Επιλέξτε Page

Η Μάρω Παππά συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Κουβεντιάζει μαζί μας και μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο!    Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Την συγγραφή την είχα πάντα μέσα μου. Μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, τις ιδέες μου, ακόμη και όσα με προβλημάτιζαν και μετά να τα διαβάζω. Ένιωθα ότι έτσι μπορούσα να βρω λύσεις στα […]

 

Κουβεντιάζει μαζί μας και μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο!

 

 

 

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Την συγγραφή την είχα πάντα μέσα μου. Μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, τις ιδέες μου, ακόμη και όσα με προβλημάτιζαν και μετά να τα διαβάζω. Ένιωθα ότι έτσι μπορούσα να βρω λύσεις στα προβλήματα μου και να επιτυγχάνω καλύτερα τους στόχους μου.

Το παιδικό βιβλίο ήρθε αργότερα, μέσα από το επάγγελμά μου και την μητρότητα. Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βρω ένα μέσο για να μπορώ να μεταδώσω τις γνώσεις και τις αξίες μου στα παιδιά χωρίς να αισθάνονται την απειλή μιας επιβολής ή του πρέπει.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφω άρα υπάρχω...

Η γραφή για εμένα είναι εκείνη η σκέψη ή η στιγμή που θέλω να την αποτυπώσω στο χαρτί και να την κρατήσω για πάντα. Είναι η αξία που θέλω να μεταδώσω στα παιδιά μου άλλα πάνω από όλα είναι η κινητήριος δύναμη που με κάνει να ξυπνάω το πρωί και να ονειρεύομαι έναν ομορφότερο κόσμο.

 

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Κατά τη γνώμη μου κανείς δεν γεννιέται με μια ιδιότητα. Ακούω κατά καιρούς απόψεις ότι κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να γίνουν κάτι συγκεκριμένο αλλά δεν ταυτίζομαι με αυτές. Ναι, μπορεί κάποιος να γεννηθεί με μία κλήση αλλά αν το περιβάλλον δεν σου παράσχει μάθηση και πνευματική καλλιέργεια ώστε να συνειδητοποιήσεις τη δύναμη της γραφής και να μπορείς να εκφράζεσαι μέσω αυτής, δύσκολο να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πεις ότι θα γράψεις. Χρειάζεται χρόνια εσωτερικής προεργασίας. Ακόμη και όσοι νομίζουν ότι απλά ξύπνησαν ένα πρωί και το έκαναν, ξεγελιούνται.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με το βιβλίο σας;

Καθώς ο μικρός μου αναγνώστης θα διαβάσει το παραμύθι, θα μάθει τους βασικούς κανόνες της υγιεινής. Μέσα από μία αστεία ιστορία του μεταδίδεται η αξία της καθαριότητας και προωθείται το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε καθαροί γιατί έτσι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Έχω την εντύπωση ότι αν ο μικρός μας αναγνώστης αγαπάει τα παραμύθια, είναι εύκολο να του τραβήξεις την προσοχή, γιατί αναγνωρίζει τα οφέλη του. Αν όμως, τώρα ξεκινάει να μαθαίνει να διαβάζει παραμύθια, τότε οι γονείς και οι παιδαγωγοί πρέπει να προσέχουν τι παραμύθια επιλέγουν. Να είναι εύκολα στην ανάγνωση, να έχουν ενδιαφέροντες ήρωες και όμορφες εικόνες για να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Προσωπικά μέσα από τις παρουσιάσεις μου προσπαθώ να ανταποκρίνομαι με βάση τις ηλικίες τους. Οι πολύ μικρές ηλικίες χρειάζονται πιο πολύ βιωματικές δραστηριότητες για να αγαπήσουν ένα παραμύθι ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται πιο εύκολα.

 

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο πού δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

Υπάρχουν πολλά παραμύθια που κατά καιρούς μου άρεσαν και εξέφρασα τον θαυμασμό μου διαβάζοντάς τα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο που θα ήθελα να γράψω. Όπως όλοι οι συγγραφείς, θα ήθελα να αποκτήσω ένα προσωπικό ύφος γραφής, που θα το αγαπήσει το αναγνωστικό κοινό μου.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Όλα γίνονται για ένα λόγο και έναν σκοπό.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Το ταξίδι μου στη μαγική χώρα του παιδικού βιβλίου μόλις ξεκίνησε, όποτε δεν μπορώ άμεσα να βρω κάποιον λόγο για να το εγκαταλείψω. Σίγουρα κατά καιρούς θα υπάρχουν μικρά αγκάθια στο δρόμο όλων. Στο χέρι μας είναι πώς θα αντιδράσουμε. Η ζωή μας είναι μοναδική για να την σπαταλάμε σε ασήμαντες λεπτομέρειες...

 

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΕΥΧΕΣ

Σε ένα ροζ συννεφάκι του ουρανού δυο ζωηρά γατάκια, η Ρωρώ και Σνόουκατ, µπλέκουν σε µια απίστευτη περιπέτεια όταν ανακαλύπτουν ένα μαγικό λυχνάρι. Θα τους πραγματοποιήσει το τζίνι του λυχναριού τις τρεις ευχές τους ή θα τους οδηγήσει σε µια ταλαιπωρία δίχως τέλος; Αλήθεια, τι θα σκεφτούν για να γλιτώσουν από τον απαιτητικό κάτοικο του λυχναριού;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο κύριος Γιώργος Πετρίδης!

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μας μιλάει για τον εαυτό της σαν παραμύθι:

Γεννήθηκα ένα πρωινό του Αυγούστου σε μια γνωστή αθηναϊκή συνοικία. Μεγάλωσα στο Αιγάλεω Αττικής σε μια οικογένεια που μου δίδαξε την αγάπη για μάθηση και τη μαγεία των παραμυθιών. Γι’ αυτό και από πολύ μικρή άρχισα να γράφω παιδικές ιστορίες, τις οποίες διάβαζα στην αδελφή και τη γιαγιά μου. Αργότερα, με την παρότρυνσή τους, άρχισα να γράφω παραμύθια που δημοσιεύονταν στη σχολική εφημερίδα.
Σπούδασα νηπιαγωγός στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξα αυτό το επάγγελμα ήταν η αγάπη μου για τα παιδιά. Η επαφή μαζί τους μου δίνει διαρκώς έμπνευση και δύναμη για αυτό που κάνω. Παράλληλα, διδάχτηκα την τεχνική των παραμυθιών και της υποκριτικής. Έχω λάβει μέρος σε παιδικές παραστάσεις με τη θεατρική ομάδα του Αιγάλεω. Αυτή την περίοδο ασκώ το επάγγελμά μου και γράφω παιδικές ιστορίες στο διαδίκτυο. Ζω στα βόρεια προάστια με τον σύζυγό μου και τις δύο υπέροχες κόρες μου.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου