Εύα Ε. Μαζοκοπάκη: “Το θέμα είναι να μην σταματήσει η καρδιά να εύχεται… “

Δημοσίευση: 13.04.2022

Ετικέτες

Κατηγορία

Η Εύα Ε. Μαζοκοπάκη συνομιλεί με την Ευαγγελία Τζιάκα

 

Στο βιβλίο σας «Το Μυστικό Μήλο της Εύας» υπάρχουν 12 διηγήματα. Συμβολίζει κάτι για εσάς ο αριθμός 12 και αν ναι τι;

Η διηγηματική μου συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα διηγήματα. Ο αριθμός “δώδεκα” συμβολίζει αρχικά τις δώδεκα ώρες της μέρας και της νύχτας που άλλοτε ξυπνούν κι άλλοτε κοιμίζουν πόθους και πάθη, στη συνέχεια τους δώδεκα μήνες του χρόνου με το κρύο , τη βροχή, τη συννεφιά και τον ήλιο τους, παραπέμπουν στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου με τις φανερές και τις κρυφές δυνάμεις και αδυναμίες τους. Δώδεκα ιστορίες που κυλούν στις αναγνωστικές φλέβες υλοποιώντας την έννοια του 12 στην αριθμολογία που συμβολίζει την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την επαναγέννηση σε έναν καινούργιο κύκλο, άλλης συχνότητας. Δείχνει τη μετάβαση από ένα επίπεδο συνειδητότητας σε ένα άλλο, μετά από την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου κύκλου εμπειριών και μέσα από την απόκτηση εσωτερικής γνώσης μέσω της εμπειρίας της ύλης και της ζωής. Είναι λοιπόν ένας πνευματικός αριθμός που λειτουργεί στα διηγήματα μου ως μέσο για να φέρω στην επιφάνεια τις κρυμμένες αλήθειες κάθε ήρωα και να αφυπνίσω τον αναγνώστη στη συνειδητοποίηση τους.

Ο τρόπος χρήσης της γλώσσας αποδεικνύει πώς η συγγραφέας του κατέχει πολύ καλά τα λογοτεχνικά σχήματα ! Σας έχει επηρεάσει η επιστήμη σας σε αυτό;

Κάθε εμπειρία και κάθε γνώση επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των ανθρώπων. Οι φιλολογικές μου σπουδές μού διεύρυναν σαφώς τους ορίζοντες της λογοτεχνικής μου κατάρτισης , μου παρείχαν την δυνατότητα να μελετήσω πολλά και διαφορετικά είδη συγγραφής και μου διευκόλυναν την προσωπική μου γραφή σε επίπεδο γλώσσας και λογοτεχνικών αφηγήσεων. Κάθε επιστήμη εξάλλου πάντα λειτουργεί υποστηρικτικά στο άτομο που την υπηρετεί.

Σε τι διαφέρει αυτό το βιβλίο σας έναντι άλλων; Τι θα βρει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το;

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει πολλούς διαφορετικούς αριθμητές κι έναν κοινό παρονομαστή. Ο αναγνώστης παίρνοντας το ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ στα χέρια του θα ταξιδέψει σε δώδεκα εντελώς διαφορετικές ιστορίες ηρώων- αντί μίας όπως συμβαίνει στα μυθιστορήματα μου και σε χειροπιαστές , πεζογραφικές περιγραφές αντί των συναισθηματικών ποιητικών μου καταγραφών στα ποιητικά μου πονήματα -με βασικό πρωταγωνιστή όμως όλων… ένα μήλο.

Αυτό το μήλο που αποτελεί τελικά και τον κοινό παρονομαστή όλων των διηγημάτων μου θα οδηγήσει τους ήρωες και τους αναγνώστες στην κόλαση ή στον Παράδεισο της ψυχής -εξαρτάται ποια πλευρά του μήλου θα δαγκώσει ο καθένας-.

Στην περίληψη κάνετε λόγο για τον χαμένο παράδεισο. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα δώδεκα αυτά διηγήματα ως τα σκαλιά για να τον βρει κάποιος εντός του βιβλίου;

Οι ιστορίες που αναλύονται στο εσωτερικό του βιβλίου μου αναφέρονται σε δώδεκα διαφορετικά και σκοτεινά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που ρημάζουν ψυχές και συνειδήσεις. Σε κάθε διήγημα υπάρχει ο ήρωας που επιλέγει τον δρόμο της αρετής κι ο αντιήρωας που περπατά τον δρόμο της κακίας.

Συνεπαγωγικά πέρα από τους μυθοπλαστικούς ήρωες και οι πραγματικοί αναγνώστες του βιβλίου μου θα ανέβουν ή θα κατέβουν παράλληλα τα σκαλιά που οδηγούν στην Κόλαση ή στον Παράδεισο. Εξαρτάται με ποιον ήρωα θα ταυτιστούν και τι συναισθήματα θα εγείρει η συνειδητοποίηση αυτών των ανθρωπίνων πτυχών στον συναισθηματικό τους κόσμο…

Ακόμα κι ο αναγνώστης μου δηλαδή… μπαίνει στον πειρασμό να αναζητήσει τον χαμένο του παράδεισο και να διερευνήσει τα αίτια ενδεχομένως που τον οδήγησαν έκπτωτο από το παραδείσιο τοπίο.

Είναι θέμα δευτερολέπτων μια ευχή; Δακρύζει η ψυχή μπροστά στο δίλημμα της Σελήνης; Κρύβουν τα μάτια την προσφυγιά της καρδιάς;

Είναι θέμα δευτερολέπτων μια εικόνα, μια αντίδραση, ένα γεγονός και σαφώς… και μια ευχή. Ενδεχομένως να εισακουστεί… ίσως όμως και όχι. Το θέμα είναι να μην σταματήσει η καρδιά να εύχεται… όνειρα.

Η ψυχή από την άλλη… δακρύζει ναι… και μάλιστα συχνότερα από τα μάτια! Κλαίει βουβά, δεν γίνεται ορατή με γυμνό οφθαλμό σαν…τη Σελήνη που στο πυκνό σκοτάδι της νύχτας καλείται να πάρει αποφάσεις.

Ψυχή και Σελήνη βιώνουν διαρκή διλήμματα… πόθων .

Τα μάτια κρύβουν πολλά μυστικά. Όποιος ξέρει να τα διαβάζει ανακαλύπτει χιλιάδες αλήθειες συχνά σκληρές και πικρές ή ίσως καταιγιστικές και αφυπνιστικές ή… ενδεχομένως κατευθυντήριες και αναγεννησιακές.

Τι είναι για εσάς η συγγραφή και τι είναι ή τι θα μπορούσε να είναι για τον κόσμο;

Για μένα η συγγραφή είναι η Κίρκη μου που με κρατά αιχμάλωτη στη μαγεία της γοητείας της και δεν αποδεσμεύομαι εκούσια από τα δίχτυα της. Είναι η ψυχοθεραπεία μου σε μια εσωτερική πραγματικότητα που με οδηγεί σε αυτογνωσία, είναι το φωτεινό χρώμα στο γκρίζο των σκοτεινών σκεπών των ανθρωπίνων ευχών.

Για τους αναγνώστες ίσως αποτελεί την αφύπνιση της συνείδησης ή την έκρηξη έντονων συναισθημάτων ή την τροφή για παραπάνω σκέψεις ή μπορεί και το υγρό των βαθύτερων πηγών της καρδιάς. Η γραφή μου δεν είναι… καθοδηγητική… δεν είμαι ηγέτης ψυχών… είναι συμπορευτική και ομαδική της αλήθειας του κόσμου μας. Επιθυμώ να συμπαρασύρω τους αναγνώστες μου σε μια διαδρομή αναγεννησιακής ψυχικής και πνευματικής αποκάλυψης.

Μετρά στις μέρες μας η καλή συγγραφική πένα ή χρειάζεται ένας συγγραφέας να έχει περισσότερα από αυτό;

Άλλο η ποσότητα κι άλλο η ποιότητα… μια ανέκαθεν πραγματική κι αντικειμενική αλήθεια. Σε βάθος χρόνου μετρά η καλή συγγραφική πένα… σαφώς. Άμεσα και γρήγορα… όχι. Απαιτείται καλή προώθηση ενός βιβλίου, πολλή διαφήμιση, σωστός χειρισμός των μέσων επικοινωνίας και πολλά άλλα για να αναδειχθεί ο συγγραφέας και η δουλειά του. Όμως θεωρώ πως το αναγνωστικό κοινό έχει κρίση και ενώ κάποιες στιγμές παρασύρεται από τα μηνύματα που τον βομβαρδίζουν για ένα μπεστ-σέλερ βιβλίο… μετά από λίγο διάστημα εμπιστεύεται το δικό του ένστικτο. Και τότε ακριβώς η ποιοτική συγγραφή τον κερδίζει. Ο καλός συγγραφέας οφείλει να περιμένει… Εξάλλου η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα είναι λειτούργημα και όταν ο κόσμος χρειάζεται τη συνδρομή της ποιοτικής πένας τότε οφείλει ο δημιουργός να στέκεται επάξια στις επάλξεις χορηγώντας τα όπλα του.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας αυτό; Πού το βρίσκουμε;

Τα μηνύματα που επιθυμώ να περάσω μέσα από ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ είναι απλές αλήθειες ζωής. Δώδεκα μυστικά που υπάρχουν μέσα μας για τις ανθρώπινες σχέσεις και όταν αυτά έρθουν στο φως θα οδηγήσουν σε ποιότητα και εμάς και το περιβάλλον μας. Ο παράδεισος δεν είναι τόπος, είναι συναίσθημα και δεν μας τον παρέχει κανείς έτοιμο στο πιάτο. Τον Παράδεισο τον δημιουργούμε μόνοι μας.

Το βιβλίο μου μπορεί να το βρει κάθε αναγνώστης παραγγέλνοντας το απευθείας από τη Bookguru.gr σε έντυπη και e-pub μορφή, στον Ιανό, στην Πρωτοπορία και στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς του κατόπιν παραγγελίας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

_

Η Εύα Ε. Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο τμήμα Κλασικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο Θεωρητικών Σπουδών που διατηρεί στη γενέτειρα πόλη της. Ασχολείται με τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων και λογοτεχνικών βιβλίων. Ποιήματα και διηγήματα της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς κι εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

Ενδεικτικά, έχει βραβευτεί με πρώτο

 Παγκρήτιο βραβείο ποίησης με το ποίημα “Άλωση ψυχής” από τον

 λογοτεχνικό σύλλογο “Κρητών λόγος” το 2019.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το ποίημα της Σκοτεινές Σκεπές στον ποιητικό διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης Σπάρτου το 2019

Με πρώτο βραβείο διηγήματος με το διήγημα “Θέμα δευτερολέπτων” από την pigipaideias.gr το 2020 .

Με τρίτο έπαινο διηγήματος με το διήγημα “Προσφυγιά καρδιάς” από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος το 2020 και έχει αποσπάσει και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις σε ποιητικά και πεζά λογοτεχνικά της κείμενα.

 Η ίδια έχει συμμετάσχει σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων ως κύρια εκφωνήτρια ενώ η ανάγνωση ποίησης και πεζογραφίας παράλληλα με τη συγγραφή , είναι οι αγαπημένες της ασχολίες.

Έργα της συγγραφέως:

1.Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.

Σχολικό βοήθημα.

Εκδόσεις Βλάσση

  1. Λεκτικά αρώματα,

Ποιητική συλλογή.

Εκδόσεις ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΠΕΝΑ

  1. Η οργή του Τυφλού ποταμού. μυθιστόρημα

Εκδόσεις ΠΗΓΗ

  1. ΤΑ ρο της καρδιάς .

 Ποιητική συλλογή

 Εκδόσεις ΠΗΓΗ

  1. Οι σκιές των Μουσών.

Μυθιστόρημα

Εκδόσεις Υδροπλάνο

  1. Το μυστικό μήλο της Εύας, Συλλογή διηγημάτων.

Εκδόσεις bookguru.gr

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε αγγλική έκδοση στο Amazon.

Ακολουθήστε μας

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου