Η Μαργαρίτα Αρβανίτη παρουσιάζει… «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί»

15.04.2014

 

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη και τοβιβλίο.net βρέθηκαν στην εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου της συγγραφέως  Άννας Γαλανού «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί» - Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, που έγινε στο βιβλιοπωλείο PUBLIC - Συντάγματος στις 8 Απριλίου 2014.

 

Λίγα λόγια γνωριμίας με το βιβλίο...

Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δυο μικροί θεοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Καθένας τους μέσα του κουβαλά διαφορετικά θραύσματα της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας πιστής στο κοινωνικό κατεστημένο και στις ταξικές διαφορές. Όταν, όμως, έρχεται η αγάπη, χρειάζεται μια στιγμή για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ύπαρξή τους.
Μέσα σε μια κοινωνία που η Λένια ορίζεται από τις προκαταλήψεις και ζει μια καλοκουρδισμένη ζωή, θα γνωρίσει τον Φίλιππο, που έχει βιώσει το χειρότερο πρόσωπο των ανθρώπων. Λόγια πνιγμένα σε φιλιά, σώματα που προδίδουν, ασφυκτικά άδεια δωμάτια, ένταση που φέρνει δάκρυα και πολλές άγρυπνες νύχτες αφηγούνται την ιστορία τους. Εκείνη, σε μια προσπάθεια να πνίξει τον έρωτά τους κι ενώ κρατιέται απ' την ανάμνηση των τελευταίων ευτυχισμένων στιγμών τους, θα καταλήξει στο νησί της και θα ανακαλύψει στις σελίδες ενός ξεθωριασμένου τετραδίου μια συγκλονιστική αλήθεια.
Η αποκάλυψη αυτή θα την απελευθερώσει και ακολουθώντας το τραγούδι της ψυχής της θα θέσει νέες βάσεις στη σχέση της με τον Φίλιππο, ο οποίος με τα χρώματα του έρωτά τους θα ζωγραφίσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον καμβά της ζωής.

Η έναρξη της παρουσίασης έγινε από τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο - Εκδότη της ΔΙΟΠΤΡΑ. Για το βιβλίο μίλησαν η κα Μαρία Κουλούρη - Πάντειο Πανεπιστήμιο, κειμενογράφος, η κα Γιούλη Τσακάλου - Στέλεχος ναυτιλιακής εταιρίας, δημιουργός και διαχειρίστρια της ομάδας στο facebook ‘Βιβλιο-Παρουσιάσεις-Κριτικές’ και  αποσπάσματα κειμένων ακούστηκαν από τον κ.  Βασίλη Διαμαντή- Καλλιτέχνης.

Φίλοι, αναγνώστες, συγγενείς και  ομότεχνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παρουσίασης και ήρθαν για να συγχαρούν την συγγραφέα και να μοιραστούν μαζί της τη χαρά της κυκλοφορίας του νέου της βιβλίου! Η εκδήλωση ξεκίνησε σαν μια υπέροχη παρουσίαση και κατέληξε για όλους μια μεγάλη γιορτή!  Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και η αποδοχή του βιβλίου, το ανέδειξαν σε best seller σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Η Άννα Γαλανού απαντάει στις ερωτήσεις της Μαργαρίτας Αρβανίτη.

 

 

"Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί", ο τίτλος του νέου σου βιβλίου. Ποια έμπνευση-ανάγκη σε ώθησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα έθιγε τις κοινωνικές και ταξικές διαφορές. Είχα στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη ιστορία, όμως μέχρι τότε δεν είχε ακόμα πάρει σάρκα και οστά. Η έμπνευση μου ήρθε όταν κάποιο απόγευμα καθισμένη στην ακροθαλασσιά παρατηρούσα ένα μικρό κορμό δένδρου που πηγαινοερχόταν στη θάλασσα. Αυτή η εικόνα μου δημιούργησε περίεργα συναισθήματα και σκεφτόμουν τη πορεία του. Οι πρώτες σκέψεις που έκανα ήταν ότι αποκόπηκε βίαια η ζωή του, δεν μπόρεσε ν' ανθίσουν τα φύλλα του για να γίνουν φωλιές πουλιών κι ότι τελικά κατέληξε να είναι ένα κομμάτι άχρηστου ξύλου. Ένα παραμύθι ξεπήδησε την ίδια ώρα από μέσα μου, ''το παραμύθι του ξυλοκόπου'', που υπάρχει μέσα στο βιβλίο και το αφηγείται ο παππούς στον εγγονό. Αμέσως βρήκα τους δυο βασικούς ήρωες του βιβλίου που σχεδόν αυτόματα ξεκίνησε να δημιουργείται στο μυαλό μου. Η συνέχεια του ήταν να πλέξω την ιστορία και το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας.

 

Που οφείλεται ο τίτλος του βιβλίου , σε ποιόν χρόνο και που μας ανάγει το «τότε» και οι «θεοί» που εμπεριέχονται στον τίτλο του .

Αναφέρομαι στους μικρούς θεούς που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Το τραγούδι τους είναι το τραγούδι της ψυχής μας, των συναισθημάτων, της καρδιάς και όλων όσων συμβαίνουν στον καθένα από μας, στη πορεία της ζωής του. Είναι υπέροχο όταν μπορεί κάποιος ν' ακούσει αυτή τη μελωδία, το ένα και μοναδικό τραγούδι που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο σ' αυτόν

 

Οι επιλογές των ανθρώπων είναι ανάλογες της πληροφόρησης που έχουν. Αν αλλάξει η πληροφόρησή τους, πιστεύεις ότι μπορούν να αλλάξουν και οι επιλογές τους και πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Οι πηγές πληροφόρησης ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. δεν είναι ποτέ ίδιες, όπως και οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Είναι θέμα λοιπόν επιλογών από πού θα αντλήσεις τη πληροφόρηση, από πού εισπράττεις ενέργεια, σε ποιόν αξίζει να χαρίσεις το χρόνο σου και με ποιόν μπορείς να βαδίσεις μαζί. Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα πληροφόρησης, είναι επίσης μόρφωσης, επιπέδου, ιδιοσυγκρασίας και των αρχών που έχεις σαν άνθρωπος. Δεν δυσκολεύομαι να ζητήσω συγνώμη αν πεισθώ ότι κάπου έχω κάνει λάθος, όμως περιμένω κάτι ανάλογο να εισπράξω. Επίσης εύκολα παραδέχομαι τα λάθη μου. Θεωρώ ότι πρωτίστως το οφείλω στον εαυτό μου.

 

Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή τους ή υπάρχει και η «μοίρα» που συμμετέχει στην διαμόρφωση αυτή.

Πιστεύω και στα δυο. Κινητήρια δύναμη φυσικά αποτελεί ο άνθρωπος, όμως και ''το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον'', όπως ξέρουμε από το αρχαίο ρητό. Η πραγματική μου όμως πίστη είναι ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που σχεδιάζει τη ζωή του και τις περισσότερες φορές είναι στο χέρι του να διαμορφώσει το μέλλον του. Οι εξωτερικοί παράγοντες και πάλι εξαρτώνται από τη δύναμη και τη θέληση του καθενός μας και έτσι μοιραία οδηγούμαστε στο εξής συμπέρασμα. Η μοίρα - πεπρωμένο μπορεί να σχεδιάζει και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που ανατρέπει και αποφασίζει τελικά για τη ζωή του.

 

Τι πιστεύεις ότι δίνει το βιβλίο σου στον αναγνώστη ώστε να μπορεί να κερδίσει τη σκέψη του και την καρδιά του.

Είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού. Τα μηνύματα που προσπάθησα να περάσω είναι πολλά και αν κρίνω από την αποδοχή που έχει στο κόσμο, πιστεύω ότι ο αναγνώστης τα εισπράττει. Περιγράφει μια βαθειά αγάπη, ένα έντονο πάθος και αλτρουισμό αισθημάτων. Νομίζω ότι μόνο συναισθηματικό κέρδος μπορεί να αποκομίσει διαβάζοντας το κάθε αναγνώστης.

 

Τι επιθυμείς, για το παρόν και το μέλλον σου καθώς και των συνανθρώπων μας από τη στιγμή που μοιραζόμαστε το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Να έχω την υγειά μου. Αυτό μόνο και το ίδιο εύχομαι και για όλο τον κόσμο. Όλα τα άλλα είναι κατά σειρά προτεραιότητας που ορίζει καθένας μας. Η υγεία όμως είναι ένα αγαθό που δεν μπαίνει σε κανένα καντάρι κι ούτε μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο.

 

Κατά την άποψή σας, πόσο καθοριστικός παράγων επιτυχίας για ένα βιβλίο είναι η επιλογή έκδοσης και στη συνέχεια στήριξης του από έναν δυναμικό εκδοτικό οίκο όπως είναι η ΔΙΟΠΤΡΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και το σεβασμό που μου έδειξαν από τη πρώτη στιγμή. Είναι σημαντικό να έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε πιστεύουν και σε στηρίζουν. Για κάθε συγγραφέα αυτό είναι το ιδανικό για να μπορεί απερίσπαστα να γράφει και να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του. Η ΔΙΟΠΤΡΑ είναι πρωτοποριακή στο τομέα επιλογής των βιβλίων της, όμως ταυτόχρονα είναι ανθρώπινη και ανήκοντας σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο, το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

 

Ακολουθήστε μας

Ακούγοντας λογοτεχνία

Ακούγοντας λογοτεχνία

Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «λογοτεχνία» εννοούμε τα έντυπα βιβλία και ίσως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά και τις ιστοσελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τα ιστολόγια (blogs) συγγραφέων και τις πύλες εκδοτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, τα...

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

- γράφει ο Φιλόλογος & Συγγραφέας Χρίστος Σοροβέλης - Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη ο αγορευτής Περικλής υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι η πόλη δεν είναι έρμαιο κάποιου ή κάποιων πολιτικών, αλλά αποφασίζει ο λαός για την τύχη του. Ο Αθηναίος πολιτικός...

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

- γράφει η Άντια Αδαμίδου -   Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κυκλοφορούν περί τέχνης και έκφρασης στην εποχή μας, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες οπτικές, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα μαθήματα και φιλοσοφία ζωής. Ο Δημήτρης...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου