Η εξέλιξη του πολιτισμού μας

31.05.2015

 

 

Ο πολιτισμός που μας διέπει μας τον κληροδότησαν οι προηγούμενοι μ’ ένα και μοναδικό σκοπό: Αφού τον κατανοήσουμε να τον αναπτύξουμε στη σωστή σειρά των γραμμών της μνήμης και να τον παραδώσουμε στους επόμενους για να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχει ανώτερος πολιτισμός. Όλοι μαζί συνθέτουν την ανθρώπινη ιστορία. Αυτοί πορεύουν την κίνηση της ιστορίας και μας παρασέρνουν μαζί τους στη φορά της καλυτέρευσης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας πολιτισμός δεν υπάρχει μόνος του. Αν δεν αλληλεπιδράσει με άλλους σύντομα θα περιέλθει στην αιώνια χειμέρια λήθη. Είναι το μοιραίο της ύπαρξής τους.

Σήμερα, όσο ποτέ, εμείς οι Έλληνες πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αντίληψης του δικού μας πολιτισμού. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο να καταστήσουμε το παρελθόν μας ένα φαντασμαγορικό φολκλόρ και αναίτια ξοδεύουμε τη χρησιμότητα του πολιτισμού μας σε πανηγυρικές ατραξιόν που ζημιώνουν την αλήθεια του.

Γιατί ο Παρθενώνας θα καταστεί σωρός από λίθους, αν παραμείνει απλά σύμβολο μιας περασμένης εποχής και δε θα εδραιωθεί το πνεύμα του στην ανάγκη του τώρα για την καλυτέρευση του μετά.

 

_

γράφει ο Άκης Παρισιάδης

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου