Η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Τι μπορούμε να καταφέρουμε με την δύναμη, που κρύβουμε όλοι μέσα μας; Η απάντηση στο πρώτο της παραμύθι!   Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Με το όνομα μου και ένα χαμόγελο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πριν τους πεις οτιδήποτε.  Τι ήταν αυτό πού σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;Το ότι […]

 Τι μπορούμε να καταφέρουμε με την δύναμη, που κρύβουμε όλοι μέσα μας; Η απάντηση στο πρώτο της παραμύθι!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Με το όνομα μου και ένα χαμόγελο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πριν τους πεις οτιδήποτε.

 

Τι ήταν αυτό πού σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Το ότι έχω πράγματα να πω, που θα ήθελα να άκουγα κι εγώ ως παιδί, αλλά δε ξεκίνησα γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά. Για μένα είναι ένα παραμύθι για όλους. Αυτό στη συνέχεια έγινε ένα εικονογραφημένο βιβλίο, γι αυτό και απευθύνεται στα παιδιά. Ασχολούμαι με το παραμύθι επειδή κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ουσιαστικό. Αν και αλληγορικό, είναι στη πραγματικότητα πολύ ξεκάθαρο σε ότι θέλει να πει. Ωστόσο, η καθαρότητα και η ειλικρίνεια που έχει το παραμύθι όπως και ένα παιδί άλλωστε, είναι ο λόγος αγαπάω ότι έχει σχέση και με τα δύο. Επίσης, η ευκολία που έχεις στο να χρησιμοποιείς το φανταστικό στοιχείο σε όποια έκταση θέλεις προσαρμοσμένο στο πραγματικό σαν να είναι ένα, είναι ένας ακόμη λόγος.

 

Μιλήστε μας για το παραμύθι σας.

Είναι μια ιστορία για το θάρρος και την αγάπη προς τον εαυτό μας.  Το βιβλίο μιλάει για τη περιπέτεια της Σελίνας εναντίον της κακιάς μάγισσας, η οποία θέλει να κλέψει το μυστικό της χαράς και να το κρατήσει μόνο για τον εαυτό της. Η Σελίνα καλείται να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να κάνει κάτι που μέχρι τότε έμοιαζε αδύνατο.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει το βιβλίο σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να το αφηγείστε;

Στο βιβλίο «Ο Θαυμαστός κόσμος των παραμυθιών» η Jean Cooper  λέει πως η γοητεία του παραμυθιού βρίσκεται στον τρόπο που εκείνο αποκαλύπτει την εσωτερική μας φύση, με τις άπειρες ηθικές, ψυχικές και πνευματικές της δυνατότητες . Για μένα το μήνυμα είναι να βλέπουμε με αγάπη τον εαυτό μας και να πιστεύουμε σε αυτόν. Το σημαντικό είναι όμως να ανακαλύψει ο καθένας αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

 Με ρωτάει η ανιψιά μου Γεωργία, εσύ μπορείς να μείνεις έτσι για μιάμιση ώρα; Εγώ μπορώ, λέει και κάθεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα με ρωτάει, πέρασε η μιάμιση ώρα; Ξεχωρίζω αυτή τη στιγμή γιατί είναι κάτι που σίγουρα μόνο από ένα παιδί μπορείς να ακούσεις.

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Για τα παιδιά όλα έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ανακαλύπτουν συνέχεια. Ακόμη και τα γνώριμα, μετά από λίγη ώρα μπορεί να αποκτήσουν εκ νέου ενδιαφέρον. Αυτό είναι δυσκολία και ευκολία ταυτόχρονα. Το θέμα είναι αυτό που κάνουν να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους νοητικά ή/και σωματικά. Ένα αγαπημένο τους βιβλίο θα το διαβάσουν ξανά και ξανά.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Είναι τουλάχιστον δυο: "Εμπόδια είναι εκείνα τα πράγματα που βλέπεις, όταν παίρνεις τα μάτια σου απ’ το στόχο" και όταν είμαι αναποφάσιστη για κάτι που θέλω πολύ σκέφτομαι πάντα το « Leap and a net will appear!”

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Μόνο αν σταματούσα να πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τον κόσμο τους λίγο καλύτερο.  

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Τρούφα μου… Μουτρούφα!!

«Τι σχέση μπορεί να έχουν ένα μικροσκοπικό κορίτσι κι ένα λουλούδι με το φως του φεγγαριού; Γιατί μια μεγάλη και δυνατή μάγισσα που τα έχει όλα, δεν είναι ευτυχισμένη; Μπορεί ένα κουνάβι να είναι ένας αξιαγάπητος φίλος και ένας καταδότης ταυτόχρονα;

Πόσο κοντά μας νομίζεις ότι βρίσκονται οι νεράιδες;

Μήπως υπάρχει μια δίπλα σου κάθε βράδυ όταν κοιμάσαι για να σε προσέχει;»

Η «Τρούφα μου… Μουτρούφα!!» είναι το πρώτο παραμύθι της Κωνσταντίνας Ευαγγέλου, με εικονογράφηση της Μελίνας Παπαδοπούλου. Μας διηγείται την περιπέτεια της Σελίνας, μιας μικροσκοπικής κατοίκου της πολιτείας Σμίλεντε. Μια μέρα οι νεράιδες χαρίζουν στους κατοίκους, αυτής της πολιτείας ένα λαμπερό και μοσχοβόλο δώρο. Η κακιά μάγισσα Μουτρούφα, που ζει εκεί κοντά, καταστρώνει ένα πανούργο σχέδιο και φυλακίζει την ευτυχία τους. Θα καταφέρει η μικρούλα Σελίνα, μαζί με τις νεράιδες, να ελευθερώσει τους κατοίκους της Σμίλεντε και να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη της μουτρωμένης μάγισσας;

Η «Τρούφα μου… Μουτρούφα!!» είναι ένα παραμύθι για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Είναι μια φανταστική ιστορία που μας μαθαίνει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να αγωνιζόμαστε για την ευτυχία!! 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά μεταξύ 7 και 9 ετών. Είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία. 

Η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου πέρασε τα παιδικά της χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας. Οι σπουδές της ξεκίνησαν στο Μπόρνμουθ της Αγγλίας στο τομέα “Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και έκανε το μεταπτυχιακό της πάνω στη Μουσειολογία.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου συνεχίζει τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων.

 

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου