Θεατρική Παράσταση “Με τα δόντια” του Θόρντον Ουαϊλντερ

12.05.2014

Η Θεατρική Ομάδα Νέων "Άγιος Παντελεήμων" θα παρουσιάζει το έργο του Ουαϊλντερ "Με τα δόντια" σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικόλτσιου, στις 16,17,23 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Βότση Καλαμαριάς και στις 30,31 Μαΐου 7 Ιουνίου στο Θέατρο της "Εκκλησιαστικής Εστίας" της Μητρόπολης Καλαμαριάς (Οδός Καραμαούνας 29, Νέα Κρήνη- κοντά στην Πλατεία Σκρά). Η παράσταση στηρίζεται στη μετάφραση του Μίνως Βολανάκη.

Η Θεατρική Ομάδα Νέων "Άγιος Παντελεήμων" δημιουργήθηκε το 2006 από νέους και φοιτητές της Ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, Καλαμαριάς. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από έξι έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων όπως ο Αλέκος Σακελάριος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Μολιέρος και ο Ιονέσκο. Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους σε θέατρα της Καλαμαριάς, στο Βαφοπούλειο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής (επισκεφθείτε την σελίδα της ομάδας στο facebook).

Λίγα λόγια για το έργο

Με τα δόντια, ένα έργο που δείχνει την πορεία του Ανθρώπου σε 3 πράξεις, όπου κυριαρχεί η εικόνα της επιβίωσης της ανθρωπότητας, μέσα από τρεις μεγάλες δοκιμασίες: μια φυσική (η εποχή των παγετώνων), μια θεόσταλτη (η εποχή του κατακλυσμού) και μια ανθρώπινη (ο πόλεμος). Σε 3 χρονικές ‘στιγμές’ που όμως αντιπροσωπεύουν χιλιάδες χρόνια ζωής και εξέλιξης. 
Ηθοποιοί που είναι ο εαυτός τους αλλά και ρόλοι που είναι γνώση, αποτυχία, επιτυχία και στιγματίζουν την κάθε σκηνή με την αγωνία για επιβίωση. Ένστικτα που ξεδιπλώνονται και ξανατυλίγονται για την επόμενη ιστορία μέσα σε ένα σπονδυλωτό έργο που αφήνει την αίσθηση της καθημερινότητας αλλά και της βαθειάς πίστης ότι ο άνθρωπος θα είναι πάντα αυτός που θα επιζεί, με τα δόντια. 
Στο έργο, υπάρχει η οικογένεια που είναι όλες οι οικογένειες του κόσμου, θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας, η υπηρέτρια που με τον σαρκασμό της διαλύει κάθε αληθοφάνεια και δείχνει την μάσκα του Θεάτρου, ηθοποιοί που σηματοδοτούν γεγονότα, το μήνυμα, τη δικαιοσύνη, το παρελθόν, το μέλλον, τις ώρες και ένας διευθυντής που κατευθύνει στην σκηνή τα γεγονότα ώστε όλα, μικρά ή μεγάλα, να δεθούν γύρω από την οικογένεια και να της δώσουν και πάλι το ερέθισμα για μια ζωή από την αρχή, ελπίζοντας ότι δεν θα είναι αυτό το τέλος της… 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Θόρντον Ουάιλντερ (Thornton Niven Wilder, 17 Απριλίου 1897 - 7 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε πόλεις της Κίνας όπου ήταν πρόξενος ο πατέρας του, και σπούδασε στο Γέιλ, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης και στο Χάρβαρντ. Από το 1930 μέχρι το 1951 δίδαξε λογοτεχνία και ποίηση στα πανεπιστήμια Σικάγου και Χάρβαρντ. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών της αεροπορίας. Έγινε ευρύτατα γνωστός με το δεύτερό του μυθιστόρημα ‘Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι’ (1926) που του απέφερε και το βραβείο Πούλιτζερ. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το θεατρικό του έργο ‘Η μικρή μας πόλη’ (1938), που κέρδισε κι αυτό το βραβείο Πούλιτζερ όπως και το ‘Με τα δόντια’ (1942). 
O Θόρντον Ουάιλντερ χρησιμοποιεί διαλόγους που ελίσσονται και αλλεπάλληλα θεατρικά ευρήματα όπως αυτό του Διευθυντή Σκηνής που κάθε τόσο ‘σπάνε’ την ηρεμία και την ισορροπία αυτού που θεωρούταν μέχρι τότε ‘κανονικό θέατρο’. Φιλοσοφεί πάνω στις πιο βαθιές υπαρξιακές μας αγωνίες και ταυτόχρονα τις κοροϊδεύει με ανελέητο χιούμορ, θυμίζοντας μας ότι από την δική μας προσωπική στάση και ευθύνη, εξαρτάται ο κόσμος ολόκληρος.

θεατρική παράσταση "Με τα δόντια " του Θόρντον Ουαϊλντερ

16,17,23 Μαΐου| έναρξη στις 21:00 | αμφιθέατρο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα (Βότση Καλαμαριάς)

30,31 Μαΐου & 7 Ιουνίου | έναρξη στις 21:00 | θέατρο της "Εκκλησιαστικής Εστίας" Μητρόπολης Καλαμαριάς

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας – Δωρεάν σεμινάριο από το Ινστιτούτο Goethe

Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας – Δωρεάν σεμινάριο από το Ινστιτούτο Goethe

Δωρεάν σεμινάριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe με θέμα "Λογοτεχνική Μετάφραση: Ασκήσεις και όρια ελευθερίας". Η τέχνη της μετάφρασης Πόσο συχνά επιλέγουν οι μεταφραστές τα βιβλία τα οποία μεταφράζουν; Κατά πόσον παίζουν οι κυρίαρχες τάσεις στο εκδοτικό τοπίο...

Ο Καραγκιόζης online!

Ο Καραγκιόζης online!

«ΜΥΘΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» Θησέας και Μινώταυρος Περσέας και Ανδρομέδα από τον Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή ONLINE STREAMING Ο ξεχωριστός Καραγκιοζοπαίχτης, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της άμεσης επαφής και...

Πώς η τεχνολογία κερδίζει τον κορωνοϊό!

Πώς η τεχνολογία κερδίζει τον κορωνοϊό!

Στο άρθρο με τίτλο "Ανθεκτική η τεχνολογία στον κορωνοϊό - Πώς κατάφερε να τον «νικήσει»" της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews, γίνεται αναφορά σε όλες εκείνες τις προσαρμογές που απαιτήθηκε να γίνουν στην προσωπική, επαγγελματική αλλά και κοινωνική μας...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου