Εργαστήρι πεζογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα Anti-Narrative σε συνεργασία με τον ΚΗΠΟ και τις εκδόσεις DreamTigers διοργανώνουν για ακόμη μία φορά το εργαστήρι πεζογραφίας που εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής (http://bit.ly/γράφω-γράφεις-γράφει) Σε δέκα συνατήσεις θα δούμε τα ακόλουθα.. ΑΦΗΓΗΣΗ: «ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης, της δομής, των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών της. Παραδείγματα […]
- 8.04.2016 -

Η ομάδα Anti-Narrative σε συνεργασία με τον ΚΗΠΟ και τις εκδόσεις DreamTigers διοργανώνουν για ακόμη μία φορά το εργαστήρι πεζογραφίας που εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής (http://bit.ly/γράφω-γράφεις-γράφει)

Σε δέκα συνατήσεις θα δούμε τα ακόλουθα..

ΑΦΗΓΗΣΗ: «ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης, της δομής, των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών της. Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Ορισμός της περιγραφής και οι διαφορές της από την αφήγηση. Η περιγραφή ως λογοτεχνικό εργαλείο. Οι εφαρμογές της στη λογοτεχνία και τα αισθητικά αποτελέσματά της. Εμπειρικές μέθοδοι για σωστή περιγραφή και συνδυασμό αυτής με την αφήγηση. Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Εισαγωγή στην έννοια του χαρακτήρα στη λογοτεχνία. Τα είδη του λογοτεχνικού χαρακτήρα, οι ιδιότητές τους, η χρησιμότητά τους και τρόποι παρουσίασής τους μέσα σ’ ένα κείμενο. Εναλλακτικές μέθοδοι ορισμού του χαρακτήρα μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΟΙΑ ΤΗΣ

Εισαγωγή στην έννοια του αφηγητή και της εστίασης. Ποια τα είδη και η χρησιμότητά τους. Πώς διαλέγουμε τον σωστό αφηγητή και τί πρέπει να προσέξουμε. Παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ: Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Εισαγωγή στην έννοια της αφηγηματικής φόρμας. Η σχέση φόρμας – περιεχομένου. Βασικές αφηγηματικές φόρμες και η εφαρμογή τους μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις.

ΔΙΗΓΗΜΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ

Εισαγωγή στη δομή και τα χαρακτηριστικά ενός διηγήματος. Συμπύκνωση και εφαρμογή της προηγούμενης θεωρίας σε κείμενα μικρής έκτασης. Μελέτη και ανάλυση κειμένων με στόχο την πληρέστερη κατανόηση του είδους. Παραδείγματα και ασκήσεις.

ΡΕΥΜΑΤΑ: ΑΠ’ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ

Παρουσίαση των κυριότερων λογοτεχνικών ρευμάτων έως σήμερα. Ποια τα χαρακτηριστικά τους και οι διαφορές τους. Παραδείγματα μέσα από τη βιβλιογραφία και ασκήσεις.

* Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναριακού κύκλου, όλα τα κείμενα θα συζητιούνται,θα σχολιάζονται και θα διορθώνονται και, μέσα από τις συζητήσεις, θα εξετασθούν και άλλα θέματα της γραφής όπως ο ρυθμός ενός κειμένου, τα διάφορα εκφραστικά μέσα, η σωστή επιμέλεια κτλ

Επίσης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα φιλοξενηθούν συγγραφείς για συζήτηση με τους συμμετέχοντες και την κατάθεση των δικών τους εμπειριών κατά την ενασχόλησή τους με τη συγγραφή.

Εισηγητές: Χρήστος Μαρτίνης, Πάνος Παπαπαναγιώτου, Γιάννης Αντάμης, Π.Μ.Σ. “Δημιουργική Γραφή”, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Για να πάρετε μια γεύση από όσα θα συμβούν στο εργαστήριο, σας προσκαλούμε στο πρώτο μάθημα γνωριμίας με ελεύθερη είσοδο στις 11/04 στις 8 μ.μ.Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] ή στο 6949121787

Δείτε περισσότερες εδώ..http://bit.ly/εργαστήρι-πεζογραφίας

Διοργάνωση: Kήπος
www.kipos-seminaria.gr
[email protected]
T: 2315500710, 6949121787
Πολυχώρος design apoDec
Σφέτσου 3, Θεσ/νίκη

 

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου