Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

Δημοσίευση: 3.07.2021

Ετικέτες

Κατηγορία

γράφει η Άντια Αδαμίδου

 

Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κυκλοφορούν περί τέχνης και έκφρασης στην εποχή μας, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες οπτικές, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα μαθήματα και φιλοσοφία ζωής.

Ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης, είναι ένας καλλιτέχνης του σήμερα, ένας σύγχρονος ζωγράφος, του οποίου η στάση απέναντι στην τέχνη μόνον αδιάφορη δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, τόσο από τους μαθητές του, όσο και από τον απλό κόσμο που τον συναντά καθημερινά στο εργαστήρι ζωγραφικής του, το οποίο εδρεύει στην γραφική πόλη της Βέροιας.

Το κλίμα στον χώρο του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, άνθρωποι δουλεύουν τα έργα τους με προσοχή και προσήλωση, πάντοτε όμως με το χαμόγελο και τη συνοδεία, άλλοτε της μουσικής και άλλοτε της ίδιας της φωνής του «δασκάλου», με τα πειράγματα, τα αστεία και τα ευφάνταστα σχόλιά του.

Το ταλέντο του κ. Μαυροκεφαλίδη δεν περιορίζεται μόνον στην τέχνη της ζωγραφικής. Ο ίδιος, καταφέρνει σχεδόν μελωδικά να εξηγήσει τον άμεσο συσχετισμό της ζωγραφικής με την ίδια τη ζωή:

«Η ζωγραφική, αν μη τι άλλο είναι μνήμες. Ο καθένας από εμάς έχει βαδίσει τη δική του προσωπική διαδρομή και έχει δει το μονοπάτι του με εντελώς διαφορετικά μάτια. Οι μνήμες αυτές, οπτικές ή ακουστικές συνθέτουν μια μοναδική αντίληψη, η οποία αποτυπώνεται σε ένα έργο τέχνης. Όμως και για να συνεννοηθούμε και να συνυπάρξουμε με κάποιον άλλον στην πορεία αυτής της ζωής, πρέπει οι μνήμες και συνεπώς οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις να συγκλίνουν. Εάν βρεθούν κοινά σημεία, εάν όλα αυτά τα στοιχεία ιδωθούν σε έναν κοινό τόπο, τότε μπορεί να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.»

Το παράπονο του, είναι πως ο κόσμος έχει μάθει να κοιτάζει φευγαλέα και όχι να βλέπει την ουσία. Οι άνθρωποι του σήμερα δεν είναι ανοιχτοί στη θέαση των γεγονότων και των δεδομένων που καθημερινά συναντούν. Όπως χαρακτηριστικά λέει, μέσω της συλλογής των διαφορετικών εμπειριών, μπορούμε να εξελιχθούμε, να επικεντρωθούμε στους δικούς μας καθημερινούς και προσωπικούς στόχους και να ψάξουμε τη δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα που μας διαφοροποιεί από τη μάζα.

Το πιο σημαντικό για τον κ. Μαυροκεφαλίδη είναι να παραμένεις πάντοτε απλός σε ό,τι κάνεις. Γι’ αυτό τον λόγο η φιλοσοφία του απέχει από τις έννοιες της εμπορικότητας και της αναγνωρισιμότητας:

«Η τέχνη είναι ατομική υπόθεση, που όμως απευθύνεται σε πολλούς. Ο καλλιτέχνης δεν θα έπρεπε να ξεχωρίζει από τον απλό άνθρωπο. Καλλιτέχνης είναι και αυτός που σκαλίζει μόνος του ένα ξύλο. Ίσως να μην είναι αναγνωρίσιμος, ναι. Αλλά δεν παύει να είναι καλλιτέχνης.»

Για τον ίδιο ωστόσο ο κόσμος μπορεί και οφείλει να είναι αυτός που θα κρίνει, αν το έργο του εκάστοτε καλλιτέχνη είναι σπουδαίο:

«Ποτέ μην ισχυριστείς ο ίδιος για τον εαυτό σου πως αυτό που έπραξες, κατασκεύασες, είπες ή δημιούργησες είναι σπουδαίο. Εσύ μπορείς να πεις απλώς ότι σου άρεσε. Από εκεί και πέρα πρέπει να αφήσεις τον κόσμο να εκφραστεί ελεύθερα για το έργο σου και να είσαι για ακόμη μια φορά ανοιχτός στην άποψη και στην μοναδική, θέασή του».

Για την υποκειμενικότητα της τέχνης δεν έχει πολλά πράγματα να μας πει, καθώς την θεωρεί δεδομένη:

«Εάν επικεντρώνεται κανείς στο στόχο του και φροντίζει να εξελίσσεται συνεχώς μέσα από αυτόν, δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Η ζωγραφική είναι μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία αποτυπώνονται νέες ή παλιές εμπειρίες. Αυτό από μόνο του είναι ένας μικρός ορισμός της υποκειμενικότητας.»

Για τον κ. Μαυροκεφαλίδη ακόμη: «Η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι που ποτέ δε φτάνει στον προορισμό του. Στην τέχνη αυτή οφείλεις να λειτουργείς σαν ορειβάτης: Κάθε φορά που φτάνεις και κατακτάς μια κορυφή, πρέπει να ψάχνεις να βρεις μια ακόμη ψηλότερη. Αν βάλεις μόνος σου το τέλος, αν πιστέψεις πως έφτασες στην κορυφή, μετά το μόνο που θα σου απομείνει να κάνεις είναι να αρχίζεις να γκρεμίζεις και να αποδομείς όλα όσα έχτιζες τόσο καιρό.»

Όσον αφορά την αγιογραφία, η εικαστική προσέγγιση είναι διαφορετική, καθώς αυτή αφορά ιερά και σπουδαία σύμβολα της θρησκείας μας: «Οι κανόνες είναι πιο αυστηροί στην αγιογραφία, γεγονός απολύτως λογικό και κατανοητό. Ωστόσο η τέχνη είναι πάντοτε μία. Τα ιερά σύμβολα δεν επιτρέπεται να παραποιηθούν, ωστόσο ο καλλιτέχνης μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσα σε ένα ορισμένο πλαίσιο, πάντοτε με σεβασμό και προσοχή.»

Ο τρόπος αντιμετώπισης της τέχνης, της ζωής αλλά και του ανθρώπου και της συμπεριφοράς του από τον καλλιτέχνη μπορεί να διαφέρει από αυτόν που όλοι μας έχουμε συνηθίσει, ωστόσο ίσως αυτός ο τρόπος και αυτή η οπτική, θα μπορούσε να δώσει τη λύση σε πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα μας. Κάνοντας το σύνθετο απλό, μετατρέποντας το πρόβλημα σε μια νέα προοπτική και προσπαθώντας να κατανοήσουμε και προπαντός να σεβαστούμε το ξένο και το διαφορετικό, μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου. Πιο όμορφου. Και σίγουρα, πιο καλλιτεχνικού.

Ευχαριστούμε κ. Μαυροκεφαλίδη για την ωραία τέχνη σας.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Μαρτίου 2025

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Μαρτίου 2025

Real News https://youtu.be/J6Vxwpb3jugΚαθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Ενός Πάρτυ… ιστορικές αποτυπώσεις

Ενός Πάρτυ… ιστορικές αποτυπώσεις

γράφει η Παναγιώτα Μπαϊράμη Η, συμβατικά οριζόμενη ως δεύτερη φάση της μεταπολίτευσης, δεκαετία του ΄80, που οφείλει τη φυσιογνωμία της στην πρωτόγνωρη της εποχής μεταβατικότητα, αποπειράται να συνθέσει κοινωνικές ταυτότητες συμπλέκοντας -καινοφανώς για τα ελληνικά...

Πολιτισμικό θέαμα και ελληνική ταυτότητα

Πολιτισμικό θέαμα και ελληνική ταυτότητα

γράφει η Παναγιώτα Μπαϊράμη Οι σύγχρονες πολιτικές μεταβολές αντανακλώνται αναπόφευκτα στον αξιακό κοινωνικό κώδικα. Η νεοπαγής κουλτούρα –καταναλωτική και ατομικιστική- πλάθεται μέσω του καταλυτικού ρόλου του τύπου -ειδικά της τηλεόρασης- στη βάση ενός σύγχρονου...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Πολιτισμικό θέαμα και ελληνική ταυτότητα

Πολιτισμικό θέαμα και ελληνική ταυτότητα

γράφει η Παναγιώτα Μπαϊράμη Οι σύγχρονες πολιτικές μεταβολές αντανακλώνται αναπόφευκτα στον αξιακό κοινωνικό κώδικα. Η νεοπαγής κουλτούρα –καταναλωτική και ατομικιστική- πλάθεται μέσω του καταλυτικού ρόλου του τύπου -ειδικά της τηλεόρασης- στη βάση ενός σύγχρονου...

Ρεαλιστικές και Νατουραλιστικές πτυχές στο διήγημα του Γκυ Ντε Μωπασάν «Το κρεβάτι 29»

Ρεαλιστικές και Νατουραλιστικές πτυχές στο διήγημα του Γκυ Ντε Μωπασάν «Το κρεβάτι 29»

γράφει η Παναγιώτα Μπαϊράμη Οι απόπειρες λογοτεχνικής καταγραφής της κοινωνικής πραγματικότητας της δεύτερης πεντηκονταετίας του 19ου αιώνα αναδεικνύουν στο λογοτεχνικό προσκήνιο το ρεαλισμό ως γενικότερη τάση εκτεινόμενη στο σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και...

Χάμστερ, κλουβί και ρόδα

Χάμστερ, κλουβί και ρόδα

Ένας σοφός είπε κάποτε, πως στην ανθρώπινη κοινωνία θα μπορούσες να παραλληλίσεις τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά με ένα διαφορετικό ζώο. Πόση αλήθεια μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα τόσο μικρό απόφθεγμα και πόσο θα μας βοηθούσε, εάν μπορούσαμε να διακρίνουμε το ζώο πίσω από...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου