Η Θεώνη Μπριλή συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 30.09.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

mpirli_2

Το τελευταίο της βιβλίο είναι ένας ύμνος στην Αγάπη!

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την γραφή;

Η πρώτη μου επαφή με τον συναρπαστικό και πολυσύνθετο κόσμο της γραφής, με την έννοια της μυθιστορίας, ήταν εκείνη που αφορά στο πρώτο μου έργο με τίτλο «Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις», που κυκλοφόρησε το 2014. Ποτέ πριν, δεν είχα αισθανθεί την ανάγκη, δεν μου είχε περάσει -ούτε και φευγαλέα- από το μυαλό να γράψω κάποιου είδους ιστορία. Βρισκόμουν πάντα από την πλευρά του αναγνώστη, απολαμβάνοντας τις γραφές άλλων δημιουργών.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφω σημαίνει πολλά πράγματα για μένα. Σημαίνει δραπετεύω με οδηγό την φαντασία, ξεφεύγω για λίγο από την καθημερινότητα. Σημαίνει καταθέτω ένα κομμάτι της ψυχής μου, πολλές φορές αθέατο ακόμα και από εμένα την ίδια. Σημαίνει δημιουργώ· κόσμους, χαρακτήρες, συναισθήματα, καταστάσεις. Σημαίνει απομονώνομαι, κατακλύζομαι και αφοσιώνομαι στους ήρωές μου. Σημαίνει και βασανίζομαι, γιατί έχει αγκάθια η γραφή, σου ανοίγει δρόμους μα κανένας δεν σου υπόσχεται πως θα τους περπατήσεις ανώδυνα. Αβασάνιστα τίποτα δεν γίνεται. Γράφω για μένα σημαίνει με ανακαλύπτω, αυτοαναλύομαι και με οριοθετώ.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Συνειδητά θα έλεγα πως όχι. Υποσυνείδητα όμως, οπωσδήποτε θα υπάρχουν ερεθίσματα που ίσως δεν είμαι σε θέση να τα αντιληφθώ. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έπαψαν από μικρή να με ενθαρρύνουν να διαβάζω το οτιδήποτε. Στην άλλη πλευρά, εκείνη του δημιουργού, πέρασα μονάχη, έρχεται και σε βρίσκει έχω την αίσθηση, όταν είσαι έτοιμος μάλλον.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.

Το «Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ» είναι ένα αμιγώς σύγχρονο αισθηματικό βιβλίο. Το κίνητρο ήταν η αγάπη, η σκέψη γύρω από την οποία στροβιλίστηκα και το έναυσμα θα έλεγα για να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι. Η αγάπη και ο έρωτας που εξουσιάζει και υποτάσσει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την θέλησή τους ως είθισται. Ενώ κυρίαρχος είναι ο έρωτας στο βιβλίο, εκείνος που αναπτύσσεται, εξελίσσεται και φέρνει αντιμέτωπους τους δύο ήρωες του βιβλίου· την Θάλεια και τον Φίλιππο, η βάση πάνω στην οποία κινήθηκα ήταν η αγάπη. Εκείνη που στερείται κανείς στη ζωή, όπως η ηρωίδα, με τις όποιες συνέπειες στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της και εκείνη με την οποία γαλουχείται από την άλλη κανείς, όπως ο ήρωας, με τις αντίστοιχες συνέπειες στην δική του στάση ζωής. Η αγάπη που πλαισιώνει τους ανθρώπους σε κάθε βήμα της ζωής τους και αφορά σε κάθε σχέση τους· οικογενειακή, φιλική, ερωτική, είτε απέναντι στην ίδια τη ζωή που δεν χαμογελά κάθε μέρα στους ανθρώπους και δεν τους ξημερώνει μονίμως όμορφες και ξένοιαστες μέρες. Τα όνειρα όμως ανήκουν στους ανθρώπους, για να αντέχουν, για να στέκονται όρθιοι και για να παλεύουν κάθε μέρα για καθετί μικρό ή μεγαλύτερο που λαχταρά η αδέσμευτη ψυχή τους.

Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Οι ανθρώπινες σχέσεις, όχι οι φανταστικές μα οι υπαρκτές, εκείνες που υπάρχουν γύρω μας, εκείνες που βιώνουμε ή έχουμε στο θυμικό μας. Τα συναισθήματα. Αυτά με τροφοδοτούν, με κινούν και με παρασύρουν.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Αμέτρητες φορές και με πολλά βιβλία. Μπορεί όχι πάντα με ολόκληρο το έργο, μα οι λέξεις είναι ικανές να προκαλέσουν ποικίλα συναισθήματα, ακόμα και όταν ενώνονται για να συντάξουν μια μονάχα πρόταση, μια σκέψη, ένα κάτι που σε αγγίζει βαθύτατα εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Δεν έχω μια αγαπημένη φράση. Εξαρτάται μάλλον από τη φάση που βρίσκομαι. Κάτι όμως που σκέφτομαι συχνά «Τι να την κάνω την πραγματικότητα, τους λέω – εγώ έχω τ’ όνειρο…» και σε αυτήν τη μαγική λέξη του ονείρου που μας μιλά ο Λειβαδίτης, δεν τοποθετώ τις ουτοπίες μου, απεναντίας αντλώ δυνάμεις και προχωρώ.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Αν πάψει να υφίσταται ο λόγος που με ώθησε να ξεκινήσω να γράφω, η ανάγκη μου να εκφραστώ, να δραπετεύω, να απομονώνομαι, να αναζητώ και να ανακαλύπτω κομμάτια μου. Τα παραπάνω αφορούν προσωπικά εμένα και όχι κατ’ ανάγκη την έκθεση ενός ολοκληρωμένου έργου στο κοινό. Αν δεν έχω κάτι να πω στο κοινό ή αν το όποιο αναγνωστικό κοινό κρίνει πως δεν έχει κάτι να αποκομίσει διαβάζοντάς με, αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψω να γράφω, σημαίνει απλώς πως θα συνεχίσω να καταγράφω σκέψεις και συναισθήματα για μένα.

Έργα της συγγραφέως:

mpirli_book_2Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ

Η ευτυχία δεν θέλει πολλά, μπορείς να είσαι ευτυχισμένος με ελάχιστα πράγματα σε αυτή τη ζωή και συνήθως κάνουμε τα πάντα για να την κρατήσουμε μακριά μας. Άλλες φορές από εγωισμό και άλλες γιατί νομίζουμε ότι χρειάζονται πολλά, όμως χρειάζονται λίγα.

Η ευτυχία είναι μικρές στιγμές, απλές αλλά τόσο πολύτιμες που ανεβάζουν την ψυχή σου ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά.

mpirli_book1Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις

Κυκλοφορεί από την Δυάς Εκδοτική

Την λένε Εύα Κονταξή, μόλις δεκαεννιά Αυγούστων, σπουδάζει στα ρομαντικά Ιωάννινα και η καταγωγή της είναι από τα μαγευτικά Σύβοτα. Αθεράπευτα ρομαντική και σε αναμονή του έρωτα…
Τον λένε Στέφανο Παπαδόπουλο, ετών τριάντα δύο, υψηλόβαθμο στέλεχος ναυτιλιακής. Ζει και εργάζεται στο σικ Λονδίνο, η καταγωγή του από Αθήνα. Ασυγχώρητα και αμαρτωλά ωραίος!
Συναντιούνται στον γάμο του Δημήτρη και της Χριστίνας, στα Σύβοτα. Σε μια στιγμή αλλάζουν όλα, εκείνη την στιγμή που συνάντησε ο ένας τον άλλον. Η Εύα τον ερωτεύτηκε αμετανόητα και ο Στέφανος, παρά την φιλία που τον ενώνει με τον αδελφό της, δεν κατάφερε να κρατηθεί μακριά της.
Δυο κόσμοι διαφορετικοί. Μεγαλωμένοι σε οικογένειες με διαφορετικά ερεθίσματα και πρότυπα. Η αθωότητα και η σαγήνη της, τον κάνουν να λοξοδρομήσει, ενώ παράλληλα την τραβά σε έναν δρόμο που ξημερώνει, άθελά τους, δυσκολίες και συγκρούσεις συμφερόντων.

Μια ιστορία αγάπης και έρωτα, που οι νεράιδες καλούνται να αποδείξουν αν το καλό νικά πάντα το κακό… Αν τα όνειρα κοστίζουν και αν οι ελπίδες χάνονται…

mpirli_book_3Οίκος… νυφικών

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstars

(Συλλογικό έργο με τους συγγραφείς: Χρήστο Αναστασόπουλο, Εύη Ρούτουλα, Άννα Ζάχαρη)

Ένας επιτυχημένος οίκος νυφικών!
Ένας ταλαντούχος μόδιστρος!
Μια πιστή και αφοσιωμένη συνεργάτιδα!
Δώδεκα επίδοξες νύφες!
Δώδεκα απολαυστικές ιστορίες γραμμένες από τέσσερις εμπνευσμένους συγγραφείς!
Δώδεκα θεσπέσια νυφικά σχεδιασμένα από δώδεκα υπερταλαντούχους σχεδιαστές μόδας!
Ο επίλογος δικός σας!

 

mpirli_3

Η Θεώνη Μπριλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καβάσιλα του νομού Ηλείας. Από φοιτήτρια, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Εμπορία και Διαφήμιση στο ΤΕΙ Αθηνών. Μοιράζεται την απλή και σύνθετη καθημερινότητα με τον σύζυγό της και την κόρη της. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ανάγνωση και τα αγαπημένα της πρόσωπα, καθώς και με την συγγραφή.

Ακολουθήστε μας

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου