Η επιστροφή των τζιχαντιστών – Patrick Cockburn

 Ο PATRICK COCKBURN,ο διάσημος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή,παρουσιάζει στην Αθήνα το πρόσφατο βιβλίο τουΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝΤη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, Patrick Cockburn θα δώσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή το πρόσφατο, άκρως ενδιαφέρον και εκρηκτικό […]
- 6.12.2014 -

 

Ο PATRICK COCKBURN,
ο διάσημος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή,
παρουσιάζει στην Αθήνα το πρόσφατο βιβλίο του
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, Patrick Cockburn θα δώσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή το πρόσφατο, άκρως ενδιαφέρον και εκρηκτικό βιβλίο του Η επιστροφή των τζιχαντιστών, Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών.
Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους. Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά;
Με κείμενο γραμμένο εν θερμώ που διατηρεί τον χαρακτήρα και την αμεσότητα του δημοσιογραφικού λόγου, ο Cockburn διαπιστώνει στο βιβλίο του τα δομικά αίτια για την άνοδο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία και τη δυναμική της, και αποσαφηνίζει τις θεμελιώδεις σταθερές για την ερμηνεία της ραγδαίας ανόδου του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το βιβλιοπωλείο IANOS σας περιμένουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014, ο Patrick Cockburn συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στις 8:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, μία από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μολονότι μπορούσαν να πραγματοποιούν θεαματικές επιθέσεις, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύς είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου το οποίο εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ PATRICK COCKBURN
Ο Patrick Cockburn (Πάτρικ Κόκμπερν) είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει εργαστεί στην ίδια θέση και για τους Financial Times. Έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα την πρόσφατη ιστορία του Ιράκ καθώς και ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα. Το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του με θέμα τη σχιζοφρένεια (Henry’s demons) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Costa. Έχει τιμηθεί με τα δημοσιογραφικά βραβεία: Martha Gellhorn (2005), James Cameron (2006) και Orwell (2009).

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου