Σύμφωνα με σωρεία πια ανακοινώσεων Εκπαιδευτικών, Διευθυντών αλλά και Συλλόγων Διδασκόντων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η αποχή – απεργία από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι σχεδόν καθολική. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση παράταξης συνδικαλιστικού φορέα εκπαιδευτικών γίνεται λόγος για απεργία – αποχή που ξεπερνάει σε ποσοστό το 95% των Συλλόγων Διδασκόντων στην Ελλάδα.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, αντιδρώντας στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, συμμετέχουν στην αποχή από τη διαδικασία ακολουθώντας τις αποφάσεις που έχουν λάβει η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας δίνει παρατάσεις στην προθεσμία για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι έχουν υπάρξει και ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που δεν συμφωνούν με τη διαδικασία της αξιολόγησης όπως αυτή έχει θεσμοθετηθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Αλήθεια για πείτε μας… τι πάει να πει “έχει ευθύνη το σχολείο για τη διαχείριση των πόρων;” Την ευθύνη την έχει το κράτος. Δεν είναι δουλειά των εκπαιδευτικών να αναζητούν πόρους γιατί όλο αυτό θα βαραίνει στον παιδαγωγικό τους ρόλο… Αλήθεια για πείτε μας… πως θα αξιολογείται «η αξιοποίηση των σχολικών υποδομών» στα σχολεία με αίθουσες κλουβιά, container,στα ασυντήρητα κτίρια που δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση; Αλήθεια για πείτε μας… τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν θα εκφράζουν τις κοινωνικές ανισότητες; Θα φταίμε εμείς οι γονείς για την επίδοση των παιδιών μας; Αλήθεια για πείτε μας… αν η πρόθεσή σας ήταν να στηρίξετε τη λειτουργία των σχολείων ΓΙΑΤΙ δεν έχετε κάνει ΤΙΠΟΤΑ από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας ΓΙΑΤΙ δεν πήρατε μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και υγιεινή όλο αυτό διάστημα της πανδημίας; Αν είναι ένας λοιπόν που θέλει την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αξιολόγηση αυτοί είμαστε εμείς οι γονείς και σας αξιολογήσαμε… «Μείνατε στην ίδια τάξη»!”
Εκτιμώντας πως ενδεχομένως η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ίσως ο νόμος τελικά δεν εφαρμοστεί στην πράξη, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια αυτής της κατάστασης η οποία ελπίζουμε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μαθητική κοινότητα. Διότι ο πρωταγωνιστής της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ο μαθητής και όχι το Υπουργείο.