Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ – Εκδοτικό πρόγραμμμα Α’ εξαμήνου 2016

29.02.2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Το κόκκινο τανγκό
Το κόκκινο τανγκό, ένα σουξέ του 1939, συνδέει τους ήρωες του μυθιστορήματος με τα ιστορικά πρόσωπα που κυριαρχούν στη μεταπολεμική τραγωδία της χώρας. Εμπνευσμένο από τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, το έργο παρακολουθεί την πορεία του ηγέτη της αριστεράς από τη διθυραμβική επιστροφή του από το Νταχάου μέχρι τη μοναχική και απέλπιδα αυτοκτονία του στη Σιβηρία, είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα. Θύτης και θύμα μιας εποχής και μιας λογικής που ξεπερνά ιδεολογίες και κόμματα, αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας μας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Λεσβία
Η Βιβή είναι. Η Μελίνα όχι, τουλάχιστον ακόμα. Θα μπορούσες να πεις, όχι τόσο, και πάλι μέσα θα ήσουν. Ίσως και ακόμα πιο μέσα. Η Μελίνα νιώθει έτσι μόνο όταν είναι με τη Βιβή, ενώ η τελευταία μάλλον νιώθει έτσι πάντα, ή πολύ πιο συχνά εν πάση περιπτώσει. Ναι, η Βιβή τής το έχει εξομολογηθεί ότι έχει στο παρελθόν νιώσει έτσι και γι’ άλλες κοπέλες και γυναίκες. Σχεδόν μόνο έτσι. Το χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα ανάμεσα σε δυο φοιτήτριες. Και ταυτόχρονα το χρονικό ενός βιασμού. Η αθώα Μελίνα και η έμπειρη Βιβή, ένας ντοπαρισμένος χούλιγκαν, σημαδιακές συμπτώσεις, το βάσανο αλλά και το θαύμα, η πληγή αλλά και η δόξα της επιθυμίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ
Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών
Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα είναι μια καταβύθιση στα μολυβένια χρόνια της Ιταλίας, με τις πολιτικές ανακατατάξεις, τα κλασικά αυτοκίνητα, τα μικρά μουσικά γκρουπ προγκρέσιβ, την αμφισβήτηση, αλλά κυρίως με τη σκιά των τρομοκρατικών ομάδων… Η εκδίκηση και το αίμα θα έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή τη νέα υπόθεση του Νικόλα Μιλάνο και του Γκαμπριέλε, ηρώων του μυθιστορήματος Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΚΙΝΟΣ
Φύλακας στην πισίνα
«Ο Μιχάλης Φακίνος δοκιμάζει στα περισσότερα βιβλία του ένα είδος διακωμώδησης της πραγματικότητας, με τη διαφορά ότι εκείνο που προκύπτει κάθε φορά δεν είναι μια ακριβώς αστεία εκδοχή της. Μέσα από τα αντεστραμμένα είδωλα και τους κρυφούς παραμορφωτικούς του καθρέφτες ο συγγραφέας αποκαλύπτει ένα ειρωνικό και ταυτοχρόνως διακριτικά σπαραγμένο τοπίο, που δεν μπορεί και δεν θέλει να αρνηθεί τα μελαγχολικά του χρώματα. Εκείνο που κυριαρχεί εν προκειμένω είναι το αναπόφευκτο κενό της ύπαρξης καθώς βαδίζει χωρίς εμφανή σκοπό στον κόσμο: έναν κόσμο τα δεινά του οποίου θα προσπαθήσει να υπερκεράσει με την καταφυγή στην παράνοια». - Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

ΜΑΡΤΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
Ενοικιάζεται το παρόν
Ιστορίες από την καρδιά του αποσαθρωμένου κοινωνικού ιστού. Σκληρά ρεαλιστικές αλλά και βαθιά συγκινητικές, με πρωταγωνιστές τους «ανθρώπους πίσω από τις κλειστές πόρτες» που μας είναι συχνά αθέατοι, ανατέμνουν την εποχή της κρίσης και συνθέτουν την τοιχογραφία μιας κοινωνίας σε απόγνωση. Από τη συγγραφέα του μυθιστορήματος λυμένο χειρόγραφο (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2014).

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Αυθάδεια λαγνεύουσα. Ερωτικές ιστορίες και φαντασίες
Μικρά πεζά κείμενα, σύντομα διηγήματα, που σπουδάζουν και πραγματεύονται τον έρωτα. Τον έρωτα των γυναικών, τον έρωτα των ανδρών, την ερωτική αγάπη, την ερωτική πράξη ως επιτέλεση, την ηδονή, τον οργασμό, τον πόθο, την επιθυμία, τον φόβο της απώλειας του εαυτού μέσα στην ερωτική σχέση, τον πανικό, τον θάνατο, τον χωρισμό, την πίστη και την απιστία, την παρθενία, την εκσπερμάτωση, τις πρακτικές και τις συνήθειες των εραστών, τα ερωτικά βότανα, τον ερμαφρόδιτο έρωτα.
Ιστορίες και φαντασίες, γραμμένες σε μια γλώσσα ανοίκεια, που υμνούν και αποδομούν, περιγράφουν και αναλύουν, αφουγκράζονται και συναισθάνονται το μέγιστο αυτό θαύμα.

ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΟΥΠΟΣ
Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες
Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας αρχιβιβλιοθηκάριος και επίδοξος συγγραφέας ενοχλεί με τα γραπτά του μια καταραμένη βιβλιοθήκη; Δεν μπορείς εύκολα να απαλλαγείς από μια Αυστριακή ερωμένη που ποτέ δεν πεθαίνει. Προσοχή γονείς: Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν σε νεκροταφεία. Ποτέ μην ερωτευτείς θανάσιμα μια γυναίκα που γνώρισες στη θάλασσα. Τέσσερις ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου από τον συγγραφέα του μυθιστορήματος Έγκλημα στην Αντίπαρο.

ΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ
Η Ελλάδα που αγαπήσαμε, η Ελλάδα που αγαπούμε (1965-2015)
Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν την Ελλάδα, αγαπούν τα ταξίδια, αγαπούν να στοχάζονται. Από τον ΄Εβρο έως την Κρήτη κι απ’ τη Μολυβδοσκέπαστη έως το Καστελόριζο, ταξιδεύουμε μέσα από την Ιστορία, τον μύθο, τη φύση, τη γλώσσα, τη λαογραφία, μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής και συναντήσεις με αξιομνημόνευτους ανθρώπους. Ένα μακρύ ταξίδι όπου βιώνουμε τις στιγμές καθώς τις ζούμε συνδέοντάς τες μ’ εκείνες του παρελθόντος, για να νιώσουμε τη θαυμαστή συνέχεια - μια συνέχεια που συχνά λανθάνει σε λεπτομέρειες: σ’ ένα τοπωνύμιο, σ’ ένα έθιμο, σε μια έκφραση ντοπιολαλιάς. Ταξίδι, τέλος, όπου αναδεικνύεται η ψυχή του κάθε τόπου και μαζί της η ομορφιά που σώζει. Ό,τι καλόν φίλον αεί.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ
Πιάνεις χώμα
Φορτώσαμε. Δεν είχαμε και πολλά. Μας κάλεσε ο θείος μου που ήταν χρόνια στο νησί. Τα καταφέραμε και πήραμε τη βίζα. Ακούγαμε ότι το νησί είναι πλούσιο κι όποιος έρχεται, λέει, μένει. Πιάνεις χώμα, λέει, χρυσάφι γίνεται.
Ένα αφήγημα για τον αποχωρισμό, τη μνήμη, τον ανέφικτο νόστο. Οι ήρωές του, μέσα από τα σπαράγματα των μονολόγων τους, μας δείχνουν αυτό που θέλουν πιο πολύ. Να ριζώσουν.

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ


DAVE EGGERS
Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά
Σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, μακριά από την ύφεση που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ο σχεδόν χρεοκοπημένος Αμερικανός επιχειρηματίας Άλαν Κλέι παίζει το τελευταίο χαρτί της επαγγελματικής του καριέρας. Προσλαμβάνεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων από τον ανιψιό του βασιλιά Abdullah για να συνεργαστεί μαζί του στο πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο του τοπικού μονάρχη: στην οικοδόμηση, από το μηδέν, μιας νέας πόλης στη μέση της ερήμου.
Όμως σύντομα ο Κλέι αντιλαμβάνεται πως οι δουλειές στη Σαουδική Αραβία γίνονται με διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με την Αμερική. Επί σειρά εβδομάδων περιμένει άπραγος το ανθρώπινο δυναμικό και την υλικοτεχνική βοήθεια που έχει υποσχεθεί ότι θα του προσφέρει ο Σαουδάραβας βασιλιάς. Περνά το διάστημα αυτό πίνοντας μόνος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, φλερτάροντας και συμμετέχοντας σε συζητήσεις γύρω από τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας – το νέο πρότυπο για κάθε ανερχόμενο επιχειρηματία. Η αναμονή και η απραξία τον κάνουν να ασφυκτιά, ενώ συγχρόνως το μυαλό του είναι διαρκώς στην κόρη του και στην οικογένειά του που καταρρέει υπό το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Το μυθιστόρημα του Ντέιβ Έγκερς (Ο Κύκλος) είναι μια πανέξυπνη όσο και επίκαιρη, ιλαροτραγική σάτιρα για τον κόσμο των startup companies, που σε κάποια σημεία θυμίζει τον Θάνατο του εμποράκου και σε άλλα παραπέμπει στο Περιμένοντας τον Γκοντό. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ το 2012, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

JANE THYNNE
Μαύρα τριαντάφυλλα
Βερολίνο, 1933. Ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία και οι ναζί ξεκινούν το φρικιαστικό έργο τους. Η ατμόσφαιρα μυρίζει πόλεμο. Η Κλάρα Γιανγκ, μια νεαρή Βρετανίδα ηθοποιός, εγκαταλείπει την πατρίδα της και προσπαθεί να ξεκινήσει κινηματογραφική καριέρα στα περιβόητα στούντιο Ufa του Βερολίνου. Στην αρχή δεν αντιλαμβάνεται τον εφιάλτη που πλησιάζει. Όμως οι δύο γνωριμίες που θα κάνει στην πρωτεύουσα της νέας Γερμανίας, που απεργάζονται οι ναζί, θα της αλλάξουν τη ζωή. Η Κλάρα διαισθάνεται με απόγνωση τους κινδύνους που την απειλούν και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον.

PHILIP KERR
January Window
Ο Σκοτ Μάνσον, ο ήρωας της νέας σειράς μυθιστορημάτων του Φίλιπ Κερ, είναι βοηθός προπονητή στην ποδοσφαιρική ομάδα Λόντον Σίτυ. Είναι επίσης ο άνθρωπος που φροντίζει τα πάντα – κατευθύνει τους παίκτες στην προπόνηση και εντοπίζει εγκαίρως τα προβλήματά τους, κρατάει τις συζύγους τους σε απόσταση και έχει τους δημοσιογράφους στο τσεπάκι του. Οι παίκτες τον λατρεύουν, τα αφεντικά τον εμπιστεύονται. Όταν ο προπονητής της Λόντον Σίτι δολοφονείται στην έδρα της αγαπημένης του ομάδας, στο Σιλβερτάουν Ντοκ, ο Σκοτ Μάνσον θα μεταμορφωθεί σε ντετέκτιβ και θα αναλάβει να εντοπίσει τον δολοφόνο πριν ξαναχτυπήσει.

PHILIP K. DICK
Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς
Γραμμένο το 1965, το πιο μεταφυσικό και ίσως το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Philip K. Dick, εξερευνά την ιδέα της ύπαρξης του απόλυτου κακού, που κυβερνά το σύμπαν και καταστρέφει τα πάντα. Η έννοια της εντροπίας, στην οντολογική της σημασία, που επανέρχεται με δραματική ένταση στα βιβλία του συγγραφέα, προσωποποιείται εδώ στον αινιγματικό μεγιστάνα Πάλμερ Έλντριτς, ο οποίος αναπαράγει την εξουσία του ελέγχοντας την πληροφορία σε διαπλανητικό επίπεδο. Ένα προφητικό μυθιστόρημα, ένα αριστούργημα της επιστημονικής φαντασίας.

J. K. JOHANSSON
Laura
Τι συνέβη πραγματικά στη Λόρα Άντερσον;
Στο πρώτο μέρος της «Τριλογίας του Παλοκάσκι», μια 17χρονη μαθήτρια, η δημοφιλής και ασυμβίβαστη Λόρα, εξαφανίζεται, χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω της, στη διάρκεια ενός πάρτι δίπλα στη θάλασσα για το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Οι φήμες στην κοινωνία του Παλοκάσκι θεριεύουν, καθώς η Λόρα είχε άστατη ερωτική ζωή, ενώ οι υποθέσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την εξαφάνισή της πληθαίνουν όταν οι γονείς της αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν μια σελίδα στο facebook με την ελπίδα όποιος γνωρίζει το παραμικρό στοιχείο για την υπόθεση της κόρης τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Καθώς ο σάλος από την εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας δεν λέει να καταλαγιάσει, η Μία, πρώην αστυνομικός της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που εργάζεται πλέον ως σύμβουλος στο σχολείο του Παλοκάσκι, θα εμπλακεί πιο ενεργά στην υπόθεση όταν αυτή ανατίθεται στον πρώην συνάδελφό της, επιθεωρητή Κορχόνεν. Η Μία ποντάρει πολλές από τις ελπίδες της στον αδερφό της Νίκε, που εργάζεται ως ψυχολόγος στο σχολείο και ο οποίος λόγω του άνετου χαρακτήρα του είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές, που του εμπιστεύονται τα μυστικά και τα προβλήματά τους, ενώ επίσης φαίνεται να διατηρούσε ειδική σχέση με τη Λόρα.
Η Λόρα είναι ένα πανέξυπνο και απολαυστικό μυθιστόρημα που βυθίζει τον αναγνώστη στις μπερδεμένες και άκρως ενδιαφέρουσες ζωές ορισμένων αλησμόνητων χαρακτήρων. Πίσω από το ψευδώνυμο J.K. Johansson κρύβεται μια ομάδα έμπειρων Φιλανδών συγγραφέων που λατρεύουν τα σκανδιναβικά αστυνομικά και τις σειρές του HBO.

J.R.R. TOLKIEN
Η ιστορία του Κουλέρβο
Ο Κουλέρβο, ο γιος του Καλέρβο, είναι ίσως ένας από τους πλέον σκοτεινούς και τραγικούς ήρωες που έπλασε η μαγική πένα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «Άμοιρος Κουλέρβο», όπως τον αποκαλούσε ο Τόλκιν, είναι ένα κακότυχο ορφανό αγόρι που κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις αλλά συνάμα τον περιμένει ένα τραγικό πεπρωμένο. Αναθρεμμένος κάτω από τη στέγη του σκοτεινού μάγου Ουντάμο, ο οποίος σκότωσε τον πατέρα του, απήγαγε τη μητέρα του και προσπάθησε να τον δολοφονήσει τρεις φορές όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κουλέρβο θα πορευόταν μόνος στον κόσμο αν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδερφής του, Γουανόνα, αλλά και την προστασία που του προσφέρουν οι μαγικές δυνάμεις του σκύλου Μούστι. Όταν τελικά ο Κουλέρβο πωλείται ως σκλάβος, ορκίζεται να εκδικηθεί τον μάγο. Ωστόσο, πριν πάρει την εκδίκηση που σχεδίαζε, θα μάθει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αδυσώπητη μοίρα…
Ο Τόλκιν έγραψε ότι Η Ιστορία του Κουλέρβο ήταν «το σπέρμα από όπου ξεκίνησε η προσπάθειά μου να γράψω τους δικούς μου θρύλους» και παράλληλα υπήρξε «μείζον θέμα στους θρύλους της Πρώτης Εποχής». Ο Κουλέρβο ήταν ο πρόγονος του Τούριν Τουραμπάρ, του τραγικού αιμομίκτη ήρωα των Παιδιών του Χούριν. Ξέχωρα από το ότι είναι ένας δυνατός μύθος από μόνος του, Η ιστορία του Κουλέρβο, εκδομένη στο ανά χείρας βιβλίο για πρώτη φορά μαζί με τα προσχέδια, τις σημειώσεις και το δοκίμιο της διάλεξης του Τόλκιν αναφορικά με την πηγή έμπνευσης του έργου του, την Καλεβάλα, αποτελεί θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα του σύμπαντος που επινόησε ο συγγραφέας.

MATT BURNS
The World of Warcraft: Τόμος Α’
O Κόσμος του Warcraft είναι ένα ταξίδι σε μια εποχή μύθων και θρύλων, πολύ πριν τον σχηματισμό της Ορδής και της Συμμαχίας. Αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά άγνωστες ιστορίες για τη γέννηση του κόσμου, την ανάδυση των αρχαίων αυτοκρατοριών αλλά και τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο του Άζεροθ και των ανθρώπων του. Ο τόμος περιλαμβάνει πλούσιες εικονογραφήσεις και είναι ο πρώτος από μια σειρά βιβλίων που εξερευνά το σύμπαν του Warcraft, από το μακρινό παρελθόν του έως τη σύγχρονη εποχή.

 

ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ


ARTHUR SCHOPENHAUER
Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα
Τέσσερα από τα θεμελιώδη δοκίμια του κορυφαίου φιλοσόφου.
Στο κείμενο «Η μεταφυσική της ερωτικής σχέσης» ο Σοπενχάουερ εκθέτει την άποψη ότι το ερωτικό πάθος είναι μια «τρέλα» που προκαλεί το γένος στα άτομα, με στόχο την απόκτηση απογόνου· οι ερωτευμένοι φαντασιώνονται ότι ενεργούν αποσκοπώντας στην κατάκτηση της προσωπικής τους ευτυχίας, όμως εντέλει αποδεικνύονται όργανα των σκοπών του γένους. Στο δοκίμιο που τιτλοφορείται «Η μηδαμινότητα και η δυστυχία της ζωής», εξετάζει τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου, από τις οποίες συντίθεται ένα φάσμα από δεινά, ατυχίες και αποτυχίες. «Η πρακτική χρήση της λογικής και ο στωικισμός» διερευνά τη δυνατότητα της πρακτικής χρήσης της λογικής, την οποία προσφέρει στον άνθρωπο η νόηση· μέσω αυτής ο άνθρωπος μπορεί να πάρει την απαραίτητη απόσταση από τα πράγματα που θα του επιτρέψει να κρίνει τη σπουδαιότητά τους. Τέλος, στο δοκίμιο «Η θεωρία του γέλιου», ο Σοπενχάουερ ισχυρίζεται ότι το γέλιο πηγάζει από την απρόσμενη σύγκρουση ανάμεσα σε ένα συμβάν και στην αταίριαστη, ως προς αυτό, έννοια με την οποία το συλλαμβάνουμε.

FRANÇOISE DOLTO
Η περίπτωση Ντομινίκ (επανέκδοση)
Το σημαντικό αυτό έργο περιγράφει μια θεραπεία: τη θεραπεία ενός εφήβου ολότελα χαμένου σ’ έναν κόσμο χωρίς αναφορές, ιδιαίτερα στον χώρο και στον χρόνο, και που, στην ερημιά του λόγου, ψάχνει για μια συνάντηση. Μέσω αυτής επιθυμεί να επιστρέψει σε έναν κόσμο με τάξη. Η Φρανσουάζ Ντολτό σημειώνει με ακρίβεια καθετί που της λένε, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί, συμπληρώνοντας έτσι τον φάκελο (μαζί και το πρότυπο σχέδιο) του υλικού που συνοδεύει τη σχέση της μεταβίβασης. Το θεμελιώδες έργο της επιστήμης της παιδοψυχανάλυσης.

STEPHEN TROMBLEY
Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης
Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δυτικές ιδέες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Η αφήγηση εκκινεί από τους φιλοσόφους της Κλασικής Αρχαιότητας και καταλήγει στους σύγχρονους στοχαστές: οι χριστιανοί σχολαστικοί θεολόγοι του Μεσαίωνα· οι μεγάλοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού· οι Γερμανοί ιδεαλιστές από τον Καντ έως τον Χέγκελ· οι ωφελιμιστές Μπένθαμ και Μιλ· ο Πιρς, ο Τζέιμς και οι Αμερικανοί πραγματιστές· οι αναλυτικοί φιλόσοφοι Ράσελ, Μουρ και Βιτγκενστάιν· ο Σοσίρ και οι στρουκτουραλιστές· ο Μπαρτ, ο Φουκό και οι μεταστρουκτουραλιστές· και, τέλος, οι τέσσερις στοχαστές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο μας: ο Κάρολος Δαρβίνος, o Καρλ Μαρξ, ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ
Ημερολόγια της φωτιάς. Μικρά κείμενα για την τέχνη
Δεκαοχτώ μικρά κείμενα, μεταξύ 2008 και 2015, δημοσιευμένα τα περισσότερα σε περιοδικά και εφημερίδες. Αποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο. Και αναδεικνύουν με γνώση και με ευαισθησία τη βαθύτερη ευθύνη του δημιουργού-ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που τον ενέπνευσαν.
Δεκαοχτώ μικρά κείμενα καλλιτεχνικού ήθους και συλλογικής μνήμης.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η γενιά του ’70
Αναθεωρημένη επανέκδοση ενός βιβλίου το οποίο αποτέλεσε την πρώτη συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ποιητική γενιά του ’70 από ιστορική, κοινωνική και αισθητική άποψη· να εντοπιστούν και να εξεταστούν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του προσώπου της και προοιώνισαν την εξέλιξή της, καθώς και την ιδιαιτερότητά της μέσα στον ευρύτερο μεταπολεμικό λογοτεχνικό μας χώρο.

 

ΠΟΙΗΣΗ


ΝAZIM XIKMET
Ποιήματα
Επίτομη επανέκδοση των ποιημάτων του μεγάλου Τούρκου ποιητή σε μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου
Η νέα συλλογή του πολυβραβευμένου ποιητή της γενιάς του ’70.

ΙΩΑΝΝΗΣ Π.Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Tractatus για την έκτη φήμη
Η τρίτη ποιητική σύνθεση του διακεκριμένου επιστήμονα.

Ακολουθήστε μας

Βάλια Καραμάνου – STELLA

Βάλια Καραμάνου – STELLA

Βάλια Καραμάνου STELLA Εκδόσεις Φιλιππότη ISBN: 9789602951200 Σελ. 184 Τιμή: 13,72 ευρώ Τον Σεπτέμβρη του 2021 η Στέλλα  επιστρέφει στην Θασιά, λόγω της μυστηριώδους εξαφάνισης της θείας της Ανδρομάχης, που ήταν και η γιατρός του νησιού.  Στο μακρινό αυτό  νησί του...

Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Αποθήκη Ανθρώπων, της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Το νέο μυθιστόρημα της Ειρήνης Δερμιτζάκη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ   Περίληψη: Μια ελληνίδα ηθοποιός μεταναστεύει στο Λονδίνο και πιάνει δουλειά σε ένα γηροκομείο. Εκεί προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα ενόσω οι ένοικοι του...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Βιβλιοκριτικές
Το άγκιστρο του θανάτου, των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον (Δολοφονίες στο Εστερλέν #1)
Το άγκιστρο του θανάτου, των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον (Δολοφονίες στο Εστερλέν #1)

Το άγκιστρο του θανάτου, των Άντερς ντε λα Μοτ και Μονς Νίλσον (Δολοφονίες στο Εστερλέν #1)

Μια διάσημη τηλεπερσόνα που αναστατώνει την περιοχή του Εστερλέν στη νότια Σουηδία με την απόφασή της να χτίσει ένα συγκρότημα κατοικιών δίπλα στη θάλασσα χωρίς πρόσβαση σε αυτήν βρίσκεται νεκρή, καρφωμένη στο άγαλμα που αγόρασε για να εξευμενίσει την τοπική...

Βιβλιοκριτικές
Ψηφιακά όνειρα – Νίκος Τσιπόκας
Ψηφιακά όνειρα – Νίκος Τσιπόκας

Ψηφιακά όνειρα – Νίκος Τσιπόκας

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο βιβλίο ψηφιακά όνειρα, θα μας συστηθούν 30 ιστορίες. Κουβαλούν στους κόλπους τους νοσταλγία, αναμνήσεις και μελαγχολίες, για όλα όσα στον χρόνο έγιναν βορά. Καθεμιά τους, μια διαφορετική κατάθεση ψυχής. Μια καταβολή, άξια λόγου. Μια...

Βιβλιοκριτικές
Το τέλος του παιχνιδιού;, του Κώστα Στοφόρου
Το τέλος του παιχνιδιού;, του Κώστα Στοφόρου

Το τέλος του παιχνιδιού;, του Κώστα Στοφόρου

Η γνωστή παρέα του Πόρτο Ράφτη αποφασίζει να επιστρέψει στη Λέρο για να περάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, μόνο που η ιδέα για μια κρουαζιέρα με εκδρομικό σκάφος θα οδηγήσει σ’ ένα ναυάγιο και θα φέρει τα παιδιά αντιμέτωπα με τα στοιχεία της φύσης. Θα καταφέρουν...

Βιβλιοκριτικές
Για την ποιητική συλλογή της Γκέλης Ντηλιά ‘XL’
Για την ποιητική συλλογή της Γκέλης Ντηλιά ‘XL’

Για την ποιητική συλλογή της Γκέλης Ντηλιά ‘XL’

Γκέλη Ντηλιά XL _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Η ποιητική συλλογής της Γκέλης Ντηλιά, που εν προκειμένω φέρει τον μονολεκτικό τίτλο ‘XL,’ εκδόθηκε το 2021, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Η ποιητική συλλογή ‘XL’ είναι μία εκ των τεσσάρων ποιητικών συλλογών που έχει εκδώσει...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας, του Στέφανου Παπατρέχα
Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας, του Στέφανου Παπατρέχα

Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας, του Στέφανου Παπατρέχα

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Βρισκόμαστε σε μια γατοσυνοικία, όπου η Αλίκη, μια χνουδωτή και τσαχπίνα γάτα, θα μας διηγηθεί την ιστορία του Ηλία, του πρώτου γατοχορευτή. Ο Ηλίας αν και καλόκαρδος, είναι ένας σκουντούφλης γάτος που όλο παραπατά, άγαρμπος ο καημένος...

Βιβλιοκριτικές
444 π. Χ. – Ο θάνατος της εταίρας Κλεψύδρας, του Νίκου Φαρούπου
444 π. Χ. – Ο θάνατος της εταίρας Κλεψύδρας, του Νίκου Φαρούπου

444 π. Χ. – Ο θάνατος της εταίρας Κλεψύδρας, του Νίκου Φαρούπου

Λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 444 π. Χ. η Κλεψύδρα, μια επιφανής εταίρα, δολοφονείται και διάσημοι αθλητές δέχονται επιθέσεις που τους βγάζουν εκτός μάχης. Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα εγκλήματα και πώς συνδέονται μεταξύ τους; Ο Περικλής αναθέτει...