Η Κατερίνα Τζαβάρα συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 21.06.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

Αρκετά τα έργα της για τα παιδιά, το κάθε ένα ξεχωριστό!

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

«Γεια σας, παιδιά! Εγώ είμαι η Κατερίνα. Το πρωί είμαι δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο και την υπόλοιπη ημέρα παρατηρώ με προσοχή τον κόσμο γύρω μου και γράφω ιστορίες για τους ήρωες που συναντώ… Θέλετε να παίξουμε;»

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Τα  ίδια τα παιδιά, οι μαθητές και οι μαθήτριές μου, η αγάπη μου για την ανάγνωση και τον γραπτό λόγο, η επιθυμία μου να μπαίνω σε περιπέτειες και να φτιάχνω φανταστικές ιστορίες για να τις ζουν οι φίλοι μου, η περιέργεια να δω από κοντά με τι μοιάζουν οι συγγραφείς.

Μιλήστε μας για το παραμύθι σας, που μόλις κυκλοφόρησε.

«Η παπαρούνα της καρδιάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ εδώ και λίγους μήνες και ήδη αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και τους ειδικούς της Λογοτεχνίας αλλά και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί αυτό το βιβλίο  σηματοδοτεί  το προσωπικό μου πέρασμα σε ένα καινούργιο συγγραφικό μονοπάτι. Είναι μια τρυφερή ιστορία που έχει ως αφόρμηση το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας για να εξελιχθεί σε έναν ύμνο για τη φιλία και τη δύναμη της φύσης σε σχέση με τη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών. Μέσα από την εξαιρετική εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού τα παιδιά ταξιδεύουν με τα συναισθήματά τους μέσα στις τέσσερις εποχές του χρόνου και ολοκληρώνουν τη διαδρομή έχοντας στις αποσκευές της ψυχής τους την ελπίδα και την αισιοδοξία πως η αγάπη μπορεί να κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει τα βιβλία σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να τα αφηγείστε;

Μετά από δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και εκπαιδευτικούς και μετά από 22 βιβλία παραδέχομαι πως ένα είναι το νόημα της ζωής (και κάθε ιστορίας μου)… η αγάπη! Με όποια μορφή  αυτή εκφράζεται για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την οικογένεια, τους φίλους, τον κόσμο μας.

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Η επαφή με τα παιδιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μου έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές συγκίνησης, χαράς, έκπληξης, αμηχανίας, ενθουσιασμού, άδολης αγάπης. Σε κάθε συνάντηση υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί που θα εκφραστεί με ιδιαίτερο ή πολύ αυθόρμητο τρόπο και θα ξεχωρίσει. Θυμάμαι κατά την είσοδό μου σε ένα μεγάλο σχολείο της Αθήνας την υποδοχή από μία παρέα κοριτσιών  που με αναγνώρισε στο διάδρομο: «Κυρία Κατερίνα Τζαβάρα είσαι η πιο όμορφη συγγραφέας!» και πιο πρόσφατα έναν νεαρό κύριο 5 ετών που με παρακολουθούσε να γράφω αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα των βιβλίων των συμμαθητών του και μου ψιθύρισε συνωμοτικά: « Βλέπω τα λερώνεις τα βιβλία σου…».  Η φράση που με έχει συγκινήσει απεριόριστα, όμως, είναι αυτή που μου χάρισε μαζί με μια αγκαλιά ένα κοριτσάκι πριν πολλά χρόνια: « Γέμισα αγάπη όλο μου το σπίτι με το βιβλίο σας».

Γι’ αυτό, μάλλον, γράφω ακόμα.

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Είναι ανήσυχοι, αυθόρμητοι, ελεύθεροι από «πρέπει», ανυπόμονοι, γενναιόδωροι, περίεργοι, βαριούνται εύκολα, κάθονται δύσκολα, δεν ξεγελιούνται, γελούν πολύ, αγαπούν δυνατά, ακολουθούν πιστά τους/τις αγαπημένες τους συγγραφείς, θέλουν να ζουν σε περιπέτειες και να είναι παντοδύναμοι. Είναι συναρπαστική η διαδρομή μέχρι να τους κατακτήσεις, εύκολα τραβάς την προσοχή τους, θέλει κόπο κ τρόπο για να τη διατηρήσεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

«Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω» και «Κάθε εμπόδιο για καλό». Αυτή που δεν αγαπώ καθόλου αλλά μέσα μου τη μουρμουρίζω συχνά τα τελευταία χρόνια το «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος».

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Σας έβαλαν κρυφά οι μαθητές μου να με τρομάξετε, έτσι;

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

Έργα της συγγραφέως, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλους:

Η παπαρούνα της καρδιάς

 

Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου

 

Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης

 

Εγώ, για σένα

 

Πετάει ο γάιδαρος;

 

Πού να απλώσω τόση αγάπη;

 

Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης.

 

Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη

Έλληνες Ζωγράφοι και Ποιητές στο σχολείο.

Γ. Σεφέρης, Οδ. Ελύτης, Γ. Δροσίνης, Κ.Παλαμάς, Γ.Ρίτσος, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Χ. Γίκας, Σπ. Βασιλείου, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ.

 

Με τους μήνες συντροφιά, ζωντανεύω τα παλιά

Η Λαογραφία στο σχολείο ( συλλογικό έργο).

 

Το δικό μας θέατρο

Σχολικές μουσικο-θεατρικές παραστάσεις για τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι (συλλογικό έργο).

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, του Διδασκαλείου στο Α.Π.Θ. και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α.Π.Θ. στον τομέα της Φυσικής Δραστηριότητας και Ποιότητας Ζωής με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και πρωτο-σχολικής ηλικίας. Έχει δραστηριοποιηθεί στον χώρο της προσχολικής αγωγής. Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός, παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Διδακτικής της Παιδαγωγικής, Αισθητικής Αγωγής, Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά έντυπα.

Είναι συγγραφέας παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ(International Board on Books for Young People) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI (Society of Childrens Book Writers and Illustrators).

Ακολουθήστε μας

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου