Ευτυχία, του Φίλιππου Φιλίππου

Δημοσίευση: 26.02.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

Αγαπούσε όσο τίποτε άλλο τα παιδιά. Αυτός ήταν άλλωστε ο κυριότερος λόγος που σπούδασε δασκάλα. Ήθελε να είναι συνεχώς διπλά τους. Δυστυχώς η ανεργία την ανάγκασε να ψάξει για άλλη δουλειά, μακριά από το όνειρό της, σε ένα κατάστημα ενός πολυκαταστήματος ως πωλήτρια παιχνιδιών και τροφών. «Τουλάχιστον θα είμαι κοντά στα παιδιά» σκέφτηκε!

Μια μέρα μπήκε στο κατάστημα μια οικογένεια μαζί με ένα παιδί. Το παιδί φαινόταν να έχει διάφορες κινητικές δυσκολίες καθώς και μειωμένες διανοητικές ικανότητες. Η οικογένεια, αφού αγόρασε αυτά που χρειαζόταν, κατευθύνθηκε στο ταμείο όπου και πλήρωσε. Η Ευτυχία με χαμόγελο επέστρεψε τα ρέστα μαζί με μια καραμέλα στο μικρό κοριτσάκι το οποίο συνέχιζε να της χαμογέλα. Τα κέρματα έπεσαν στο έδαφος από τα χέρια του μικρού παιδιού. Ο πατέρας έσκυψε για να τα πάρει όπου και διαπίστωσε ότι έλλειπαν 2 ευρώ το οποίο της ανέφερε. Η ίδια σάστισε, ήταν σχεδόν βέβαιη ότι είχε δώσει τα σωστά κέρματα στο παιδί. Ο πατέρας παρέμενε ανένδοτος, θεωρούσε ότι εσκεμμένα η πωλήτρια έδωσε τα κέρματα στο μικρό παιδί πιστεύοντας ότι ήταν αποτέλεσμα απάτης που η ίδια εφάρμοζε για να ξεγελά ανυποψίαστες οικογένειες με σκοπό να κλέβει η ίδια λεφτά. Η Ευτυχία ένιωθε προσβεβλημένη, όμως του πρότεινε να μοιραστούν τη διαφορά. Ο άντρας εξαγριωμένος της είπε ότι είναι μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί με ένα ή δυο ευρώ μιας και η ίδια δεν ήξερε με ποιον είχε να κάνει. Μάταια έκανε μια προσπάθεια να απολογηθεί ή έστω να του εξηγήσει την αγάπη που είχε για τα παιδιά, για τα ιδανικά με τα οποία η ίδια η οικογένεια της την μεγάλωσε, για τις αξίες και τα πιστεύω της, μάταιά όμως! Ο ίδιος αποχώρησε βιαστικά με απειλές και χαρακτηρισμούς. Η ίδια η Ευτυχία μόνο ευτυχής δεν ήταν από το τρόπο και την κατάληξη που είχαν πάρει τα πράγματα.

Τρεις μέρες αργότερα, ο εργοδότης της την κάλεσε και με δάκρια στα μάτια, και της ανακοίνωσε την απόλυση της. Ο άγνωστος κύριος μόνο άγνωστος δεν ήταν! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν από τους ισχυρότερους άντρες της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος μέσω δικηγορικού γραφείου επικοινώνησε με την εταιρία που προμήθευε το συγκεκριμένο κατάστημα στο εξωτερικό και ανέφερε όπως ο ίδιος πίστευε τι είχε γίνει. Έτσι τα πράγματα πήραν την πορεία που ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας ζητούσε. Με οδηγίες, η εταιρία απαίτησε από την αντιπροσωπία την απόλυση της νεαρής πωλήτριας! Αν και η κάμερα που υπήρχε στο ταμείο εκ των υστέρων απέδειξε ότι η ίδια η Ευτυχία είχε κάνει λάθος στην επιστροφή των λεφτών κατά 2 ευρώ, είχε αποδείξει όμως και κάτι άλλο, την τιμιότητα και εμπιστοσύνη που δικαίως της είχε ο εργοδότης της αφού σε καμία περίπτωση όλο αυτό το διάστημα δεν καταχράστηκε ούτε ένα κέρμα. Το γεγονός ότι όλοι την αγαπούσαν και διακρίνονταν για την τιμιότητά της, μπόρεσε να της εξασφαλίσει άλλη δουλειά ως πωλήτρια ρούχων στο ίδιο πολυκατάστημα.

Ένα πρωινό αφού στάθμευσε το αυτοκίνητο και ετοιμαζόταν να αρχίσει δουλειά άκουσε κλάματα παιδιού. Η ίδια ανησύχησε και αναστατώθηκε! Ασυναίσθητα ακολούθησε τα κλάματα όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο γεγονός. Μια γυναίκα κτυπούσε στο σβέρκο, απειλώντας ένα μικρό παιδί θέλοντας να το εξαναγκάσει να κατέβει κάτω από το αυτοκίνητο. Η ίδια δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί! Έτρεξε και στάθηκε εμπόδιο στην άγνωστη γυναίκα θέλοντας να προστατεύσει το μικρό παιδί. Η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει και να φωνάζει αναφέροντας της με ποιου το δικαίωμα παρέμβαινε ενώ άρχισε να την απειλεί. Η Ευτυχία δεν τη φοβήθηκε καθόλου! Άλλωστε η αγάπη που έτρεφε για τα παιδιά δεν θα την άφηνε πότε να τα αφήσει μόνα και απροστάτευτα. Κάλεσε αμέσως την ασφάλεια του κτηρίου. Η άγνωστη γυναίκα συνέχιζε να τους απειλεί ενώ τους ανέφερε ότι ήταν η μητέρα του παιδιού. Όσο για το μικρό παιδί είχε γαντζωθεί στα χέρια και την αγκαλιά της Ευτυχίας και δεν την άφηνε λεπτό. Σε λίγο κατέφθασε η αστυνομία. Η Ευτυχία στην συνέχεια αποχώρησε γιατί έπρεπε να αρχίσει δουλειά.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η άγνωστη γυναικά δεν ήταν η μητέρα του παιδιού! Είχε επιλεγεί από κάποια οικογένεια για να το φροντίζει μιας και οι γονείς του εργάζονταν σε μια μεγάλη εταιρία που διατηρούσαν . Η αστυνομία κάλεσε τους γονείς του παιδιού οι οποίοι έσπευσαν πανικόβλητοι στην σκηνή μη μπορώντας να πιστέψουν το τι είχε συμβεί καθώς και το πώς είχαν ξεγελαστεί από τη γυναίκα που οι ίδιοι εμπιστεύτηκαν! Μέσα από την έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι αυτό συνέβαινε τακτικά με τη συγκεκριμένη γυναίκα η οποία κτυπούσε, απειλούσε και έβριζε το μικρό παιδί. Η οικογένειά ζητούσε επίμονα να έρθει σε επαφή με το άτομο το οποίο χωρίς να έχει την οποιαδήποτε υποχρέωση, αλλά για λόγους τους οποίους το ίδιο μονό μπορούσε να εξηγήσει, θέτοντας ίσως τον εαυτό του σε κίνδυνο, αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβαινε στο παιδί.

Σήμερα, η οικογένεια του παιδιού κρατώντας δώρα στα χέρια της, συνοδευόμενη και από ένα άλλο παιδί με εμφανή τα σημάδια της πνευματικής και σωματικής αναπηρίας κατευθύνθηκε στο κατάστημα που εργάζεται η Ευτυχία. Μπαίνοντας, ζητούν να γνωρίσουν την κοπέλα με το όνομα Ευτυχία. Ο υπεύθυνος του καταστήματος έτρεξε αμέσως να της φωνάξει. «Ο κύριος Παμπορίδης ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας με δώρα στα χέρια σε ψάχνει με την οικογένειά του για να σου πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που έγινε πριν από λίγες μέρες» της είπε λαχανιασμένα. Ασυναίσθητα η Ευτυχία κοιτάζει προς το μέρος του και τους λέει «κύριε δεν είναι ανάγκη όλα αυτά! Εγώ έκανα απλά το καθήκον μου, αυτό που μου λέει η συνείδηση μου, αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση μου βλέποντας ένα μικρό απροστάτευτο παιδί, να κακοποιείται από ένα ενήλικα».

Ξαφνικά τα βλέμματα τους αντικρίζονται! Παγώνουν! Μένουν ακίνητα μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν! Ένας κρύος ιδρώτας διαπερνά τα κορμιά τους! Την όλη αμηχανία έρχεται να διαταράξει η φωνή του άλλου μικρού παιδιού «το κορίτσι με τα γλυκά» φωνάζει με χαρά και τρέχει στην αγκαλιά της Ευτυχίας! Η Ευτυχία σκύβει και το αγκαλιάζει! Το μικρό παιδί τη φιλά με χαμόγελο και της λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όσο για τον μεγαλοεπιχειρηματία και τη σύζυγό του έχουν μείνει ανέκφραστοι μη μπορώντας να πιστέψουν το τι είχε συμβεί! Η Ευτυχία έχει στην αγκαλιά της το μικρό παιδί με τη σωματική και διανοητική στέρηση και με δάκρια στα μάτια κοιτάζει την υπόλοιπη οικογένεια. Τότε η μητέρα των παιδιών τρέχει γονατίζει μπροστά τους, τις αγκαλιάζει και τις δύο και με δάκρια στα μάτια λέει στην Ευτυχία «σε παρακαλώ συγχώρεσέ μας» και ξεσπά σε λυγμούς, ενώ ο πατέρας μένει ανήμπορος και ανίκανος να πιστέψει την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση, σκύβοντας απλά το κεφάλι του!

 

_

γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Φωτιά

Φωτιά

Μη με κρατάς! Θέλω να πάω κοντά. Τυφλώνομαι απ’ την ομορφιά της. Πρέπει να την αγγίξω κι ας γίνω ανάμνηση στη δίνη της. Είναι η σωτηρία μου. Η αρχή και το τέλος των πάντων.Καρδιά από πέτρα, χέρια και πόδια φτιαγμένα από χαλάζι. Τί να σου κάνουνε κι αυτά;...

Φωτιά

Έως το τίποτα

Σκιάχτρα μορφές Έρχονται και ταράζουν τα όνειρά μου Η διέξοδος μέσα μου Ομίχλη απέραντη   Ταξίδια ανείπωτα Ανατριχιάζουν στο βλέμμα μου Ψιλά γράμματα οι λέξεις Στη συμφωνία θανάτου   Σιωπή απόλυτη Συμπαραστάτης στο πλάι μου Και βήματα μετρημένα...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Φωτιά

Έως το τίποτα

Σκιάχτρα μορφές Έρχονται και ταράζουν τα όνειρά μου Η διέξοδος μέσα μου Ομίχλη απέραντη   Ταξίδια ανείπωτα Ανατριχιάζουν στο βλέμμα μου Ψιλά γράμματα οι λέξεις Στη συμφωνία θανάτου   Σιωπή απόλυτη Συμπαραστάτης στο πλάι μου Και βήματα μετρημένα...

Όνειρα γραμμένα σε δίσκους

Όνειρα γραμμένα σε δίσκους

Τα θυμάμαι εκείνα τα τραγούδιαόνειρα καλοκαιρινά, αγκαλιές κάτω από τ' άστρα.Θυμάμαι την μελωδία, το στίχο, τον ρυθμόθυμάμαι, θυμάμαι την ζεστασιά και το σ' αγαπώ. Να τ' οι δίσκοι, να και τα όνειρα μαςκάθε μελωδία ξεχωριστή, όπως και κάθε μέραμια μελωδία...

Η ελιά

Η ελιά

           Μεγάλη παρηγοριά φίλε μου το γράψιμο. Σου κρατάει απίστευτη συντροφιά. Έτσι και γράψεις στο χαρτί - ή όπου αλλού δεν έχει σημασία- αυτά που σου βαραίνουν το μυαλό και την καρδιά, πάει περίπατο η όποια μοναξιά σου. Αν δε παράλληλα, τα όσα σου...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗ

  Συγλονιστικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΥΓΕ! Οι χίλιες αποχρώσεις των συναισθημάτων που γεννά η ανθρώπινη ψυχή περασμένα σε ένα κείμενο – γροθιά στο στομάχι!

  Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Κύριε Φιλίππου, ακουμπάτε στα κοινωνικά προβλήματα με αγάπη και διάθεση διδακτική.. Σας ευχαριστούμε

  Απάντηση
 3. Έλενα Σαλιγκάρα

  Πολύ ωραία ιστορία!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου