Η επινόηση της μοναξιάς – Paul Auster

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PAUL AUSTERΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣAΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑΠεριλαμβάνεται πρόσφατη συνέντευξη του Paul Auster για το βιβλίο Η επινόηση της μοναξιάς σε πρώτη δημοσίευσηΜετάφραση: Σταυρούλα ΑργυροπούλουΣειρά: Ξένη λογοτεχνία «Τη μια μέρα υπάρχει ζωή… Κι έπειτα, ξαφνικά, υπάρχει θάνατος».Έτσι ξεκινά αυτός ο πολύ προσωπικός και συγκινητικός στοχασμός του Paul Auster με θέμα την πατρότητα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου […]
- 30.04.2015 -

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

PAUL AUSTER
Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ
AΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Περιλαμβάνεται πρόσφατη συνέντευξη του Paul Auster
για το βιβλίο Η επινόηση της μοναξιάς σε πρώτη δημοσίευση
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

 

«Τη μια μέρα υπάρχει ζωή… Κι έπειτα, ξαφνικά, υπάρχει θάνατος».

Έτσι ξεκινά αυτός ο πολύ προσωπικός και συγκινητικός στοχασμός του Paul Auster με θέμα την πατρότητα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πορτρέτο ενός αόρατου ανθρώπου», ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του μετά τον θάνατο του πατέρα του – ενός απόμακρου, ελάχιστα εκδηλωτικού, σχεδόν ψυχρού ανθρώπου. Καθώς φροντίζει για τις υποθέσεις του πατέρα του και σκαλίζει τα υπάρχοντά του, ο Auster ανακαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό: έναν φόνο που χρονολογείται εξήντα χρόνια πριν, ο οποίος θα φωτίσει τον απροσδιόριστο χαρακτήρα του πατέρα του.
Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο το «Βιβλίο της μνήμης», η οπτική γωνία μετατοπίζεται από την ταυτότητα του Auster ως γιου στον ρόλο του ως πατέρα. Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, συμπτώσεων και συνειρμών ο αφηγητής, ο Α., συλλογίζεται τον χωρισμό του από τον δικό του γιο, τον ετοιμοθάνατο παππού του, αλλά και τη μοναχική φύση της αφήγησης και της συγγραφής.
Το τρίτο μέρος είναι μια συνέντευξη του ίδιου του συγγραφέα στην πανεπιστημιακό I. B. Siegumfeldt με θέμα την Επινόηση της μοναξιάς, περίπου τριάντα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση.

«Η Επινόηση της μοναξιάς είναι ένα βιβλίο για έναν άνδρα μόνο σ’ ένα δωμάτιο, και συγκεκριμένα για εμένα. Αυτό που συμβαίνει όταν είσαι μόνος είναι ότι καταλαβαίνεις πως εντός σου κατοικούν κι άλλοι. Εντός σου κατοικούν κι άλλοι και εσύ υπάρχεις ως άτομο μόνο σε συσχετισμό με τους άλλους».
Paul Auster

ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ PAUL AUSTER
IBS: Η έννοια της αμφισημίας είναι βασική σε πολλά από τα έργα σας. Όντως, μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε εδώ σε σχέση με την Επινόηση της μοναξιάς είναι πράγματι ουσιώδη στο σύνολο του έργου σας, έτσι δεν είναι; Από το πρώτο ως το τελευταίο.
AUSTER: Συχνά έχω την αίσθηση ότι πολλά από τα έργα μου πηγάζουν από την Επινόηση της μοναξιάς. Ή τουλάχιστον εκεί αρθρώνω τα πράγματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο. Πράγματα που εξακολούθησα να επεξεργάζομαι, να αλλάζω ή να αναπτύσσω σε μεταγενέστερα έργα μου.

IBS: Μερικές φορές σκέφτομαι ότι η Επινόηση της μοναξιάς είναι ένα είδος εργαλειοθήκης ή μια τράπεζα γονιδίων για το συγγραφικό σας έργο εν γένει.
AUSTER: Όχι ολόκληρο το έργο, αλλά ως προς κάποια στοιχεία. Μερικά από τα ουσιώδη στοιχεία. Βλέπετε, η Επινόηση της μοναξιάς αποτέλεσε τη συμπύκνωση πολυετών σκέψεων για το γράψιμο, το γράψιμο των πεζών και των ποιημάτων που εξέδωσα. Όλα διοχετεύθηκαν σ’ αυτό το βιβλίο. Ήταν το πρώτο μου πεζογράφημα σε βιβλίο, έστω κι αν δεν είναι το πρώτο πεζογράφημα που έγραψα. Ευτυχώς, καθώς περνούν τα χρόνια, απέκτησα νέα ενδιαφέροντα, βρήκα διαφορετικά πράγματα να σκεφτώ. Ειδάλλως, θα είχα μείνει στάσιμος.


Ο Πολ Όστερ (Paul Auster) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσεϊ από γονείς πολωνοεβραϊκής καταγωγής. Απόφοιτος του πανεπιστημίου Κολούμπια, μετά τις σπουδές του στην αγγλική, γαλλική και ιταλική λογοτεχνία, έζησε για ένα διάστημα στη Γαλλία, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στον λογοτεχνικό χώρο ως μεταφραστής (από τα γαλλικά) και ποιητής. Το πρώτο του πεζογραφικό βιβλίο είναι το αυτοβιογραφικό δοκίμιο Η επινόηση της μοναξιάς (1982). Ακολούθησε η Τριλογία της Νέας Υόρκης: Γυάλινη πόλη (1985), Φαντάσματα (1986), Το κλειδωμένο δωμάτιο (1986), μεταμοντέρνες παραλλαγές της ιστορίας μυστηρίου που έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής από την κριτική και τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Σίρι Χούστβεντ.
Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ
Αόρατος
Σάνσετ Παρκ
Η τριλογία της Νέας Υόρκης
Ημερολόγιο του χειμώνα

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου