Η Βασιλική Διαμαντή συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Με το πρώτο της βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στην ζωή και τον μύθο!  Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;Από τότε που έμαθα και ένιωσα το νόημα που έχουν τα γράμματα και οι λέξεις, στην πρώτη δημοτικού δηλαδή, άρχισα να γράφω. Θαρρείς και ήθελαν να βγουν από μέσα μου και δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Κανένας λόγος, κανένα πρόβλημα και […]

 

Με το πρώτο της βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στην ζωή και τον μύθο!

 

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

Από τότε που έμαθα και ένιωσα το νόημα που έχουν τα γράμματα και οι λέξεις, στην πρώτη δημοτικού δηλαδή, άρχισα να γράφω. Θαρρείς και ήθελαν να βγουν από μέσα μου και δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Κανένας λόγος, κανένα πρόβλημα και καμία δυσκολία της ζωής δεν με έκαναν να σταματήσω, μέχρι και σήμερα. Οι λέξεις είναι η λατρεία μου!

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;

Η ίδια η ζωή. Μέσα από το βιβλίο μου ο κάθε αναγνώστης ανακαλύπτει κομμάτια της ίδιας του της ζωής. Δεν υπάρχει άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο μου και δεν βρήκε κομμάτια του εαυτού του και της ζωής του στις σελίδες του.

Υπάρχει όμως και ένας μύθος μέσα στο βιβλίο μου που παραλληλίζετε με την πραγματική ζωή.  Λατρεύω τους μύθους και πιστεύω πως ένας μύθος ποτέ δεν είναι μόνο μύθος, κρύβει μέσα του κομμάτια της ζωής μας.  Η ζωή μας μπλέκεται με τους μύθους.  Οι μύθοι του Αισώπου για παράδειγμα είναι βγαλμένοι μέσα από  βαθιά διδάγματα της ζωής. 

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση είναι ένα ποτάμι, ένας καταρράκτης λέξεων, το οποίο κατακλύζει το μυαλό και την καρδιά σου και δεν σου αφήνει άλλη επιλογή από το να το εξωτερικεύσεις και να το αποτυπώσεις στο χαρτί. Είναι οι λέξεις που τρυπώνουν στο μυαλό σου και γεννούν την έντονη επιθυμία της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Πιστεύω πως, αυτό που δυσκολεύει την γραφή μου, είναι η βιασύνη μου. Πάντα πιστεύω πως ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχω τόσα πολλά να γράψω και να δώσω και φοβάμαι μήπως δεν προλάβω.  Είναι σαν ένα κυνήγι του χρόνου, γιατί έχω να βγάλω τόσα πολλά από μέσα μου. Βιάζομαι πάντα να πηγαίνω την ιστορία παρακάτω. Είναι ένας τρόπος όμως ο οποίος με δυσκολεύει, γιατί όταν πας πολύ γρήγορα πρέπει να γυρίζεις και να διορθώνεις πολλά απ’ αυτά που έγραψες. Ενώ όταν γράφεις  πιο αργά δίνεις το χρόνο να ωριμάσουν οι σκέψεις και οι απόψεις μέσα σου και να μετά να βγουν.

 

Ποια μοίρα ελπίζετε για το βιβλίο σας;

Η μοίρα, μια λέξη που κρύβει πολλά! Το βιβλίο είναι για μένα ένα καράβι, που έχει μέσα του πολλές ψυχές. Παραλληλίζω λοιπόν το βιβλίο με το καράβι και λέω το εξής:

Το καράβι – βιβλίο ανοίγεται στα πέλαγα και δεν χρειάζεται, να του καθορίσεις από την αρχή τον προορισμό του. Ας το να πλέει στη θάλασσα και να απολαμβάνει το ταξίδι! Το ταξίδι είναι η μοίρα του.

Ελπίζω το βιβλίο μου, όπως και κάθε βιβλίο, να ανοιχτεί στα πέλαγα και να ταξιδέψει τις ψυχές των αναγνωστών!

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Έχω συγκινηθεί με πολλά βιβλία. Αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ψυχή μου, ίσως επειδή το διάβασα σε νεαρή ηλικία, είναι Οι τρείς αγάπες του Τζόζεφ Άρτσιμπαλντ Κρόνιν. Ανατριχιάζω και μόνο με την σκέψη του. Θεωρώ πως η σχέση μητέρας και παιδιού, η οποία περιγράφεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, είναι πάντα συγκινητική, είτε στη λογοτεχνία είτε στη ζωή και δεν μπορείς παρά να υποκλίνεσαι στα έντονα συναισθήματα που γεννιούνται. Ιδίως όταν έρχονται δυσκολίες στη ζωή και η μάνα καλείται να κόψει κομμάτια του εαυτού της, για να τα προσφέρει στο παιδί της. Ο τρόπος, με τον οποίο εκφράζεται αυτή η σχέση, για μένα είναι συγκλονιστικός!

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι, που φοράνε την ψυχή τους στο πρόσωπό τους! Δεν μπορώ το ψεύτικο και το ψέμα. Θέλω οι άνθρωποι να είναι αληθινοί και να δείχνουν αυτό που είναι.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Για κανέναν λόγο, μόνο αν πεθάνω. Είναι και ο θάνατος ένα κομμάτι της ζωής. Για κανέναν άλλο λόγο δεν θα σταματούσα να γράφω. Όσο μπορώ και ορίζω το μυαλό μου, θα γράφω!

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

 

Μοιραίες Παρεμβάσεις

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις πηγή

 

Μπορούν άραγε να μας σκοτώσουν κάποιες λέξεις;

Μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου ξεπηδά μια μυθιστορηματική ζωή. Η Κατερίνα, που πάντα πίστευε στην ομορφιά του απρόβλεπτου και των μύθων της ζωής, δέχθηκε τις απρόσμενες και μοιραίες παρεμβάσεις της πάντα «προσγειωμένης» και λογικής Γεωργίας. Το σκηνικό της ζωής της άλλαζε κάθε φορά σύμφωνα με τις επιλογές των άλλων. Κέρδιζε εύκολα την αγάπη και την έχανε με περίεργο και τραγικό πάντα τρόπο!
Μια αρχαία Αιγυπτιακή κατάρα όμως, αιωρούνταν πάνω από τις ζωές των δυο γυναικών. Παραμόνευε σε μια άκρη του μυαλού, αναζητώντας ευκαιρία να ξεχυθεί και να φέρει την καταστροφή. Η χαραμάδα άνοιξε και μαζί με τις αποκαλύψεις των καλά κρυμμένων παρεμβάσεων εισέβαλαν στην πραγματικότητα της ζωής τους και οι μυθικές σκέψεις.

Οι φιγούρες του Μύθου ζωντάνεψαν, απείλησαν ζωές και ανέλαβαν να εκτελέσουν τις εντολές της μοίρας με έναν ανατριχιαστικό τρόπο.
Άδικο; Ποιος ξέρει… Αναπόφευκτο; Ίσως…

«Ντυμένοι με τον μανδύα της αγάπης οι άνθρωποι πληγώνουμε πιότερο αυτούς που αγαπάμε. Αυτούς και τον εαυτό μας. Τω βίω μη μάχου, μην εναντιώνεσαι στη ζωή σου. Η συγγραφέας με γλώσσα γλαφυρή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος του βιβλίου μας χαρίζει ένα ταξίδι στα μονοπάτια της ψυχής».
Μάρνη Χατζηεμμανουήλ,
δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1965. Σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 1989 έως το 2000 δραστηριοποιήθηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο των κατασκευών. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής της και υποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στο χώρο των σχολείων. Είναι μέλος της οργάνωσης «Πύλη απασχόλησης», σαν εκπαιδευτικός σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου  «Καρδιτσιωτών» Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και ζει μόνιμα στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης. Τα ενδιαφέροντά της εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο είναι ο χορός και τα ταξίδια. Οι «Μοιραίες Παρεμβάσεις», είναι το πρώτο της μυθιστόρημα που εκδίδεται από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή, τον Ιούνιο του 2015.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου