Η Μαρίνα Γιώτη συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μέσα από τα βιβλία της αγγίζει ευαίσθητα θέματα της σημερινής κοινωνίας!  Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;Νομίζω ότι είναι μια φυσική προέκταση όλων όσων έχω κάνει μέχρι σήμερα. Πάντα αγαπούσα τα παιδικά βιβλία και σκαρφιζόμουν ιστορίες με μάγισσες, ιππότες και νεράιδες. Σπουδάζοντας στην Αμερική οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση έμαθα πώς να αποτυπώνω […]

Μέσα από τα βιβλία της αγγίζει ευαίσθητα θέματα της σημερινής κοινωνίας!

 

 

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Νομίζω ότι είναι μια φυσική προέκταση όλων όσων έχω κάνει μέχρι σήμερα. Πάντα αγαπούσα τα παιδικά βιβλία και σκαρφιζόμουν ιστορίες με μάγισσες, ιππότες και νεράιδες. Σπουδάζοντας στην Αμερική οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση έμαθα πώς να αποτυπώνω τις ιδέες που υπήρχαν στο μυαλό μου σε μια κόλλα χαρτί. Για 15 χρόνια στη διαφήμιση δούλεψα στο να επικοινωνώ το όραμα των άλλων. Μέσω της συγγραφής και της εικονογράφησης χρησιμοποιώ την δυνατότητα μου να φαντάζομαι και να επικοινωνώ για να μιλάω πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις καρδιές και το μυαλό των παιδιών.

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Συγγραφέας νομίζω γίνεσαι όταν έχεις κάτι να πεις και υπάρχει κάποιος που θέλει να σε «ακούσει». Από την άλλη θεωρώ το παιδικό βιβλίο μεγάλη ευθύνη και κάποιες βασικές αρχές ψυχολογίας απαραίτητες. Γι’ αυτό τον λόγο τα βιβλία μου, πριν εκδοθούν τα διαβάζει και σχολιάζει η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα, ώστε να είμαι σίγουρη ότι έχουν θετικό πρόσημο για τα παιδιά και τους γονείς.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες των παραμυθιών σας;

Κάθε ιστορία μιλάει για διαφορετικά πράγματα. Τα βιβλία μου «Η Στιγμούλα» και «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» με ηρωίδα μια μικρή σταγόνα μιλάνε για την μοναδικότητα, την ομαδικότητα, και την διαφύλαξη του νερού ως φυσικού πόρου.

Το τελευταίο μου βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, η «Σκουφοκοκκινίτσα», μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Φιλοδοξεί να μάθει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη για το μέλλον του παιδικού βιβλίου;

Είμαι αισιόδοξη, γιατί τα οφέλη από το διάβασμα σε μικρή ηλικία γίνονται πλέον γνωστά και υπάρχει μια παγκόσμια τάση να διαβάζονται περισσότερα παιδικά βιβλία ακόμα και από ενηλίκους. Επίσης νομίζω ότι ο κίνδυνος των e-book είναι μικρότερος στα παιδικά βιβλία, γιατί οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες προσπαθούν να μειώσουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνάνε μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές. Βέβαια, ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδης ρυθμούς και εμείς πρέπει να εξελιχθούμε μαζί του.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός ή γονιός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;

Δεν είμαι εκπαιδευτικός και δεν τολμώ να πω τι θα μπορούσε να κάνει ένας εκπαιδευτικός. Νομίζω εκείνοι ξέρουν πολύ καλύτερα. Θα μιλήσω όμως ως γονιός και αυτό που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι πολύ απλό: Να διαβάζει ο ίδιος. Να τον βλέπει το παιδί του να διαβάζει. Νομίζω ότι τα μηνύματα που περνάμε ως γονείς με τις πράξεις μας είναι απείρως πιο δυνατά από αυτά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε με τα πιο όμορφα λόγια.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Ναι, με ένα Αγγλικό βιβλίο που λέγεται «Heart in a bottle» και μιλάει με έναν πολύ γλυκό και υπέροχο τρόπο για την απώλεια.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Όπως έγραψε και ο φίλος μου ο Θανάσης Ευθυμιάδης για την «Σκουφοκοκκινίτσα», «Πίστευε και μη, ερεύνα!». Το κόμμα, αν και λεπτομέρεια, έχει τη σημασία του.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Νομίζω ότι τώρα πια αν δεν έγραφα, θα ένιωθα λειψή. Οπότε, ακόμα και αν αυτά που έγραφα δεν μπορούσα να τα εκδώσω, δεν θα σταματούσα ποτέ να γράφω.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν.Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις.

Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club.

Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. «Η Στιγμούλα» (Εκδόσεις Μίνωας) είναι το πρώτο της βιβλίο.

Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Κώστα Κρομμύδα και έχουν μια κόρη.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και τις δράσεις της στο προσωπικό της site: http://marinagioti.gr/website/press-kit/ (από το οποίο μας διέθεσε και τις φωτογραφίες της συνέντευξης).

Έργα της συγγραφέως:

(2014) Η Στιγμούλα Εκδόσεις Μίνωας

Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή σταγόνα, η Στιγμούλα, ζούσε με τις αδερφές της σε ένα όμορφο δάσος. Η μέρα της ήταν τόσο μικρή που κρατούσε μόλις μια στιγμή! Ξυπνώντας ένα πρωί η Στιγμούλα δεν είδε πουθενά τις αδερφές της. Μάζεψε όλο της το θάρρος και αποφάσισε να ψάξει να τις βρει. Κάπως έτσι μπήκε σε μεγάαααλους μπελάδες… Ένα παραμύθι για τη μοναδικότητα του καθενός μας και την αξία του ταξιδιού στην ανακάλυψη του εαυτού μας.

Θέματα: Ο κύκλος του νερού, μοναδικότητα, αξία του νερού. 

Κοινό: Για παιδιά 3-6 ετών.

 

(2015) Η Στιγμούλα είναι δυνατή Εκδόσεις Διόπτρα

Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή σταγόνα, η Στιγμούλα, είδε από ψηλά ένα πολύ παράξενο χωριό! Σ’ αυτό το χωριό δεν υπήρχε καθόλου νερό, τα παιδιά ήταν θλιμμένα και τα πάντα σκονισμένα. Η Στιγμούλα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Μα θα χρειαστεί βοήθεια. Σιγά σιγά θα ανακαλύψει ότι η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν ενώνεται με τη δύναμη των άλλων. Ένα παραμύθι για την ομαδικότητα και την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Κοινό: Για παιδιά 3-6 ετών.

(2016) Σκουφοκοκκινίτσα Εκδόσεις Διόπτρα

Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία. Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα...

 

Θέματα: Ο ρατσισμός στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό

εκφοβισμό και τη φιλία

Κοινό: Για παιδιά από 4άρων ετών.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου