Η Γεωργία Μουντζούρη συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Με το πρώτο της προσωπικό βιβλίο βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην ουσιαστική κατανόηση των αριθμών, από τα μικρά παιδιά. Επίσης μας φέρνει σε επαφή με τους αριθμούς που διδάσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου! Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Μ' ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη, αυθόρμητη αγκαλιά. Κάπως έτσι συστήνομαι στα παιδιά […]

 

Με το πρώτο της προσωπικό βιβλίο βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην ουσιαστική κατανόηση των αριθμών, από τα μικρά παιδιά. Επίσης μας φέρνει σε επαφή με τους αριθμούς που διδάσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου!

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Μ' ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη, αυθόρμητη αγκαλιά. Κάπως έτσι συστήνομαι στα παιδιά του τμήματός μου στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς και με τον ίδιο τρόπο αποχαιρετιόμαστε στη λήξη της. Τα παιδιά ξέρουν να αναγνωρίζουν τη ζεστή, ειλικρινή ματιά.

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Αγαπώ το παιδικό βιβλίο, διαβάζω παιδικά βιβλία όχι μόνο στα παιδιά της τάξης μου, αλλά και προς δική μου τέρψη. Η προσωπική μου εστίαση ως προς τη συγγραφή έχει να κάνει με το μαθηματικό παραμύθι. Τα βιβλία για τα μαθηματικά που απευθύνονται σε παιδιά μικρών ηλικιών είναι άπειρα. Πολλά βιβλία υπάρχουν, επίσης, για τη διαφορετικότητα. Παιδικά βιβλία που να παντρεύουν τα μαθηματικά με τη διαφορετικότητα μέσα από την πλοκή ενός παραμυθιού, δεν υπάρχουν. Η έλλειψη αυτή με ώθησε να ασχοληθώ με αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία παραμυθιού.

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας;

Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Ο βασιλιάς των αριθμών" είναι -θα έλεγα- αυτοβιογραφικό. Προέκυψε από την απορία ενός παιδιού για το μηδέν, σε συνδυασμό με τις δικές μου ανησυχίες για την κατανόηση μαθηματικών εννοιών από τα μικρά παιδιά καθώς και τη σημερινή πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Τα τρία αυτά στοιχεία μαζί, είχαν ως αποτέλεσμα να γεννηθεί το βιβλίο αυτό.

 

Μία κεντρική ιδέα του βιβλίου, είναι ότι τα αριθμητικά σύμβολα δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο η γλώσσα είναι αυτή που διαφοροποιείται και ότι τα μαθηματικά και ιδιαίτερα οι αριθμοί είναι μία "παγκόσμια", μία κοινή γλώσσα. Τα πράγματα όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλοί λαοί έχουν διαφορετικά αριθμητικά σύμβολα από εμάς και λέγοντας "εμάς" εννοώ τον δυτικό κόσμο. Ο εκπαιδευτικός δεν πρέπει να αδιαφορήσει ή να αγνοήσει την αλήθεια αυτή.

Το βιβλίο μπορεί να δώσει το έναυσμα, ώστε να ακουστούν στις τάξεις μας οι "διαφορετικοί" αριθμοί που μαθαίνουν τα "διαφορετικά" παιδιά στα σπίτια τους. Θα έλεγα λοιπόν, ότι ο λόγος, δεν είναι τόσο μαθηματικός όσο διαπολιτισμικός. Αυτό που επιδιώκω να αναδειχθεί μέσα από την πλοκή του -πέρα από τον προφανή μαθηματικό στόχο- είναι η αποδοχή του "άλλου" (είτε αναφερόμαστε σε χρώμα δέρματος, θρησκεία, φυλή, φύλο, σωματική αρτιότητα).

Έτσι, στο "βασιλιά των αριθμών", τα παιδιά αποδέχονται την πρόταση που δίνει η μικρή Αμάλ από το Ιράκ, σχετικά με το ποιος είναι ο πιο σπουδαίος απ' όλους τους αριθμούς. Έμμεσα, αποτελεί και έναν μικρό φόρο τιμής στους "άλλους", μη δυτικούς λαούς που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη μαθηματική επιστήμη.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

Πολλά παιδιά όσο μεγαλώνουν φοβούνται τα μαθηματικά και ο φόβος αυτός τα συνοδεύει ως την ενηλικίωσή τους. Τα θεωρούν ακατανόητα, δύσκολα και απεχθή. Κατά μεγάλο μέρος, φταίει ο "στυγνός" τρόπος που διδάσκονται. Επιδίωξή μου με τα βιβλία της σειράς "μαθηματικά παραμύθια" είναι να γίνουν τα μαθηματικά πιο προσιτά και πιο ελκυστικά για όλα τα παιδιά μικρών ηλικιών και όχι μόνο για κάποια από αυτά. Το γεγονός επίσης, ότι οι μαθηματικές έννοιες παρουσιάζονται μέσα από την πλοκή του παραμυθιού, τα κάνει πιο ρεαλιστικά και ταυτόχρονα διασκεδαστικά. Στο ίδιο πνεύμα, είναι και οι δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε παραμύθι καθώς αποσκοπούν σε μία δυναμική και ευχάριστη διαδικασία διερεύνησης της εκάστοτε έννοιας.

Με ενδιαφέρει επίσης, τα παιδιά να μεγαλώσουν με μία νοοτροπία -θα την αποκαλούσα- του "μη λάθους". Από μικρή ηλικία τα βομβαρδίζουμε διαρκώς με ένα διαρκές "πρόσεχε, μην κάνεις λάθος" στα μαθήματά τους και ιδιαίτερα στα μαθηματικά. Θεωρώ ότι η ανοχή στο λάθος ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες είναι πολύ σημαντική, γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Για τους λόγους αυτούς, οι δραστηριότητες δεν συνοδεύονται από τις "σωστές λύσεις" στο τέλος του βιβλίου, όπως συχνά γίνεται.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Τα χρόνια που εργάζομαι ως νηπιαγωγός θυμάμαι σχεδόν όλες τις επισημάνσεις, τα γλυκά λόγια και τα αστεία των παιδιών κατά την αλληλεπίδρασή μας. Για παράδειγμα, κάποια φορά, παίζαμε ένα αριθμητικό παιχνίδι -όπου πάντα κάποια παιδιά γίνονται ελεγκτές- κι ο Ανδρέας φώναξε: "Κυρία, κι εγώ θέλω να γίνω εκτελεστής!".

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, επίσης, τις ατελείωτες εκδηλώσεις της αγάπης τους, με λόγια, με βλέμματα, με αγκαλιές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που παίρνουμε εμείς οι νηπιαγωγοί. Όπως λέω συχνά "Κάνω το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου"!

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Η συγγραφή βιβλίων που απευθύνονται σε μικρά παιδιά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό από την άποψη ότι το κομμάτι της ψυχολογίας του παιδιού το γνωρίζω πολύ καλά τόσο από τις σπουδές μου όσο και από την καθημερινή πρακτική στην τάξη. Τα παιδιά είναι απαιτητικοί αναγνώστες. Εύκολα αναγνωρίζουν ένα "καλό" βιβλίο από επιμέρους στοιχεία του όπως η δυνατή πλοκή, ο προβληματισμός γύρω από το κεντρικό θέμα που αναδύεται, η περιπέτεια των ηρώων, οι έξυπνες ατάκες, η φαντασία, οι ανατροπές, η χρήση απλής αλλά όχι απλοϊκής γλώσσας, η πετυχημένη εικονογράφηση. Όλα αυτά μαζί και το καθένα χωριστά, αποτελούν χαρακτηριστικά που τα παιδιά αποζητούν και αποτελούν πηγή έμπνευσης και για μένα προσωπικά.

Αν τώρα θέλουμε να εστιάσουμε στα μαθηματικά, εκτός των παραπάνω, είναι πολύ πιο δύσκολο -όπως καταλαβαίνετε- να εξηγηθεί μια μαθηματική έννοια σε ένα παιδί, απ' ότι σε έναν ενήλικα. Απαιτείται γνώση της διδακτικής των μαθηματικών για τις μικρές ηλικίες, ώστε να συμπεριληφθούν με έναν άτυπο τρόπο, γνώσεις και εμπειρίες, δυσκολίες και παρανοήσεις που έχουν τα παιδιά για τη μαθηματική έννοια που περιγράφεται στο παραμύθι, να ξεδιπλωθεί και να υφανθεί η ιστορία, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, με τρόπο απλό και κατανοητό.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Η αγαπημένη μου φράση από μικρό παιδί είναι το "Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει κι ο τρόπος". Αυτό το γνωμικό με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του βιβλίου;

Για κανέναν απολύτως… Δεν εγκαταλείπω ποτέ τους αγαπημένους μου φίλους!

 

Ο βασιλιάς των αριθμών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κύριος Μαρκ Γουάινστάιν.

Το μαθηματικό παραμύθι εμπνέεται από τις γνώσεις και τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών για τους μικρούς, μεγάλους και πολύ μεγάλους αριθμούς. Τα παιδιά μιας τάξης πραγματοποιούν μαζί με τη δασκάλα τους έναν πρωτότυπο διαγωνισμό προκειμένου να ανακηρύξουν βασιλιά τον αγαπημένο τους αριθμό. Παραθέτουν τις απόψεις τους και αιτιολογούν τις απαντήσεις τους. Απαντήσεις αναμενόμενες αλλά και ανατρεπτικές, σαν αυτές που μόνο εκείνα δίνουν. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για τους αριθμούς; Είναι οι αριθμοί παντού στον κόσμο ίδιοι; Τι είναι το 0, το 1.000.000 και το 1.000.000.000; Ποιος αριθμός θα αναδειχθεί νικητής;

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η Γεωργία Μουντζούρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα, έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την ανάπτυξη μαθηματικών εννοιών και δεξιοτήτων σε πολυπολιτισμικές τάξεις. Εργάζεται ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Τα ενδιαφέροντά της αφορούν τη διδακτική των μαθηματικών και τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο τη διδακτική των μαθηματικών στις μικρές ηλικίες.

Αρθρογραφεί σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά έντυπα, καθώς και σε εκπαιδευτικά blogs. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Νηπιαγωγείο" (Δίπτυχο, 2003) και "Ολυμπιακοί αγώνες. Αθήνα 2004, Δραστηριότητες για την Προσχολική ηλικία (ΥΠΕΠΘ-ΑΘΗΝΑ 2004). Ο βασιλιάς των αριθμών είναι το πρώτο της προσωπικό βιβλίο που κυκλοφορεί στη σειρά "Μαθηματικά Παραμύθια" των εκδόσεων Κέδρος.

Επικοινωνήστε μαζί της στα:

[email protected]

fb: georgia.mountzouri

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου