–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Όταν ο Υάκινθος ήταν 5 χρονών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βίωσε την εξαφάνιση του πατέρα του Τριαντάφυλλου και το θέμα δεν άνοιξε ποτέ στα επόμενα χρόνια από την πλευρά του, εφόσον η μητέρα του Βούλα αθώα για το φευγιό, δεν άφηνε την παραμικρή αιχμή συζήτησης παρά διατηρούσε στην ψυχή της τον ανείπωτο πόνο της.
Έτσι το πολύκροτο και δυσβάστακτο θέμα του πατέρα ξεχάστηκε και ο Υάκινθος έχοντας μια άχρωμη, ανιαρή και τακτοποιημένη ζωή χωρίς παρεμβολές και παρεκκλίσεις, ακολουθούσε πιστά ένα καθημερινό πρόγραμμα.
Άνθρωπος χωρίς φιλοδοξίες, μοναχικός, χωρίς παρέες, μονόχνοτος και απόμακρος, εργαζόταν για χρόνια στην εταιρεία του κου Ταμέρ και ζούσε στο διαμέρισμα που του ενοικίαζε η γκρινιάρα σπιτονοικοκυρά του Αρετή.
Απρόσμενα η ζωή του Υάκινθου θα ταρακουνηθεί, όταν θα γίνει αποδέκτης των γραμμάτων του πατέρα του, όπου ο τελευταίος επιθυμεί διακαώς να γνωστοποιήσει την ταυτότητά του στον γιο του, μέσα από επιστολές και προτροπές για επισκέψεις σε φίλους του, ενόσω ο ίδιος, ίσως φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης.
Διφορούμενα συναισθήματα θα κατακλύσουν τον παραλήπτη των καλλιγραφικά γραμμένων γραμμάτων, που αν και του προκαλούν αναστάτωση και ταραχή, του προδίδουν αγαλλίαση και συνάμα δίψα, να μάθει τον χαρακτήρα του πατέρα αλλά και τις απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχει φυλαγμένα βαθιά μέσα του και αφορούν την άτακτη φυγή του, αντιλαμβανόμενος ότι τόσα χρόνια ζει στη σκιά του και η έλλειψή του έχει δημιουργήσει μέσα του ένα ανεκπλήρωτο κενό.
Η μοντέρνα Παναγιώτα ή Ίνα, ο Αντώνης ή Αν που έχει μούσα του και ερωμένη τη Λίζα, η Ούρσουλα που βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας, ο Νίκος και ο Γιώργος ένας βουκόλος καραγκιοζοπαίχτης φίλος του πατέρα του από το στρατό, στοιχειοθετούν μια συλλογή φίλων που κρατούν κομμάτια του παζλ της ιστορίας και σιγά – σιγά συνθέτουν το πορτρέτο – προφίλ του Τριαντάφυλλου το οποίο όσο δημιουργείται, τόσο δυσκολεύει τη ζωή του Υάκινθου.
Ένα ίντερνετ καφέ που θα δώσει λύσεις σε ορισμένες από την πληθώρα των αποριών του, μια διάρρηξη που θα αφαιρέσει τα πολύτιμα ψήγματα παρουσίας και ένα συνταρακτικό γεγονός που θα δει το φως της δημοσιότητας την ημέρα εξαφάνισης του Τριαντάφυλλου, θα αφυπνίσουν τον ήρωά μας που πλέον έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη με το γλαφυρό του ύφος και το μεστό του λεξιλόγιο, επέλεξα την παρακάτω:
…οι αγάπες δεν πάνε στον Παράδεισο. Ούτε καν στην Κόλαση. Μένουν κάπου μετέωρες στο παντού και στο πουθενά…
Ποια θα είναι η τύχη του Υάκινθου, του πατέρα του αλλά και των «δρομέων» που δίνουν τη δική τους κατάθεση ψυχής, θα τη μάθετε στις σελίδες του συναρπαστικού βιβλίου του Άγγελου Χαριάτη που πέραν από την ιστορία των ηρώων θα περιπλανηθούμε και σε κομμάτια της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και θα δούμε την αθέατη πλευρά των ανθρώπων εκείνων που αγαπούν και διακαώς παλεύουν να προστατέψουν τις οικογένειές τους με δυσβάστακτο αντάλλαγμα.
Θα κλείσω το άρθρο με μια φράση που πρέπει να γίνει εφαλτήριο όλων μας: θέλω να ζω, όχι απλώς να υπάρχω!
Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1975 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία του και έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικούς τόμους. Από τις εκδόσεις 24 γράμματα κυκλοφορεί και το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο κύριος Χι (Απρίλιος 2021).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.
0 Σχόλια