“…κάποιος που έχει την τάση να γράφει σημαίνει πως αγαπά το παιχνίδι των λέξεων” – Έλενα Σαλιγκάρα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Έλενα Σαλιγκάρα, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Έλενα Σαλιγκάρα γεννήθηκε το 1984 και ζει στην πόλη της Λάρισας. Είναι απόφοιτη Πληροφορικής και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί μέρος της συντακτικής ομάδας […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Έλενα Σαλιγκάρα, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

Φωτογραφία της Έλενα Σαλιγκάρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλενα Σαλιγκάρα γεννήθηκε το 1984 και ζει στην πόλη της Λάρισας. Είναι απόφοιτη Πληροφορικής και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί μέρος της συντακτικής ομάδας του www.anapnoes.gr ενώ κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά λογοτεχνικά site. Το μυθιστόρημα «Πέρα από τη γέφυρα» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;  Γράφω γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι. Να δημιουργώ ιστορίες που όταν διαβαστούν από άλλους ανθρώπους πιθανόν να προβληματίσουν, ταξιδέψουν, συγκινήσουν.
 2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Δεν νομίζω να έδινα ποτέ τέτοιου είδους συμβουλή. Κάποιος που έχει την τάση να γράφει σημαίνει πως αγαπά το παιχνίδι των λέξεων οπότε θα ήταν ανώφελο να τον παροτρύνω προς τον έναν ή τον άλλον δρόμο.
 3. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Η μεγάλη μου αγάπη είναι η πεζογραφία, με ιδιαίτερη αδυναμία στα μυθιστορήματα. Αντιθέτως δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την ποίηση. Είναι ένα είδος που μέχρι στιγμής δεν μου έχει προκύψει ως έκφραση.
 4. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί; Έχω την τιμή να αποτελώ μέρος της ομάδας των εκδόσεων Πνοή, έναν εκδοτικό που με εμπιστεύεται και με σέβεται. Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι κάπου αλλού.
 5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες; Για μένα είναι οι άνθρωποι που διαβάζουν τις ιστορίες μου, που προβληματίζονται από τα διλήμματα που θέτω (αναφέρομαι κυρίως στα κείμενα που δημοσιεύονται συχνά στις anapnoes), που επικοινωνούν μαζί μου για να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους.
 6. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Δεν μπορώ να βαθμολογήσω τον εαυτό μου. Ας είναι κάτι που θα το κρίνουν όσοι με διαβάζουν.
 7. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Πιστεύω πως υπάρχουν συγγραφείς που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες. Κατά τη γνώμη μου, δεν γίνεται κάποιος που γράφει με την ψυχή του να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μόνο το χρήμα. Μια τέτοια στάση απέναντι στη λογοτεχνική έκφραση θα είχε μόνο μη αναμενόμενα αποτελέσματα.
 8. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών; Πιστεύω πως οι σχέσεις γενικότερα βασίζονται στη χημεία, συνεπώς υπάρχουν κάποιοι που τυχαίνει να έχω ταιριάξει περισσότερο. Δεν τρέφω όμως αντιπάθεια για κανέναν, δεν είμαι άνθρωπος που συμπαθεί τις αντιπαραθέσεις.
 9. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Είμαι πολύ πεισματάρα, προσπαθώ να δείχνω κατανόηση, αποδέχομαι την διαφορετικότητα των γύρω μου. Δεν είμαι περήφανη για την τελειομανία , την ανυπομονησία και το άγχος μου.
 10. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν να ξυπνήσω ένα πρωί και να έχω παραιτηθεί από κάθε είδους προσπάθεια. Το πιο όμορφο που μου έχει συμβεί μέχρι σήμερα είναι η έκδοση του μυθιστορήματός μου «Πέρα από τη γέφυρα». Για το μέλλον εύχομαι να έχω πολλή θέληση και την τιμή να μοιραστώ πολλά ακόμη βιβλία.
 11. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου! Δεν θα ήθελα να σου κάνω κάποια ερώτηση. Το μόνο που θα ήθελα είναι να σου ευχηθώ να παραμείνεις έτσι, δοτικός και γλυκύτατος, και να έχεις μια λαμπρή πορεία!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου