“…η συγγραφική δραστηριότητα είναι μια μορφή της ασκητικής και δέχτηκα τη συνθήκη αυτή” – Άγγελος Μπάκας

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Άγγελος Μπάκας, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΚΑ Ο Άγγελος Μπάκας ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει τα βιβλία Μυστικοί Παράμυθοι, Το Όπλο του Νεφεληγερέτη, Το Σεξ της Ζωής και του Θανάτου, και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Άγγελος Μπάκας, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΚΑ

Ο Άγγελος Μπάκας ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έχει γράψει τα βιβλία Μυστικοί Παράμυθοι, Το Όπλο του Νεφεληγερέτη, Το Σεξ της Ζωής και του Θανάτου, και Now and Zen – Διδάγματα ενός Απρόθυμου Δασκάλου (και στα Αγγλικά).

Το 2014 ερεύνησε, έγραψε και σχεδίασε τους ξενόγλωσσους τουριστικούς οδηγούς Lesvos for Real και Chios for Real.

Υπήρξε συντάκτης, σχεδιαστής και εκδότης του περιοδικού για το Design και την Τυπογραφία Άκρο (1997-2004), και σχεδιαστής ψηφιακών γραμματοσειρών υπό τον γενικό τίτλο Acrofonts.

Εργάστηκε ως freelance designer και δίδαξε γραφιστική, τυπογραφία και οπτική επικοινωνία σε πανεπιστήμια και σχολές στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο.

Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία με το βιβλίο- συλλογή των καλύτερων εργασιών γραφιστικής Thessaloniki Graphic Design 1980-2009, ως υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης του γραφείου Red Creative που πραγματοποίησε την έκδοση.

Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Επικοινωνία

Facebook: Angelos Bakas

E-mail: [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

– Τους Έλληνες συγγραφείς που εκτιμώ βαθύτατα, δεν τους πρόλαβα. Από τους ξένους τον J.P. Donleavy.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

– Το 1990, όταν κατανόησα ότι η συγγραφική δραστηριότητα είναι μια μορφή της ασκητικής και δέχτηκα τη συνθήκη αυτή.

  1. Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

– Τη στιγμή που στην γραφή μου δεν θα κρατάω τίποτα για μένα.

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

– Δώδεκα ετών έγραφα ιστορίες με πράκτορες που δεν τελείωνα ποτέ. Ποιήματα ξεκίνησα να γράφω στα δεκαπέντε και δε σταμάτησα ποτέ.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

– Μα, χρειάστηκε αναγκαστικά να σταματήσω τη λογοτεχνία για μεγάλα διαστήματα, γιατί είχα ένα επάγγελμα που μου εξασφάλιζε μια άνετη ζωή και πολλές διεξόδους για τις δημιουργικές μου εμμονές.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

– Δεν θα ρωτούσα, θα άκουγα. Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει κάποια κριτική στο βιβλίο, είναι σημαντικό. Η θετική κριτική είναι χάδι για τα αυτιά, αλλά η αρνητική κριτική μπορεί να είναι και εποικοδομητική.

  1. Γιατί γράφεις;

– Ξέρεις, αυτή η ερώτηση μπορεί να αποτελείται από δύο μόνο λέξεις, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι δίλεκτη –‘δεν ξέρω’-, όσο κι αν είναι αληθινή. Αλλά ξέρω ότι λατρεύω να ζω στον κόσμο που ζουν οι χαρακτήρες που περιγράφω, και κυριολεκτώ, γιατί όταν είμαι εκεί δεν είμαι εδώ. Κι όταν είμαι εκεί, διαπραγματεύομαι μέσα από τους χαρακτήρες ιδέες, πιστεύω, εντυπώσεις και αντιλήψεις που ωφελούν στην καλλιέργεια της δικής μου επίγνωσης.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

– Τα βιβλία μου είναι στη φροντίδα των εκδόσεων Ελκυστής και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

– Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Προεξοφλεί ότι οι αναγνώστες δημιουργούν μια εικόνα του συγγραφέα στο μυαλό τους, και αυτό είναι σωστό, όσο κι αν η εικόνα αυτή δεν στηρίζεται σε κανενός είδους πραγματικό στοιχείο, έξω από το βιογραφικό που πιθανόν συνοδεύει το βιβλίο, και το κείμενο αυτό καθ’ εαυτό. Συνεπώς, η εικόνα αυτή όχι μόνο δεν μπορεί να ισχύει, αλλά θα πρέπει να δημιουργεί και κάποιες εξωφρενικές εντυπώσεις σ’ αυτούς που την πιστεύουν. Και, για να σου πω την αλήθεια, εγώ δεν πιστεύω καν στην εικόνα που έχω για τον εαυτό μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

– Δεν χρειάζεται να πιστέψω τίποτα. Ο λόγος που γράφει κάποιος γίνεται φανερός στο βιβλίο του.  

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου