Σύνοψη των Σημερινών Ειδήσεων – Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025
Ελλάδα: Πολιτική, Κοινωνία και Οικονομία
Στην Ελλάδα, η επικαιρότητα κυριαρχείται από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Η ατζέντα περιλαμβάνει τα ενεργειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, με φόντο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Η επίσκεψη προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου «καθοδηγητή γενοκτονίας» και «καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 830 ευρώ μικτά, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στη δέσμευση για 950 ευρώ έως το 2027. Ωστόσο, συνδικαλιστές και πολίτες εκφράζουν σκεπτικισμό, ζητώντας φορολογικές ελαφρύνσεις για να μην εξανεμιστεί το όφελος.
Η προθεσμία για το Δώρο Πάσχα 2025 πλησιάζει, με τις πληρωμές να αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 16 Απριλίου.
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 31 Απριλίου.
Από το αστυνομικό δελτίο ξεχωρίζει η είδηση της επίθεσης που δέχτηκαν δύο ανήλικοι από κουκουλοφόρους, με την Αστυνομία να αναζητά τους δράστες.
Διεθνή: Σεισμοί, Πολιτική και Αθλητισμός
Στον διεθνή χώρο, ένας ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε τα νησιά Τόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι. Στη Μιανμάρ, εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής από πρόσφατο σεισμό, με κατεστραμμένες υποδομές και δεκάδες αγνοούμενους.
Στην Τουρκία, η προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδοτεί μαζικές διαδηλώσεις, με τον πρόεδρο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, να μιλά για «δημοκρατική επανάσταση». Ο Ιμάμογλου, σε ανάρτησή του, καλεί σε ενότητα και ελπίδα, ενώ η Άγκυρα κατηγορεί Σουηδό δημοσιογράφο για τρομοκρατία.
Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις για απελάσεις, με την υπόθεση μιας 10χρονης με καρκίνο να προκαλεί αντιδράσεις. Στην Ευρώπη, η ΕΕ εμφανίζει ρήγματα ενόψει πιθανού εμπορικού πολέμου με τον Τραμπ, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής απάντησης στις ρωσικές επιθέσεις.
Στα αθλητικά, η Γιουβέντους του Ιγκόρ Τούντορ νίκησε στο ντεμπούτο του, ενώ στην Ελλάδα το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και ΑΕΚ – ΠΑΟΚ μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα playoffs της Superleague.
Τεχνολογία και Πολιτισμός
Η BMW παρουσιάζει το ηλεκτρικό iX3, το πρώτο μοντέλο της NEUE KLASSE.
Οι προβλέψεις του Στίβεν Χόκινγκ από το 1995 για το 2025, όπως η εξόρυξη αστεροειδών, φαίνονται να επαληθεύονται εν μέρει.
Στον πολιτισμό, η παράσταση «Θελεστίνα» του ΚΘΒΕ και οι sold-out εμφανίσεις της Όλγας Βενέτη με τραγούδια της Τζένης Βάνου ξεχωρίζουν.