγραφέα ακυρώνοντας το συγγραφικό του έργο υποκινούμενος από προσωπική υστεροβουλία και ταπεινό πάθος; (χαχα ανταπέδωσα;)

Ευχαριστώ πολύ

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πάρα πολύ εύστοχη και δύσκολη η ερώτησή σου Συγγραφέα μου, πιστεύω πως ναι…ανταπέδωσες το μαρτύριο που πέρασες και ειλικρινά σ’ ευχαριστώ!

Όντας εξίσου τόσο ως δημιουργός (σε πεζό και ποιητικό λόγο) όσο και ως αναγνώστης, θεωρώ πως την αυστηρότητά μου την εξαντλώ συνήθως περισσότερο στα δικά μου γραπτά κι όχι στων ομότεχνων Φίλων. Επειδή γνωρίζω καλά από τα πρώτα μου λογοτεχνικά βήματα το τι σημαίνει απόρριψη δίχως κάποιον ουσιαστικό λόγο -,είναι μια ιστορία που δυστυχώς δεν χωρά σε λίγες μονάχα γραμμές-,έτσι λοιπόν, προσπαθώ στην ζωή μου να μην στεναχωρώ αναίτια τους συνανθρώπους μου. Εάν εντοπίσω κάτι που δε μου στέκει καλά στη γραφή σου, θα σου το αιτιολογήσω ευγενικά και θα ζητήσω να μάθω το γιατί, δίχως οι προθέσεις μου να κρύβουν κακία ή δόλο.

Ο λόγος είναι απλός και πιστεύω ανθρώπινος: Όπως ζητώ και στους άλλους να κάνουν στα έργα μου, έτσι κι εγώ λέω ελεύθερα τη γνώμη μου όταν μου ζητηθεί, ώστε ότι βρει χρήσιμο για να διορθώσει στις γραφές του ο δημιουργός, να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Αυτό άραγε δε θέλουμε ως λογοτέχνες,; Να κάνουμε την γραφή μας όσο πιο άμεση και ανθρώπινη.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου