Select Page

Κρίτων – Ένας τύπος μποέμ

Κρίτων – Ένας τύπος μποέμ
kriton

Φωτογραφία: Μαρία Αμέντα

Ξεκλείδωσα την πόρτα και η γνώριμη μυρωδιά του σπιτιού με καλωσόρισε. Από τις μπαλκονόπορτες έμπαινε το φως των στύλων του δρόμου και από τα φωτισμένα μπαλκόνια των άλλων σπιτιών σηκώνονταν κουρνιαχτός από φωνές, συζητήσεις, ψιθύρους. Ιούνιος μήνας, η παράσταση δίνεται εξαντλητικά στα μπαλκόνια των σπιτιών, στα ενδότερα πιθανόν να μην ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα. Ποτέ δεν ησυχάζεις σ’ αυτήν την πόλη. Ίσως σε καμία πόλη του κόσμου. Κλείνεις την πόρτα ξωπίσω σου και ο απόηχος της σ’ ακολουθεί, λες και ένα ακαταπόνητο εργατικό μελίσσι έχει εγκατασταθεί μέσα στο κεφάλι σου. Είδα τη φιγούρα του γάτου σχηματισμένη μπροστά στο τζάμι. Κοιτούσε έξω, ποιος ξέρει πόση ώρα είχε αποξεχαστεί εκεί. Ρουφούσε το λιγοστό φως που έμπαινε από το παράθυρο και τους θορύβους του δρόμου, ελάχιστη συμμετοχή στην πολυπλοκότητα του σύμπαντος που αυτός αγνοούσε. Κρίτων τι κάνεις; Το βλέμμα του νωχελικό από τις ώρες της ατέλειωτης σιωπής του, αλλά πάντα διαπεραστικό, στράφηκε καταπάνω μου και θαρρώ πως μου εκτόξευσε πυρά ελαφριάς ειρωνείας, «βρήκες την πόρτα να ‘ρθεις;».

Κρίτων έλεγα το γάτο μου τα χρόνια εκείνα που διαδέχθηκαν τα «πέτρινα χρόνια» της ζωής μου στο πανεπιστήμιο. Το όνομα του το πήρε από τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου που ανεβάζαμε τότε. Τα χρόνια εκείνα της άνευ όρων παράδοσης σε μια από τις ωραιότερες πλάνες της ζωής μου… ο Κρίτων με συντρόφευε ή έτσι ήταν αναγκασμένος να κάνει. Σε μένα τον ξέβρασε η τύχη του. Στη χούφτα του ενός χεριού χώραγε σαν μου τον έφερε ο αδελφός μου από ένα «pet shop» εκλιπαρώντας με διπλωματικά να τον κρατήσω. Του τον έδωσαν, λέει, δεν ήταν για πούλημα, ποιος ξέρει ποια θα ήταν η τύχη του αν δεν τον έπαιρνε. Δέχθηκα. Μωρέ, δεν έβαζα καλύτερα στο σπίτι μου τον Εωσφόρο; Μια σταλιά γατί, που χώραγε τόση μπαμπεσιά και ιδιοτροπία. Σα τους ναύτες που κρέμονται από τα σχοινιά των καταρτιών, όρμαγε στις κουρτίνες ώσπου τις ρήμαξε όλες. Ίσαμε τότε είχα πολλές αναμνήσεις από γάτες σαν παιδί που μεγάλωσε στην επαρχία, εκεί όπου δεν νοείται γειτονιά ή αυλή χωρίς τα αινιγματικά τετράποδα, αλλά ποτέ δεν έλαχε να συγκατοικήσω με κάποια. Ο Κρίτων, λοιπόν, σημάδεψε τη ζωή μου, κι εγώ τη δική του. Τα δικά του μάλιστα σημάδια τον ακολούθησαν μέχρι τη θανή του, μιας και στην εφηβεία του, τότε που ήταν πάνω στα ντουζένια του, την εποχή που πιο εύκολο είναι να συγκρατήσεις μια αγέλη εξαγριωμένων σκυλιών, παρά γάτο σε εποχή γονιμοποίησης, νοστιμεύτηκε τη θηλυκιά του διπλανού διαμερίσματός και έκανε το απονενοημένο σάλτο μορτάλε από τον τέταρτο όροφο, στην προσπάθεια του να περάσει στο διπλανό μπαλκόνι για να συναντήσει το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του. Δυο μισθούς και ατελείωτα πηγαινέλα σε νοσοκομείο περίθαλψης ζώων στοίχισε η «αναστήλωση» του Κρίτωνα, αλλά ποιος θα εγκατέλειπε έτσι αβασάνιστα στη λησμονιά και το θάνατο και μάλιστα στην ανατολή της μποέμικης ζωής του, ένα πλάσμα που παρά την τυραννία του ατίθασου ταμπεραμέντου του, στάθηκε ένας από τους ισχυρότερους και μακροβιότερους δεσμούς έως τώρα στη ζωή μου. Έφθασα στο σημείο να βαστάω το κείμενο και να απευθύνομαι στον Κρίτωνα στις πρόβες που έκανα στο σπίτι. Κι αυτός με κοιτούσε με σκωπτικό ύφος, υπομένοντας ωστόσο στωικά το παραλήρημά μου ως ένδειξη κατανόησης στα ανθρώπινα πάθη, αλλά και ελάχιστης αναγνώρισης ότι εγώ ήμουν η πηγή που τροφοδοτούσε το πιάτο του με τις ζουμερές κονσέρβες που απολάμβανε καθημερινά πλαταγίζοντας τη γλωσσίτσα του με περισσή ευχαρίστηση. Τόσο πολύ είχε πάρει στα σοβαρά το ρόλο του στη ζωή μου, ώστε εκδήλωνε ολοφάνερα είτε τη συμπάθεια του απέναντι στους φίλους μου, με τα γνωστά ναζλίδικα τριψίματα των γατιών στα πόδια των άλλων, οι οποίοι με συγκατάβαση ανέχονταν τις τρίχες που έκτοτε συνόδευαν ως απαραίτητο αξεσουάρ τα ρούχα τους, μα λίγο ήθελαν για να σου πουν «τι τον θες αυτόν τον ρεμπεσκέ μέσα στα πόδια σου;», κι άλλοτε εξέφραζε την αντιπάθειά του με την επίδειξη νυχιών πάντα ετοιμοπόλεμων.

Τόσο λοιπόν σοβαρά είχε αναλάβει να βάλει σε τάξη τη ζωή μου εκείνη την εποχή, που με τον τρόπο του έπαιρνε σθεναρά θέση στα προσωπικά μου. Αρνιόταν δε πεισματικά να αποδεχθεί το χωρισμό μου αργότερα, περισσότερο αυτός απ’ ο,τι εγώ, από αυτόν που γνώρισε και δεχόταν με ευγνωμοσύνη τις φροντίδες του όσο ήταν ασθενής. «Έναν βρήκες, αυτόν γνώρισα, αυτόν θα ‘χεις! Τι το κάναμε εδώ μέσα, μπάτε σκύλοι (αυτοί δα μας έλειπαν!) αλέσετε;» Και έτσι σεβόμενη τους κανόνες συμβίωσης που είχε θέσει ο γάτος μου, δεν εμφανίστηκα ποτέ μπροστά του με ένα καινούριο φλερτ, τηρώντας τη μεταξύ μας απαράβατη αλλά ουδέποτε εκπεφρασμένη συμφωνία. Η φροντίδα του πολυτραυματία γάτου, που εκτός από τα μούτρα του στραπατσαρίστηκε και το γόητρό του απέναντι στη θηλυκιά και παρ’ ολίγον υπαίτια του αφανισμού του, συνεχίστηκε κατ’ οίκον όταν τον έφερα με χειρουργημένα τα τρία από τα τέσσερα πόδια του. Όταν ξαναπερπάτησε, το μπροστινό δεξί του πόδι είχε πάρει μια κλίση περίεργη, σουβενίρ απ’ την ελεύθερη πτώση, που έκανε το περπάτημά του πιο βαρύ, σαν κουτσαβάκι που μόλις βγήκε από την υπόγεια την ταβέρνα και κατηφορίζει τη στράτα τρεκλίζοντας.

Τέτοια ήταν η ανάγκη του να συμμετάσχει ενεργά στην καθημερινότητά μου, ή τόσο ανυπόφορη ήταν η μοναξιά του τελικά, ώστε θεωρούσε αναγκαίο να είναι παρόν και να διευθύνει με το βλέμμα του τις ατέρμονες υπαρξιακές συζητήσεις μιας παρατεταμένης εις το διηνεκές γυναικείας εφηβείας, που «υφαίναμε» με εξαιρετικό ζήλο μαζί με την αγαπημένη μου φίλη, περί του νοήματος της ζωής, του μη νοήματος να κλαις για περασμένες μου αγάπες όνειρα που σβήσατε, ή να αναθεματίζεις επ’ άπειρον κάποιον που σου την «κοπάνησε» απότομα και ούτε που σκέφτηκε να σου ξηγηθεί φιλότιμα. Σε άλλες εποχές, κάποια άλλα κορίτσια, και διαχρονικά όλα τα κορίτσια, θα κεντούσαν –πραγματικά τώρα- συντροφιά στο πεζούλι μιας αυλής το λιόγερμα σιγοτραγουδώντας συνωμοτικά τον καημό της νιότης και του έρωτα που αμφότερα περνούν και χάνονται. Τα άκουγε και τα ξανάκουγε αυτά ο Κρίτωνας και ως γνήσιος αρσενικός κάποτε βαριόταν, χασμουριόταν επιδεικτικά έτσι ώστε να δείξει τη ματαιότητα της περιστροφής των ίδιων προσώπων γύρω από τα ίδια θέματα και αποτραβιόταν στα ενδότερα.

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς αισθάνθηκα την ανάγκη να τερματίσω αυτή τη συγκατοίκηση. Αναρίθμητα γεγονότα σημαντικά ή ασήμαντα έλαβαν χώρα και στο κάδρο της ζωής μου πάντα ήταν και ο Κρίτωνας σε ρόλο πρωταγωνιστή, ποτέ κομπάρσου. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, αλλά και που αναγνωρίζω το φαιδρό του πράγματος, είναι πως τον αισθανόμουν κάτι σαν… γιο μου! Μέγας είσαι Κύριε! Παίζαμε «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και για να μου βγει πιο φυσικά το «φωνούλα μου ήλθες!», στη σκηνή της αναγνώρισης του Ορέστη από την Ηλέκτρα, εγώ έφερνα στο μυαλό μου το νιαούρισμα του γάτου μου που μου προκαλούσε πάντα συναισθήματα αστείρευτης τρυφερότητας και αγάπης…

Κάποτε, λοιπόν, δεν μπορώ να προσδιορίσω χρονικά πότε, μπορώ μόνο να ανακαλέσω στο μυαλό μου τα μαραθώνια τηλεφωνήματα προς τη μητέρα μου από την οποία ζητούσα να δεχθεί τον Κρίτωνα στο χωριό, παρέα με τις αδέσποτες γάτες που έβρισκαν μια φιλόξενη στέγη στην αυλή μας, ουκ ω λίγες στον αριθμό, με το αιτιολογικό ότι τα γατιά, όπως και να ΄χει, δεν είναι πλασμένα για να ζουν σε διαμερίσματα, γιατί η ζωή στην αυλή του σπιτιού θα ήταν πιο ανθρώπινη για ένα γάτο, γιατί μένει μόνος του πολλές ώρες ενόσω εγώ καλλιεργώ τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, γιατί να περάσει όλη του τη ζωή ως έγκλειστος βαρυποινίτης, γιατί και πόσες κουρτίνες πια να αλλάξω κλπ, κλπ,… ώσπου την έπεισα.

Με δυσκολία δέχθηκε να μπει σε εκείνη την ειδική τσάντα μεταφοράς ζώων, ατίθασος και αντιδραστικός από χαρακτήρα, ποιος ξέρει τι μου ‘σερνε από μέσα του σε όλο το ταξίδι με το πλοίο και ποτέ δεν έμαθα πως ένιωσε όταν άνοιξε η πόρτα προς την ελευθερία. Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι η ζωή του γάτου μου στο χωριό τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν ανήσυχη, περιπετειώδης, με αποθέωση των ενστίκτων σε άγριους καυγάδες με τους αρσενικούς σε όλους τους μαχαλάδες και τις κεραμοσκεπές, παθιασμένες καντάδες σε θηλυκές και άπειρους απογόνους σε πανομοιότυπη έκδοση, που συναντούσα κάθε φορά που επισκεπτόμουν το σπίτι μου. Ο ίδιος ποτέ δε φάνηκε να με συγχώρησε για την αναίτια απομάκρυνσή του από την κοινή εστία, και μάλλον τόσο πολύ του άρεσε η αλέγρα ζωή μέσα στη φύση, που κάθε φορά που με έβλεπε, έπαιρνε τα βουνά και τα λαγκάδια, από το φόβο μήπως τον πάρω πίσω. Έτσι λοιπόν έζησε έντονα, ανεξέλεγκτα, με την ορμή και το πάθος που ταιριάζουν σε έναν γάτο με προδιαγραφές μπον βιβέρ, αλλά που μπορούσε να σταθεί άνετα και ως μέλος συμμορίας αρχιμαφιόζων. Έτσι αντιφατικό ήταν το πριν και το μετέπειτα της ζωής του, κι αφού διαιώνισε επάξια το είδος του, αναπαύτηκε εν ειρήνη. Καθόλου! Πάνω σε καυγά «έπεσε». Ή έστω πάντα μάχιμος.

Ποτέ δεν πήρα γάτο ξανά. Ένας γάτος αναλογεί στη ζωή μας, όπως και ένας άνθρωπος νομίζω.

Συνεχίζω, ωστόσο, να υπερασπίζομαι τα αδέσποτα γατιά που βρίσκουν ακόμη καταφύγιο στην αυλή του σπιτιού μας. Και η εικόνα που με ακολουθεί πάντα μαζί με την ανάμνηση του Κρίτωνα, είναι όταν με ξεπροβόδιζε μια φορά η μητέρα μου στο δρόμο και πίσω της ακριβώς απλωνόταν μια ατέλειωτη σειρά από γάτες διαγράφοντας τη φορά ενός ιδιόμορφου «ουράνιου τόξου».

 

_

γράφει η Μαρία Αμέντα

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

8 Σχόλια

 1. Χριστίνα Σουλελέ

  Πάρα πολύ ωραίο το κείμενό σας. Μου άρεσε ίσως γιατί μεγάλωσα με γάτες και αναγνώρισα όλα τα νάζια και τις ιδιοτροπίες τους που περιγράφετε, με μια πολύ ωραία γραφή. Και ναι, στον καθένα μας, αναλογεί ένας και μόνο γάτος, με αυτόν που δεθήκαμε. Δύσκολο να μοιραστείς τα ίδια συναισθήματα με κάποιον άλλον.

  Απάντηση
 2. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗ

  Αχ αυτός ο Κρίτωνας…
  Γεννημένος για να ζει τη ζωή του όπως αρμόζει σ’ ένα γάτο…Κεραμίδι , αλάνα , καυγάς , καντάδα , ελευθερία , χουζούρι!
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

  Απάντηση
 3. Αμέντα Μαρία

  Χαίρομαι πραγματικά που άγγιξε και δικά σας βιώματα! Ο Κρίτων πράγματι δεν ήταν ένας απλός γάτος. Με έκανε να συνειδητοποιήσω το αληθινό νόημα της συντροφιάς και της ανιδιοτελούς αγάπης. Σας ευχαριστώ πολύ!!

  Απάντηση
 4. Αμέντα Μαρία

  Νομίζω ότι τα περιγράψατε όλα μέσα σε μια μόνο φράση! Είχε εκρηκτικό ταμπεραμέντο και έζησε “ακολουθώντας το βαθύ του χτυποκάρδι”. Σας ευχαριστώ πολύ!!

  Απάντηση
 5. ΘΚ

  Συγχαρητήρια για το λεξιλόγιό σας που ζωντανεύει τόσο τις εικόνες που περιγράφετε.

  Απάντηση
 6. Kostas Pasaloukos

  Κρίτων φίλε απ’τα παλιά, ποτέ μην μας ξεχάσεις
  ενώσου με των τετράποδων όλων τις φωνές, της Φύσης την ηχώ
  κι ελάτε να πείτε στα δίποδα, να κόψουν τις προφάσεις
  πως χωρίς εσάς το Σύμπαν μας είναι μικρό, μονάχο και φτωχό…

  Απάντηση
 7. Αμέντα Μαρία

  Χαίρομαι που οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν σε εικόνες που ζωντάνεψαν τον ισχυρό δεσμό ενός ανθρώπου με ένα ζώο. Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!

  Απάντηση
 8. Αμέντα Μαρία

  Κώστα, εξαίσιο το νόημα του ποιήματος και βαθιά φιλοσοφημένο. Αντικατοπτρίζει την αξία που έχει για τον άνθρωπο η αρμονική συνύπαρξή του με τα ζώα και την πολυδιάστατη σημασία της ύπαρξης τους για την ισορροπία της φύσης που τον περιβάλλει. Σ’ ευχαριστώ πολύ που με τίμησες με το ποίημα σου!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

237 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!