(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου!
Βιογραφικό σημείωμα:
Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Α’ Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου. Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε την Θέμιδα ως Δικηγόρος και Δικαστική Λειτουργός. Αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ο.Π. και Ταμίας Κ.Ε.Λ.Δ. Έργα της: 2013: Πνοή» – ‘Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου’, Μυθιστόρημα, εκδόσεις «Δίαυλος». 2015: «Στο Βασίλειο της Μοίρας», Μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ανάτυπο» με μουσικό cd‘Λουλούδι της Ανατολής’ των Νικόλα Αδέσποτου και Δημήτρη Μήλα. 2018: «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», Διηγήματα – Θεατρικά, εκδόσεις «Ανάτυπο», με qr code τρα- γούδια με σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα και στίχους δικούς της. 2018: Συμμετείχε με αποσπάσματα έργων της στον 1ο Τόμο Ανθολογίου του Κ.ΕΛ.Δ. «Ποιητική Αδεία», εκδόσεις «Ανάτυπο». 2019: «Κοντά στον Ήλιο», Παραμύθι, εκδόσεις «Πνοή», εικονογράφηση Άννας Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου, με qr code το τραγούδι «Φεγγαροαστρούλης» σε μουσική, ενορχήστρωση, ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα και στίχους δικούς της. Έλαβε Αριστείο Συλλόγου Λόγου, Μουσικής,Τέχνης «Λίνος». 2020: «ΟνειΡεύματα», Μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ελκυστής», που έγραψε με τον Βασίλη Παπακώστα, με qr code τραγούδια με σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα, Αλέξανδρου Παπα- κώστα, Ηλία Παπακώστα και στίχους δικούς της και του Δημήτρη Καπόπουλου.Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο “Το μαντήλι της Θέμιδος” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
- Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Απ. : Ο πιο αγαπημένος μου συγγραφέας-ποιητής παραμένει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Βέβαια να τον συναντήσω στην πραγματικότητα δεν γίνεται, οπότε αφήνω το πνεύμα του να με φωτίζει στα λογοτεχνικά δρώμενα. Ωστόσο μια και μιλάμε για συνάντηση στο σήμερα θα ήθελα να συναντήσω και να συνομιλήσω με τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο, διότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ο τρόπος σκέψης και αποτύπωσης των ιδεών του.
- Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη; (Παρακαλώ αναφέρετε και τον εκδοτικό οίκο και τον τίτλο του βιβλίου απ’ όπου δανειστήκατε το απόσπασμα)
Απ. : Α) Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη: «Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καϋμοί του κόσμου», ‘Μοιρολόγι φώκιας’, Άπαντα Παπαδιαμάντη, τ. Δ΄, εκδόσεις Κώστα Μπούζα.
Β) Από τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο: «Μπόλιασε τα μυστικά στο νου και θαρρετά ακολούθησέ τα μέχρι το παρελθόν νοσταλγικά να σε αγγίξει…», ΄Το Αγκάθινο Στέμμα’, εκδόσεις ’Έξη’.
- Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Απ.: Με εκφράζει σ΄ έναν ικανοποιητικό βαθμό. Όμως επειδή είμαι ανήσυχη, αφχαρίστητη, κατά τον Καζαντζάκη, θα ‘θελα να πειραματιστώ να γράψω κάτι διαφορετικό και συγκεκριμένα στον χώρο του φανταστικού.
- Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;
Απ.: Στην Ε΄ Δημοτικού, όταν ο δάσκαλος μας είπε να γράψουμε λίγους στίχους ή μικρό πεζό για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
- Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Απ.: Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Είναι εσωτερική ανάγκη έκφρασης, είδος αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας. Είναι μαγεία!
- Γιατί γράφεις;
Απ.: Είναι ανεξήγητο. Πρόκειται για μία εσωτερική επιταγή, κάλεσμα, ανάγκη. Πιστεύω ότι σε όλους είναι απαραίτητη η έκφραση μέσω μορφής Τέχνης, είτε πρόκειται για συγγραφή, είτε για υποκριτική, είτε για μουσική, είτε για ζωγραφική, κ.λ.π.
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Απ.: Σίγουρα δεν θα συμβούλευα να τ’ αποφύγει. Κάθε πόνημα έχει την αξία του. Θα συμβούλευα να ασχοληθεί με την ποίηση ή τη λογοτεχνία, εφόσον αισθάνεται την ανάγκη έκφρασης στο χαρτί ή στον υπολογιστή, να εξωτερικεύσει τις μύχιες σκέψεις του και να πλάσει τις ιστορίες του έμμετρα ή πεζά. Φυσικά να επεξεργαστεί και να καλλιεργήσει στο μέγιστο δυνατόν την έμπνευση και τις δυνατότητές του. Κι ύστερα … θα τον ρωτούσα πως αισθάνεται που γράφει…
- Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Απ.: Πιστεύω πως υπακούουν σε εσωτερική τους ανάγκη η πλειοψηφία τουλάχιστον. Φυσικά κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Σκοπός της Τέχνης δεν είναι να βγάλεις πολλά χρήματα, αλλά να σώσεις την ψυχή σου.
- Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Απ.: Λογικό είναι να έχω και συμπάθειες και αντιπάθειες. Είναι έμφυτο στην ανθρώπινη φύση να συμπαθεί και να αντιπαθεί. Άλλωστε μια παροιμία λέει ΄ στο φορτωμένο από καρπούς δέντρο πετάνε πέτρες ‘
- …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Απ.: Α) Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το βιβλίο σου «Το Αγκάθινο Στέμμα» σκέφτεσαι να εκδώσεις τη συνέχειά του; Η ίσως κάτι παρεμφερές;
Β) Ποιο είναι το μεγαλύτερο λογοτεχνικό σου όνειρο;
Ευχαριστώ από την καρδιά μου
Με εκτίμηση
Λίτσα Καποπούλου
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για την λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μου Λίτσα Καποπούλου και εύχομαι στην συγγραφική σου διαδρομή να εισπράττεις πάντοτε το χαμόγελο, την αγάπη και την δύναμη που αξίζεις!
Σχετικά με τις ερωτήσεις και την αναφορά σου στο έργο μου “Το Αγκάθινο Στέμμα”, είναι ειλικρινά χαρά και τιμή μου τα λόγια σου! Τα εύσημα πιστεύω ανήκουν σε όλους τους φίλους αναγνώστες που συνταξιδέψαμε μες από τις σελίδες του βιβλίου μου, καθώς και στην εμπιστοσύνη του εκδοτικού μου οίκου που με στήριξε σε κάθε μου βήμα Το επόμενο έργο μου μάλιστα, βρίσκεται αυτό το διάστημα στη διαδικασία υλοποίησης από τις Εκδόσεις ΕΞΗ.
Όσον αφορά το μεγαλύτερο λογοτεχνικό μου όνειρο: Εύχομαι οι λέξεις μου ν’ αγγίζουν όσους τις διαβάζουν, γεμίζοντάς τους εικόνες, γνώση και πάνω απ’όλα με αυθόρμητα συναισθήματα.
Υγεία μας εύχομαι λοιπόν και να εξομολογούμαστε πάντοτε ειλικρινά και ελεύθερα τις σκέψεις μας στο χαρτί!
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια