Η Βαγγελιώ

23.08.2016

medellin-botero

- Τι είναι τούτη, βρε! Το μισό δρόμο έκλεισε η γυναίκα!

- Α, η χοντρή Βαγγελιώ είναι!

- Μόνο χοντρή; Δεν έχω δει τόσο κρέας πάνω σε άνθρωπο! Έτσι ήταν πάντα;

- Έτσι τη θυμάμαι. Χρόνια τώρα την τρέχει ο έρμος ο άντρας της…

- Πού την τρέχει;

- Στους γιατρούς, να χάσει κιλά.

- Καλύτερα να τη ντύνει αυτήν, παρά να την ταΐζει.

- Κι αν τον δεις εκείνον, μια μπουκιά αντράκι είναι ο Χαραλάμπης! Μικροκαμωμένος και φτενός. Ένα κεφάλι κάτω απ’ αυτήν!

Περνούσε με αργό, λιτανείας βηματισμό ο θηλυκός Βούδας. Το εκτόπισμά της τεράστιο, πληθωρικά τα κυβικά της. Τους δύο άντρες που έπιναν τον καφέ τους στο μπαλκόνι και τη σχολίαζαν χαμηλόφωνα δεν τους αντιλήφθηκε. Συνέχισε ανυποψίαστη τη χελωνίσια περπατησιά της.

Σχεδόν κάθε απόγευμα έπαιρνε το δρόμο για το μπακάλικο να ξεσκάσει λίγο! Έφτανε εκεί κατά τις τέσσερις και μισή. Μόλις άνοιγε για απόγευμα το μαγαζί. Άραζε για καμιά ωρίτσα, όσο δεν είχε κίνηση. Μετά έφευγε, γιατί ο κόσμος που ψώνιζε τη "σχολίαζε" με το βλέμμα και το ένιωθε…

Ζητούσε μια κρύα γκαζόζα με καλαμάκι. Την έπινε αργά –αργά και ξαπόσταινε. Δυο τετράγωνα δρόμος ήταν, ωστόσο αρκετά κοπιαστικός. Το περίσσιο βάρος την κούραζε πολύ. Σκλάβα στο ίδιο της το σώμα, κουβαλούσε τις αλυσίδες της σαν κατάδικος εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Πενηντάρα πια είχε χτυπήσει εκατόν εξήντα κιλά.

Η κακή κληρονομιά έμεινε από τη δεύτερη γέννα της. Έκανε δύσκολα τ΄ αγόρι της κι έμεινε έξι μήνες στο κρεβάτι με γυναικολογικές επιπλοκές. Δεν έλεγε να αναλάβει. Μέχρι που είπαν θα πεθάνει η καημένη η Βαγγελίτσα. Όταν πια άρχισε να συνέρχεται, όλοι ανακουφίστηκαν. Τον είχε κερδίσει τον πόλεμο. Το μόνο που θύμιζε τις δύσκολες μέρες ήταν αυτά τα καταραμένα πάχη που κόλλησαν πάνω της. Τα όμορφα χαρακτηριστικά της, ωστόσο, δεν είχαν χαθεί. Μαύρα κατσαρά μαλλιά και μαύρα μάτια, με φρύδια γαϊτάνια και καλοσχηματισμένα χείλη. Ήταν ομορφονιά, ακόμα και τώρα που είχε ανακατέψει τα μεγέθη.

Τα κιλά της δεύτερης εγκυμοσύνης της όχι μόνο δεν έφυγαν, αλλά έφεραν άλλα τόσα μέσα σε ένα χρόνο. Το σώμα της έγινε πύργος. Χυτή από τους ώμους ως κάτω στα πόδια. Πάνω στο χοντροχτισμένο σβέρκο στεκόταν ένα κεφάλι δυσανάλογα μικρό για τέτοιο θεόρατο σώμα.

 

Παχύσαρκη είχε γίνει, αλλά κομπλεξική ποτέ! Ο αυτοσαρκασμός της ήταν ανελέητος! Τα σχόλιά της για το πάχος της έκλειναν πάντα με ένα τρανταχτό γέλιο και έκλειναν τα στόματα των κακεντρεχών. Ετοιμόλογη και ντόμπρα, δεν άφηνε απλήρωτο όποιον την προσέβαλε!

Στη λαϊκή κάποιος αγενής είχε πει μεγαλόφωνα:

- Βγήκαν οι νταλίκες και φράκαραν το δρόμο!

- Ναι, τρέξε να σωθείς! Θα πατήσουν τα γαϊδούρια σαν εσένα, είχε πει εκείνη.

Ο αγενής άνοιξε βήμα κι εξαφανίστηκε, καθώς τον αποπήρανε και δυο περαστικοί.

Η Βαγγελιώ μετρούσε τις αντιδράσεις όσων την αντίκρυζαν! Δεν ήταν «αφασία». Οι πιο συγκρατημένοι έπαιρναν το αμήχανο βλέμμα τους από πάνω της προσποιούμενοι τους αδιάφορους. Άλλοι, αντίθετα, κολλούσαν το μάτι πάνω της και δεν έκρυβαν την αλγεινή εντύπωσή τους. Υπήρχαν κι οι ανάγωγοι που ψιθύριζαν κάτι προσβλητικό και μειωτικό στην υπέρβαρη γυναίκα! Νεότερη ξεσπούσε σε κλάματα, δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί αυτά. Τώρα, είχε περάσει στην αντεπίθεση.

-Σ’ όποιον αρέσουμε, σκεφτόταν.

Τα χρόνια εκείνα, δεκαετία του εβδομήντα, τα «θαύματα» της σύγχρονης βαριατρικής δεν είχαν εμφανιστεί, η απώλεια τόσου παθολογικού πάχους ήταν σχεδόν αδύνατη. Απελπισμένη, είχε κάποτε αποπειραθεί να θέσει τέρμα στη ζωή της παίρνοντας είκοσι ηρεμιστικά μαζί, αλλά το ομολόγησε πανικόβλητη στο Χαραλάμπη. Την έτρεξε εκείνος και σώθηκε. Αποφάσισε να ζήσει για τα παιδιά της κι ας κορόιδευε η κοινωνία τα χάλια της! Στο κάτω κάτω ήταν γλυκιά η ζωή ακόμα και με τις αλυσίδες του πάχους.

-Κάνε κάτι , Βαγγελιώ, της έλεγαν με ευκολία διάφοροι. Μην τρως, να χάσεις λίγο.

Όλοι έδιναν πρόθυμα τις συμβουλές τους! Την πλήγωνε η ευκολία των αζήτητων προτροπών και ιδίως η ύπουλη περιφρόνηση που έκρυβαν, με πρόσχημα το ενδιαφέρον για την υγεία της.

Η μπακάλισσα όμως ήταν προσεκτική. Ένιωθε πόσο χαλούσε τη γυναίκα το θέμα των κιλών της. Καμιά φορά ερχόταν και σ΄ αυτό το επίμαχο θέμα η κουβέντα τους. Τότε από μόνη της η Βαγγελιώ αναφέρονταν στον άνισο αγώνα της με την πείνα. Όλα όμως τέλειωναν με γέλιο, αφού το χιούμορ της έδινε ρέστα.

 

 -Ψάχνω να βρω την πόρτα να το σκάσω, αλλά είναι κλειδωμένη. Από την κλειδαρότρυπα , δε χωράω, Αναστασία μου!

Με το Χαραλάμπη πάλι έπαιζε κρυφτούλι. Τάχα κέρβερος εκείνος, τάχα στη δίαιτα εκείνη. Κάθε πρωί της άφηνε την παρακαταθήκη του το αντράκι.

-Φεύγω, το νου σου! Κράτα όρεξη να φάμε σαν άνθρωποι το μεσημέρι, τρυφερά τη μάλωνε.

-Ένα μήλο κι ένα γιαούρτι, Χαραλάμπη μου! Να, μα το Θεό! Κι έκανε ένα μεγάλο σταυρό πάνω στο ατέλειωτο μπούστο της!

-Κι αντέχεις ως το μεσημέρι; Δύσκολο μου φαίνεται, Βαγγελιώ μου!

-Φεύγει χτες ο Χαράλαμπος, πιάνω το μήλο και το γιαούρτι, Αναστασία μου! Λες και τα πέταξα στο γκρεμό! Το στομάχι δεν πήρε πρέφα! Άδειο ήταν κι άδειο έμεινε.

-Με κάνεις να γελώ, έτσι που τα λες, Βαγγελίτσα μου! Αχ, να είσαι καλά με τα αστεία σου!

-Ως τις δώδεκα πάλευα. Μου ήρθε μια ζάλη, λες κι ήμουν άλλη! Τρέμουλο! Πείνα και νηστικάδα! Αντέχεται; Με τίποτα! Μύρισε και της γειτόνισσας το τηγάνι και με ξελίγωσε, πανάθεμά την!

Βάζω τηγάνι, Αναστασία μου! Θα ψήσω τους κεφτέδες, λέω! Τι τώρα, τι σε δυο ώρες; Ούτε ένα, ούτε δύο… αλλά πέντε! Τα κεφτεδάκια έγιναν όνειρο! Ρίχνω και πέντε αυγουλάκια στο λάδι κι εκείνη την ωραία φέτα που πήρα χτες. Μοσχοβόλησε το σπίτι. Λιανίζω και μια ντοματοσαλάτα. Παίρνω παραμάσχαλα και το ψωμάκι! Μισή φραντζόλα και βάλε!

-Βαγγελιώ, το Θεό σου δεν έχεις, αν το μάθει ο άντρας σου… αυτός νομίζει…

-Έ, άσε τι νομίζει! Σιγά μην τον αφήσω εγώ να μάθει. Ήρθε ο φουκαράς στις τρεις νηστικός και λέει

- Βάλε , Βαγγελιώ να φάμε! Θα βάλω εγώ το ουζάκι για μένα και για σένα! Με τέτοιους κεφτέδες αμαρτία να τρώω εγώ κι εσύ να κοιτάς! Θα το πιούμε κι ένα ουζάκι σήμερα!

 Εμένα τίγκα το στομάχι ως το λαιμό πάνω! Δεν έπαιρνε μπουκιά παραπάνω.

- Μωρέ Χαραλάμπη μου, δεν κάνει, θα με βλάψει!

-Άντε, μια στις τόσες δεν πειράζει! Φέρε το πιάτο. Πείνασα πολύ σήμερα, παιδεύτηκα στον Καραπάγγο! Όλα τα ξήλωσα κι έβαλα καινούργια στο μαγαζί του. Έχω μια λόρδα, άλλο πράμα!

- Τρώγε εσύ, εγώ δεν πεινάω σήμερα! Δεν περνούσα βρύσες, βλέπεις!

- Σώπα μωρέ! Κάτσε να το φχαριστηθούμε! Πατριωτικά το πήρες, μου φαίνεται. Εσένα ποτέ δε σου κόπηκε η όρεξη.

 -Σήμερα μου κόπηκε, θαρρώ!

-Έλα, άνοιξε το στοματάκι σου, αυτό τον κεφτέ από τα χεράκια μου!

- Ουφ, τι έχω, δεν κατεβαίνει μπουκιά! Μη με ζορίζεις… Θα με κάνεις να ξεράσω, μη με ζορίζεις, Χριστιανέ μου!

- Είπαμε να το ράψεις το ρημάδι, αλλά γιαβάς γιαβάς, βρε αδερφέ! Απότομα, θα πάθεις τίποτα! Έλα και μια πατατούλα, άνοιξε το στόμα σου!

- Χαράλαμπε, ανακατεύομαι… Ή άρρωστη είμαι ή θ΄ αρρωστήσω! Ααααχ!

-Αμάν, η γυναίκα μου δε θέλει να φάει! Έλα, μην κάνεις τσαλίμια! Πάρε και λίγη φέτα να μου κάνεις παρέα.

Και δώσ΄ του να με μπουκώνει ο άνθρωπος. Δεν ήξερα πώς να ξεγλιστρήσω!

Τι να κάνω, να φανερώσω πως κατέβασα τον αγλέορα μόλις δυο ωρίτσες μπροστά;

Πού να φανταστεί ο καημενούλης την αιτία;

-Τον ξεγελάς το Χαραλάμπη μια χαρά. Αχ, να σε δω μέχρι πότε!

-Κι εγώ το ίδιο λέω! Μέχρι πότε θα ξεγελώ και τον εαυτό μου και το Χαραλάμπη! Δε βαριέσαι, χορτάτη θα πάω!

Όλοι στη γειτονιά έλεγαν, η χοντρή θα "πάει" στον ύπνο, η καρδιά θα την προδώσει. Χήρο θα τον αφήσει τον υδραυλικό! Σε πείσμα όλων, ο λεπτός και σβέλτος Χαραλάμπης έφυγε πρώτος για τη γειτονιά των αγγέλων. Να φτιάχνει τα υδραυλικά στον Παράδεισο και να πίνει ουζάκι με τον Άγιο Πέτρο.

Η Βαγγελιώ έζησε άλλα είκοσι χρόνια. Έφυγε στα ογδόντα της χορτάτη!

 

_

γράφει η Θεοπούλα Γκαϊντατζή

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Μια αναπάντεχη συνάντηση

Μια αναπάντεχη συνάντηση

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Μ’ αρέσει να φτιάχνω πρωινό για τα παιδιά μου. Έρχονται στο σπίτια πια μόνο τις Κυριακές. Δουλειά, σπουδές, τρεχάματα, που να προλάβουν και αυτά. Τηγανίζω 2 αυγά και βράζω άλλα δύο δίπλα. Έτσι ήταν πάντα οι γιοι μου, ο ένας μέρα, ο...

Η απεργία

Η απεργία

Ο προϊστάμενος βγήκε απ’ το υπερυψωμένο γραφείο του διευθυντή, ακούμπησε στα κάγκελα και κοίταξε τους εργάτες που ήταν μαζεμένοι από κάτω. Όλα τα κεφάλια στράφηκαν στο μέρος του. -Ο κύριος Ηρακλής θέλει να κουβεντιάσει με την αντιπροσωπεία σας, είπε. Τέσσερις εργάτες...

Μια Φιλία

Μια Φιλία

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Υπάρχει άραγε φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα; Αυτό ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο και σίγουρα ακόμη αναπάντητο ερώτημα της ιστορίας του ανθρώπου. Πιο εύκολα τετραγωνίζεται ο κύκλος. Οι απόψεις χωρίζονται σε ομάδες σαν το...

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Η Ρίτα, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική, στην επαρχιακή πόλη, χαιρόταν το επιτέλους κατάδικό της δωμάτιο, μια γκαρσονιέρα στο ισόγειο κεντρικής πολυκατοικίας. Έξι τα ξημερώματα ανυπόμονη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και για τη μέρα που ερχόταν. Ανακουφισμένη...

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Διαβάστε κι αυτά

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

-Όχι ρε πούστη χάρε, δε θα το πάρεις το παιδί! Φώναζε και έβριζε με πάθος καθώς έκανε ανάνηψη στο 12χρονο αγόρι, που είχε φύγει στη μέση του χειρουργείου. Ο ιδρώτας είχε ποτίσει το πρόσωπό του, μα το βλέμμα του, γεμάτο πείσμα κοιτούσε κατάματα τον χάροντα, που έστεκε...

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Ο πίνακας μιας μέρας σου. Πλάσε χαρά, πλάσε ζωή, αξίες και ομορφιά η αύρα σου θ’ αγγίξει ανθρώπους πιο βαθιά ωραία συναισθήματα στη σύνθεση μιας μέρας πομπός ελπίδας, άνοιξης, στο φάσμα μιας εσπέρας. Το κάδρο των αισθήσεων γέμιζε με αγάπη μια θάλασσα χαμόγελα στου ουρανού τον χάρτη.

33 σχόλια

33 Σχόλια

 1. eirini giavasi

  Το ευχαριστήθηκα πάααααραααα πολύ το κείμενο σας! Μου αρεσε που ήταν πληθωρικό και αληθινό…σαν τη Βαγγελιώ!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Χαίρομαο πολύ που σας άρεσε! Ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο!

   Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Θα συμφωνήσω με την Ειρήνη. Πληθωρικό και αληθινό σαν τη Βαγγελιώ! Απολαυστικό σε διαλόγους και περιγραφές.

  Απάντηση
 3. Κατερίνα Κόκορη

  Ζωντανοί διάλογοι που κρατάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθ’όλη τη διάρκεια! Εύγε!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Ευχαριστώ πολύ!

   Απάντηση
 4. Αννα Μ

  Διαβάστηκε μονορούφι!!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Πόσο χαίρομαι!

   Απάντηση
 5. Ανώνυμος

  Απολαυστικότατο , τρυφερό, γλαφυρό, ζωντανό και ανθρώπινο!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Να είστε καλά!

   Απάντηση
 6. Μαρια Πουρζιτακη

  με γύρισε χρόνια πίσω κ μου θύμησε άλλες εποχές πιο αληθινές κ αυθεντικές όπως αυθεντική είναι κ η γραφή!!!μπράβο στη Βαγγελιώ,μπράβο κ στη συγγραφέα!!!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Thanks so much!

   Απάντηση
 7. Lila Tsesmeli

  Καταπληκτικό Θεοπούλα, πάντα τέτοια να μας γράφεις!!!!!!!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Ευχαριστώ θερμά, Λίλα!

   Απάντηση
 8. Ανώνυμος

  Εύγε! Πολύ απολαυστικό❣

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Να είστε καλά για ντο θετικό σχόλιο!

   Απάντηση
 9. Αννα Δ

  Υπέροχος γλαφυρός λόγος!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Χαίρομαι ιδιαίτερα, αγαπητή μου!

   Απάντηση
 10. Filio Topkaridou

  πολυ ωραια γραφη που σε τραβαει και σε κραταει.!!!!!!!!!!!!!!!

  Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Εκτιμώ πολύ τη θετική απήχηση, αγαπητή!

   Απάντηση
  • Θεοπούλα

   Να είστε καλά!

   Απάντηση
 11. Ανώνυμος

  Συγχαρητήρια!!!!! Πολύ καλό!!!!!!

  Απάντηση
 12. Ελενη φραγκακη

  Συγχαρητήρια!!!!! Μπράβο!!!!!

  Απάντηση
 13. Θανάσης

  Μου άρεσε, το απήλαυσα!

  Απάντηση
 14. Νατάσα

  πολύ ζωντανό κείμενο! Όλοι οι διάλογοι πλούσιοι, μεταφέρουν τον αναγνώστη στο σκηνικό! και το λεξιλόγιο πολύ καλό

  Απάντηση
 15. Σαλονικιά

  Μπράβο πολύ όμορφο κείμενο! Επέχει μια νοσταλγική διάθεση που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές! Η περιγραφή των χαρακτήρων τόσο απολαυστική… Ένιωσα σαν να τους εχω γνωρίσει από κοντά! Ευχαριστούμε πολυ Θεοπούλα!!!!

  Απάντηση
 16. diD

  και εις ανώτερα κ.Θεοπούλα ..στους 1000 πόντους παίρνετε απόχη για pokemon 😉

  Απάντηση
 17. Ανώνυμος

  Μπράβο Θεοπούλα, πολύ μου άρεσε!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου