Ζωή σε δόσεις

Δημοσίευση: 16.10.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

Πρωτομηνιά σήμερα. Κοντεύει να του φύγει το κεφάλι. Αντί να καλωσορίσει το μήνα με χαμόγελο και αισιοδοξία, κάθε τέτοια μέρα πνίγεται. Με βαριά καρδιά σηκώνεται πρωί-πρωί και πάει. Πού πάει; Όπου παν τα πόδια του, γιατί η διαδρομή, του είναι γνωστή. Οι περισσότεροι που συναντά στο δρόμο, δεν είναι και αυτοί μες στα τρελά κέφια. Άλλος παραμιλάει, άλλος παραπατάει, άλλος πάει και δεν πάει. Σέρνοντας λοιπόν τα βήματά του, φτάνει στον αρχικό προορισμό του. Εδώ, πρέπει να πληρώσει τις φρέσκιες δόσεις, που έβαλε τον προηγούμενο μήνα, αγοράζοντας λίγες στιγμές ευτυχίας. Δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Μπάφιασε από τις δυσάρεστες σκέψεις. Πήρε τα πάνω του, για λίγο, βρε αδερφέ. Άλλαξε η ψυχολογία του. Βρήκε τη διάθεση, πήγε μια βόλτα, πήρε μια ανάσα.

Χαλάλι, τα χρήματα που έδωσε. Άξιζε τον κόπο. Τελειώνοντας με αυτή την υποχρέωση, συνέχισε για τη δεύτερη δόση. Είναι αλήθεια, ότι το παράκανε αυτόν το μήνα. Αγόρασε και λίγο γέλιο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να διακωμωδήσει λίγο την κατάστασή του. Γέλασε με την ψυχή του, γέλασε με το χάλι του. Ένα γέλιο που πήγαζε από τα εσώψυχά του. Ένα γέλιο, λίγο νευρικό, λίγο πικρό, λίγο ξεκαρδιστικό, λίγο παιδιάστικο. Λίγο απ' όλα δηλαδή. Αγόρασε, που αγόρασε τόσα, πήρε και λίγη καλοσύνη. Εννοείται με δόσεις. Η ζωή τον σκλήρυνε και είχε ξεχάσει τι θα πει καλοσύνη. Ο λόγος του γλύκανε, έβγαλε μια ευγένεια που ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως είχε.

Τις περισσότερες δόσεις τις πλήρωνε για την υγεία του και ευτυχώς εξελισσόταν καλά. Προσπάθησε να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, για να απολαμβάνει και αυτά τα λίγα, από το να τα στερείται και να μην τα γεύεται καθόλου. Ακόμα και το φαγητό για τον ίδιο, ήταν μπελάς. Είχε φτάσει στο σημείο να αποφεύγει να περνά από τα μπακάλικα της γειτονιάς του. Οι δόσεις τον είχαν βάλει μέσα. Ζούσε με κάτι ξεροκόμματα που μάζευε από τους κάδους των απορριμμάτων και τρεφόταν με ένα μικρό κοτοπουλάκι που είχε αγοράσει την τελευταία φορά και το έτρωγε δόσεις-δόσεις. Ένα μπούτι τον ένα μήνα, άλλο ένα τον άλλον και πάει λέγοντας.

Είχε συνηθίσει τώρα πια σ' αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν του πολυκακοφαινόταν. Εδώ που τα λέμε, εάν το σκεφτεί κανείς, δεν περνούσε και τόσο άσχημα. Άλλοι βρίσκονταν σε χειρότερη μοίρα, μη μπορώντας να μπουν καν στη διαδικασία των δόσεων.

Μια ωραία μέρα που λέτε, του καρφώθηκε να αγοράσει και λίγη επιπλέον γνώση. Στάθηκε αδύνατον. Φοβόντουσαν μήπως δε μπορεί ν' ανταποκριθεί και το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Καταφαρμακώθηκε. Πόσο μα πόσο ήθελε να διευρύνει τους ορίζοντές του. Στο κάτω-κάτω θα πλήρωνε... "με δόσεις". Τέτοιος ήταν ο πόθος του που βρήκε μέχρι και εγγυητή. Τίποτα και πάλι δεν έγινε.

Για τα υλικά αγαθά δεν πολυνοιαζόταν, εκτός από ένα αυτοκίνητο που είχε απωθημένο ν' αγοράσει από μικρό παιδί. Τα έφερε από εδώ, τα έφερε από κει, τα κατάφερε. Τώρα πια δεν του έλειπε πραγματικά τίποτα. Καθημερινά, καμάρωνε το αυτοκίνητό του, που βρισκόταν μονίμως παρκαρισμένο στο απέναντι πεζοδρόμιο, γιατί για να μετακινηθεί χρειαζόταν καύσιμα και αυτή τη δυνατότητα δεν την είχε. Πήγε στο βενζινάδικο. Δόσεις δεν έκαναν. Έτσι συνέχισε να το καμαρώνει και μόνο.

Ευελπιστούσε ότι θα άλλαζαν τα πράγματα και θα έρχονταν καλύτερες μέρες. Οι δόσεις όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, και σ' αυτή τη ζωή, τίποτα δε χαρίζεται.

 

_

γράφει η Βάσω Καρλή

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Ο ανάποδος καθρέφτης

Ο ανάποδος καθρέφτης

Έτσι θα έλεγα τον κόσμο καθρέφτη ανάποδο,Ανάποδο καθρέφτηκαθρέφτηχωρίς τζάμι Τον εαυτό σου βλέπεις,άνθρωπε,άνθρωπε τι γυρεύεις;Ξέρει ο καθρέφτης Ο κόσμος έδειξε τι είσαιγιατί ότι κάνεις το δείχνειπονάει, μα δεν σπάειεδώ είναι ο καθρέφτης._γράφει ο...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Κλέφτης ονείρων

 Κλέφτης ονείρων έγινες,καταστροφές του κόσμουέκλεψες και το δικό μου όνειροκαι ας μην το ξέρεις Γιατί όταν κλέβεις έναΧάνονται χίλιαΓίνονται στάχτη, τέρμαΈτσι όπως πας δεν θα απομείνει κανένα._γράφει ο Ευθύμιος- Ραφαήλ Αγγελής Μην ξεχνάτε ότι το σχόλιο...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο ανάποδος καθρέφτης

Κλέφτης ονείρων

 Κλέφτης ονείρων έγινες,καταστροφές του κόσμουέκλεψες και το δικό μου όνειροκαι ας μην το ξέρεις Γιατί όταν κλέβεις έναΧάνονται χίλιαΓίνονται στάχτη, τέρμαΈτσι όπως πας δεν θα απομείνει κανένα._γράφει ο Ευθύμιος- Ραφαήλ Αγγελής Μην ξεχνάτε ότι το σχόλιο...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Δεύτερη ζωή δεν έχει

Ποτέ δε θα ξεχάσει, το πρώτο τεστ που έγραψε στο δημοτικό. Ακόμη θυμάται το γραπτό του. Τα αποτελέσματα απογοητευτικά.Κανένας όμως δεν τον μάλωσε. Αντιθέτως, όλοι του είπαν να μη στεναχωριέται, γιατί στο δεύτερο θα τα πάει καλύτερα. Δεν τους πίστεψε....

Ζωή σε δόσεις

Ζωή σε δόσεις

  Τι να πουν κι άνθρωποι; Τι να κάνουν; Τους δίνουν την ζωή σε δόσεις μέχρι να τους ξεφτιλίσουν   Έπρεπε όμως να δεχτούν και ήρθε ο πόλεμος, και συνταγογράφησε συνταγογράφησε δυστυχία   Στην πρώτη δόση βομβαρδισμούς, στην δεύτερη μετανάστευση, στην Τρίτη...

4 σχόλια

4 Σχόλια

 1. Lena Mavroudi Mouliou

  ευρηματική η κάθε τόσο μικροαγορά του ήρωά σου Μια απορία όμως την έχω, βρε Βάσω μου που να πάρει Πώς και διατηρούσε εκείνο το κοτόπουλο και δεν του βρόμιζε να πάθει και καμιά δηλητηρίαση να τρέχει στα νοσοκομεία κι’ εκεί να τον καμάρωνα πού θα τα εύρισκε τα χρήματα για φακελάκια …τι φακελάκια ; ε καλά τώρα πού ζεις;

  Απάντηση
  • Βάσω Καρλή

   Είτε του βρόμιζε είτε όχι, αυτό ήταν. Σε ευχαριστώ για το πέρασμά σου, Λένα μου.

   Απάντηση
 2. sofia25164

  Αγόρασε, που αγόρασε τόσα, πήρε και λίγη καλοσύνη. Εννοείται με δόσεις. Η ζωή τον σκλήρυνε και είχε ξεχάσει τι θα πει καλοσύνη.
  Πολύ δυνατό το κείμενό σου Βάσω μου…αυτή είναι η εποχή μας, όλα σε δόσεις και όλα με δόσεις!!!!!Την καλημέρα μου.

  Απάντηση
 3. Βάσω Καρλή

  Δύσκολες εποχές διανύουμε, αλλά θα το παλέψουμε. Χαίρομαι πάρα πολύ για τα θετικά σχόλιά σου, κάθε φορά Σοφία μου, να είσαι πάντα καλά.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου