Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;Με  επισκέφθηκε απρόσμενα και το κόστος ήταν μια τεράστια χαρά και ευδαιμονία.  Τι σημαίνει «γράφω» για σας;Ανάγκη να αναπνεύσω, να επικοινωνήσω με τον δικό μου τρόπο, να δείξω δρόμους, να μάθω περισσότερα και να τα μεταδώσω.  Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;Συμβαίνουν και τα δύο, […]

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;

Με  επισκέφθηκε απρόσμενα και το κόστος ήταν μια τεράστια χαρά και ευδαιμονία.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Ανάγκη να αναπνεύσω, να επικοινωνήσω με τον δικό μου τρόπο, να δείξω δρόμους, να μάθω περισσότερα και να τα μεταδώσω.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Συμβαίνουν και τα δύο, αλλά αυτός πού γεννιέται είναι καλύτερος.

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο «Από ξύλο και ασήμι».

Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Ρόδο και τους ανθρώπους της και  αναφέρεται σε δύο εποχές (1522 και 1922-1944), δύο συγκλονιστικές εποχές για το νησί, με πολλές ομοιότητες. Η διαφορά των τεσσάρων αιώνων πού τις χωρίζουν γεφυρώνεται με την ιστορία μιας πραγματικής θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Ο αναγνώστης θα βρει πολλά και διαφορετικά στοιχεία: ιστορία, λαογραφία, έρωτα, περιπέτεια, κατασκοπεία, πίστη και  αγώνα για τα ιδανικά.

 

Ποια μοίρα ελπίζετε για τα βιβλία σας;

Να τα διαβάσουν όλοι, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν  τις ρίζες μας, τον τόπο και τους ανθρώπους μας και να τα αγαπήσουν.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Κάθε φορά που γράφω συγκινούμαι, επειδή ταυτίζομαι με τους ήρωές μου και τις  περιπέτειές τους. Έχω συγκινηθεί άπειρες φορές διαβάζοντας βιβλία, αλλά θα σας αναφέρω το πρώτο: «Οι άθλιοι», του Βίκτωρα Ουγκώ.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Άδραξε την ημέρα!

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν καλό λόγο, μόνο κάτι κακό και άσχημο. Είμαι, όμως, αισιόδοξο άτομο, επομένως ελπίζω να συνεχίσω να γράφω για πολλά χρόνια, να γράφω όλο και καλύτερα.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως από τις εκδόσεις Διόπτρα:

Από ξύλο και ασήμι

1952. Μέσα στο απόρθητο κάστρο της Ρόδου, κάτω από την απειλή των πολυάριθμων Τούρκων, η ζωή δεν κοστίζει τίποτα. Ο κόσμος, ιππότες και απλοί πολίτες, ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς να ξέρουν αν θα τους βρει η νύχτα, συνεχίζουν όμως να ζουν και να ερωτεύονται, παρά την αγριότητα που ξεχύνεται καταπάνω τους σαν καταιγίδα. Ενώ η πείνα, η προδοσία και ο θάνατος κυριαρχούν, φέρνοντας την ήττα των χριστιανών, ένας καλόγερος προσπαθεί να διαφυλάξει μια πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, αγνοώντας τον κίνδυνο που τον περικυκλώνει. Τέσσερις αιώνες αργότερα. Τώρα, οι κάτοικοι του όμορφου νησιού ανεβαίνουν έναν διαφορετικό γολγοθά - αυτόν του φασισμού. Η ανηφόρα είναι δύσκολη, αλλά αντέχουν, αν και ζουν σε μια ζοφερή αβεβαιότητα. Ο κλοιός όλο και σφίγγει, σαν ένα μουσικό ρόντο, πού ενώ είναι το ίδιο, η έντασή του αυξάνει μέχρι να φτάσει στην κορύφωση.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκινήσεις, ανατροπές και αλήθειες. Η καθημερινότητα ανακατεύεται με την αντίσταση και την κατασκοπεία και γίνεται αβάσταχτη, αποπνικτική, με την προδοσία να κυριαρχεί τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος, με το θάνατο να καραδοκεί, με την ελπίδα για ζωή να ξεθωριάζει, αλλά να μη χάνεται, μέχρι πού το τέλος έρχεται αδυσώπητο αλλά λυτρωτικό.

 

Διαβάστε εδώ την κριτική παρουσίαση του βιβλίου από τον Πάνο Τουρλή

 

-

Στη σκιά των αιώνων

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ηλίας Αλεξόπουλος τελειώνει την Ιατρική Σχολή Αθηνών και κάνει μεγάλα όνειρα για το μέλλον. Όμως ένας απαγορευμένος έρωτας και ένα κοινωνικό σκάνδαλο τον αναγκάζουν να αναζητήσει καταφύγιο στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, μια πόλη εξωτική και παράξενη, μια πολύχρωμη τοιχογραφία εθνών και πολιτισμών. Ο Ηλίας Αλεξόπουλος μεγαλουργεί στη νέα του πόλη, γίνεται ισχυρός παράγοντας, αφιερώνει τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και δημιουργεί οικογένεια.

Καθώς τα χρόνια κυλούν και τα σύνορα αλλάζουν, η ιστορία της Θεσσαλονίκης αφήνει σημάδια στα άψυχα κτήρια και σε όσους τη λογίζουν για πατρίδα τους. Στα βαριά μυστικά του Ηλία, έρχονται να προστεθούν αυτά του αινιγματικού φίλου του, Πιερ Μαλέρμπ.

Η μοίρα δεν ξεχνά τα κρίματα του παρελθόντος, στήνει εμπόδια και παγίδες, και φέρνει τελικά τον Ηλία αντιμέτωπο με όσα προσπαθούσε μάταια να αποφύγει. Μετά από δεκαετίες πόνων και παθών, ένας ακόμα κατακτητής κάνει δικιά του τη Θεσσαλονίκη και οι ήρωες πρέπει να βρουν κουράγιο να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και τις πληγές της καρδιάς τους.

 

-

 

Σαν στάχυα στο χρόνο

Λάρισα, 6 Μαρτίου 1770

Ο Οθωμανός κατακτητής ξεσπάει για ακόμα μια φορά τη μανία του σε αθώους ανθρώπους. Η συμφορά πού χτυπάει την πόλη είναι τρομακτική, οι δρόμοι γεμίζουν πτώματα και ορφανά πού τρέχουν να κρυφτούν. Δύο αδέρφια καταφέρνουν να γλιτώσουν και να φύγουν μακριά. Ο ένας παίρνει μοναδικό ενθύμιο το ρολόι του πατέρα του, ο άλλος δύο κοσμήματα της μητέρας. Οι μοίρες τους χωρίζουν για πάντα.

Πολλά χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση, οι απόγονοι των δύο παιδιών βρίσκονται στο θεσσαλικό κάμπο προκειμένου να φτιάξουν τις ζωές τους. Μέσα από τα μάτια τους περνούν τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, οι μεγάλες υποθέσεις του έθνους τούς επηρεάζουν και μεγαλώνουν το βάρος στους ώμους τους. Και τελικά έρχεται μια νέα γενιά, απαλλαγμένη από τα αμαρτήματα του παρελθόντος, να ξανασμίξει την κληρονομιά πού είχαν αφήσει τα δύο αδέρφια και να ολοκληρώσουν έναν μεγάλο κύκλο.

Το "Σαν στάχυα στο χρόνο", το συγκλονιστικό ντεμπούτο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, είναι πρώτα απ’ όλα μια βαθύτατα ανθρώπινη ιστορία, η αφήγηση της τύχης μιας οικογένειας πού διασχίζει το χρόνο, η τοιχογραφία μιας ταραγμένης εποχής. Έντονα χρώματα και μυρωδιές ξεπηδούν απ’ τις σελίδες του βιβλίου, ανοίγοντας ένα παράθυρο με πανέμορφη θέα σε μια γοητευτική εποχή.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για 20 χρόνια.

Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου