Η συγγραφέας Ειρήνη Δερμίτζάκη προτείνει τις 7 καλύτερες δράσεις του Ιουνίου

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Μπήκαμε αισίως στον τρίτο μήνα εκδηλώσεων “Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018” και όπως κάθε μήνα, ξεψάχνισα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και σας προτείνω το δικό μου τοπ λιστ.

  • Ως Νο1 συστήνω ανεπιφύλακτα το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τον/τους συντονιστές του εργαστηρίου όμως η Δημιουργική Γραφή είναι ένας σημαντικός τρόπος να εκφραστούμε και να προσεγγίσουμε θέματα όπως η μετανάστευση και το προσφυγικό. Το εργαστήρι ξεκινά 1 Ιουνίου και θα τρέξει έως τις 21 Νοεμβρίου. Θα πρέπει οι συμμετέχοντες να μπορούν να εκφραστούν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά αλλά μπορούν να γράψουν τις ιστορίες τους στην μητρική τους Γλώσσα. Χώρος: Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 20, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη 11:30 – 13:00 και Παρασκευή 11:00 – 12:30. Συμμετοχή ελεύθερη και κατά προτεραιότητα.
  • Νο2. Το ξέρετε πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο με μουσικούς που μελοποιούν ποίηση τόσο συχνά; Στις 5 Ιουνίου η εκδήλωση Μελοποιημένη Ποίηση με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στο πλαίσιο κύκλου συναυλιών με αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Χώρος: Εθνικός Κήπος Ώρα:19:30. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Νο3 άλλη μια εκδήλωση που συνδυάζει κινηματογράφο και λογοτεχνία. Από τις 5 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου η  Κινηματογραφικής Εταιρεία Αθηνών διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας / «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη»/ Athens Open Air. Τα κεντρικά σημεία της πόλης μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ώρα: 21:30. Είσοδος δωρεάν.
  • Νο4. Στο Φεστιβάλ Αθηνών τα βιβλία παίρνουν φωτιά! Από τις 8 Ιουνίου έως τις 10 Ιουνίου ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το Φαρενάιτ 451. Για όσους δεν έχουν δει την ταινία ή διαβάσει το βιβλίο πρόκειται για μια δυστοπική κοινωνία, κάπου στο μέλλον, όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας κ.ά. Χώρος: Πειραιώς 260, κτήριο. Ώρα: 21:00 Είσοδος: με εισιτήριο από 15 ευρώ.
  • No5. Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου τρέχει και φέτος η Θερινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέσω του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, το οποίο αριθμεί πάνω από 200 βιβλιοθήκες, και τη διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018 θα διαδώσει σε όλη τη χώρα ότι η Αθήνα φέτος είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της. Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως τους μικρούς μας φίλους και αποτελούνται από μια σειρά καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων γύρω από τα βιβλία.

 

  • Νο6 στις 23 Ιουνίου το Queer Ink παρουσιάζει το πρότζεκτ Queer Words ένα λογοτεχνικό εργαστήρι κια μια ποιητική βραδιά όπου θα παρουσιαστούν μια σειρά από νέα έργα, και μια νέα έκδοση με έργα που παρήχθησαν μέσα από προηγούμενες δράσεις της ομάδας. To Queer Ink είναι ένα εκδοτικό εγχείρημα με στόχο την ανάδειξη καινοτόμου λογοτεχνικής έκφρασης και υβριδικών μέσων που εκκινούν από ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας και ενσώματης πολιτικής. Επιμέρους Δράσεις: 12:00-15:00: Τι είναι queer γραφή;  Εργαστήριο συγγραφής ποίησης και δημιουργίας προσωπικών zine. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει σεμινάρια βιωματικής και πειραματικής γραφής και θα ολοκληρωθεί με την δημιουργία προσωπικών zine όσων απ’ τους/τις συμμετέχοντες/ουσες το επιθυμούν. 18:00-22 Queer prints : Έκθεση με μεγάλες εκτυπώσεις έργων και βίντεο από performance που έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες εκδηλώσεις του Queer Ink. 20:00-22:00: Ποιητικό Σλαμ. 10 νέοι ποιητές/τριες διαβάζουν ποιήματα με θέμα την επιθυμία. Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72 Είσοδος Ελεύθερη.

 

  • Το No 7 είναι η εκδήλωση ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες. Στις 27 Ιουνίου η αστική πολιτιστική εταιρεία Πύρνα πραγματοποιεί το πρώτο σεμινάριο ενός πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Θα συμμετάσχουν 75 βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. 12 βαλίτσες γεμάτες καινούργια βιβλία θα φθάσουν στα χέρια 4.500 νηπίων. Οι βρεφοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και οι γονείς να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να καλλιεργήσουν την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους. Οι βαλίτσες περιέχουν βιβλία γνώσεων, παραμύθια, εικονογραφημένα, μουσικά, αφής, αραβικά και φαρσί για τα προσφυγόπουλα, καθώς και βιβλία που θα βοηθήσουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σεμινάρια προς τους/τις βρεφοκόμους/παιδαγωγούς, επισκέψεις συγγραφέων στους παιδικούς σταθμούς και άλλες δημιουργικές δράσεις. Το πρόγραμμα θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019.

 

Αυτές είναι οι προτάσεις μου για τον μήνα Ιούνιο, ραντεβού σε ένα μήνα με τις καλύτερες εκδηλώσεις του Ιουλίου!

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου