Η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης (μια γνώμη)

31.03.2014

 

 

Πρόσφατα μελέτησα το ηλεκτρονικό βιβλίο του Δήμου Χλωπτσιούδη "η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης", το οποίο ο συγγραφέας του το διαθέτει ελεύθερα από το διαδίκτυο.

Ένα εξαιρετικό δοκίμιο που με πολύ σεβασμό στον αναγνώστη αναλύει την πολιτική κατάσταση του σήμερα, ένα καλογραμμένο βιβλίο το οποίο χωρίς να χρησιμοποιεί τη γνωστή ξύλινη γλώσσα και με τρόπο εύληπτο αναλύει τις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες χωρίς μεγαλοστομίες. Το βιβλίο αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης του σήμερα, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Ελλάδα. Είναι ευκρινές, κατανοητό, χωρίς βερμπαλισμούς και δυσνόητους όρους, το οποίο οφείλω να ομολογήσω πως στέκεται μακριά από το σύγχρονο συνθηματολογικό πολιτικό λόγο και αποστασιοποιείται από αυτόν, ενώ χωρίς  να χάνει το μέτρο μένει στην ουσία των θέσεων που θέλει να παρουσιάσει, με άρτια επιχειρηματολογία. Αν και προσωπικά έχω κάποιες διαφωνίες με ορισμένες απόψεις του, δε θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να αρνηθώ τη σαφήνεια και την επιχειρηματολογία του συγγραφέα. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, θεωρώ πως όποιος το διαβάζει καταλαβαίνει πού βρισκόμαστε και γιατί, ενώ ταυτόχρονα δίνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον. Σημαντικό, άλλωστε, είναι να τονιστεί ότι το δοκίμιο δε μένει σε απλές διαπιστώσεις, αλλά τολμά να προτείνει, να θέσει στο δημόσιο διάλογο ιδέες και αρχές που ήδη τα κινήματα άρχισαν δειλά δειλά να υιοθετούν.

Το νέο πολιτικό δοκίμιο έρχεται σε συνέχεια της “δημαγωγίας της δημοκρατίας” και του "Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών" του ίδιου συγγραφέα και υπό τη σκοπιά της κινηματικής δημοκρατίας θέτει ως κεντρικό της θέμα τη μεσαία τάξη και τον ιστορικό της ρόλο μπροστά στα νέα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που έφερε η πρώτη κρίση του εικοστού πρώτου αιώνα. Ένα δοκίμιο που προσπαθεί να προσεγγίσει τις εξελίξεις που βιώνει η μεσαία τάξη στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά το 2009 και τις δανειακές καταστάσεις που έφερε η κρίση.

Κλείνοντας, θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Δήμο Χλωπτσιούδη για το πολιτικό του δοκίμιο "η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης", το οποίο εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει ήδη διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους και το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα να κατεβάσετε και να διαβάσετε.

 

Το βιβλίο 'η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης' μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ  ή να το διαβάσετε online εδώ.

 

Συγγραφέας: Δήμος Χλωπτσιούδης | Εκδόσεις: τοβιβλίο

Είδος: Πολιτικό δοκίμιο

ISBN: 978-618-81129-2-6 | Θεσσαλονίκη, 2014

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου