ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ B’ ΛΥΚΕΙΟΥ

25.10.2018

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η πλειονότητα των μελετητών προβλέπει νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας στο κοντινό μας μέλλον. Προβλέπουν ότι το διαδίκτυο θα καταστεί ακόμη πιο σημαντικό για τη ζωή μας, αν και θα είναι λιγότερο ορατό. Υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο θα καταστεί αντίστοιχο της «ηλεκτρικής ενέργειας» και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή με αποτέλεσμα να αλλάξει τα πάντα, από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις έως τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο.

       Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο όχι μόνον αναπτύσσεται, αλλά και εξελίσσεται στις τελευταίες δύο δεκαετίες, συχνά με απρόβλεπτους τρόπους. Η πρώτη ώθηση έγινε με την κατασκευή του διαδικτύου. Εταιρείες, όπως η AOL δημιούργησαν την υποδομή και έφεραν καταρχάς την Αμερική και μετέπειτα τον υπόλοιπο κόσμο σε απευθείας συνεχή ή διαρκή σύνδεση. Η φάση αυτή κορυφώθηκε γύρω στη στροφή του εικοστού αιώνα, θέτοντας τις βάσεις για το δεύτερο κύμα, το οποίο επέφερε την έλευση των εφαρμογών και υπηρεσιών θέτοντας το διαδίκτυο κυρίαρχο τόσο στο πεδίο της επικοινωνίας, όσο και στην οικονομία.

       Στις μέρες μας έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τρίτο κύμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στην επόμενη δεκαετία, το διαδίκτυο θα έχει μια πανταχού παρουσία, η ταχύτητα με την οποία θα διανέμει κείμενα, στοιχεία και εικόνες θα είναι τεράστια, με αποτέλεσμα η μαζική του χρήση να το καταστήσει όχι μόνον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά και θα καταστεί «αόρατο», δηλαδή πανταχού παρόν, όπως σήμερα αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό ρεύμα.

       Οι αριθμοί είναι καθηλωτικοί: Το 1995 συνδέονταν στο διαδίκτυο 39,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Ο αριθμός τους ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο το 2005, στα 3,2 δισεκατομμύρια το 2015 και προβλέπεται να ανέλθει στα 7,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020 – αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις ο διαδικτυακός πληθυσμός θα είναι μεγαλύτερος του πραγματικού ανθρώπινου πληθυσμού.

       Από την παράθεση και μόνον των παραπάνω στοιχείων, διαφαίνεται ότι το διαδίκτυο έρχεται πλέον να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία άλλοτε κραταιών τομέων της οικονομίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ενέργεια και οι μεταφορές, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της δυτικής οικονομίας. Αναλογιστείτε μόνον, πόσο η έλευση του διαδικτύου έχει μεταβάλλει τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης. Το e-Learning, λόγου χάρη, είναι μια από τις εφαρμογές του.

       Ενδεχομένως, η  εξάπλωση του διαδικτύου θα ενισχύσει την παγκόσμια συνδεσιμότητα, την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών. Τα στοιχεία είναι και πάλι εντυπωσιακά. Κάθε δευτερόλεπτο στέλνουμε 7.173 τουίτ, κάνουμε 53.766 αναζητήσεις στο Google,  βλέπουμε 120.607 βίντεο στο YouTube, στέλνουμε 2.481.685 μηνύματα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ η κίνηση στο διαδίκτυο ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια μεγαμπάιτ στο δευτερόλεπτο. Οι ταχύτητες γίνονται πιο γρήγορες επίσης. Το 1995 για να κατεβάσει κανείς ένα τραγούδι 4λεπτης διάρκειας ήθελε 540 δευτερόλεπτα, το 2005 χρειαζόταν 11 δευτερόλεπτα και το 2015 το «φόρτωνε» στη στιγμή, σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

       Το διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, θα κάνουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη κατανόηση του κόσμου τους και της συμπεριφοράς τους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι στο όχι μακρινό μας μέλλον, το «διαδίκτυο των πραγμάτων» θα περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο, καθηλωτικό, αόρατο περιβάλλον δικτύου υπολογιστών. Τα δεδομένα που διακινούνται πολλαπλασιάζονται: Η Αmazon ήδη διαθέτει 30 κέντρα δεδομένων, με 50.000 σέρβερ. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2017 θα υπάρχουν ανά τον κόσμο περίπου 9 εκατομμύρια κέντρα δεδομένων.

       Με άλλα λόγια, ένας «νέος γενναίος ψηφιακός κόσμος» αναδύεται με ταχύτητα, καθώς το διαδίκτυο κι άλλες συναφείς τεχνολογίες εξαπλώνονται. Αλλά θα μπορούσε αυτό να είναι κακή παρά καλή είδηση; Το χάσμα όμως ανάμεσα σε πλούσιες και λιγότερο πλούσιες χώρες παραμένει. Για παράδειγμα, οι λιγότερο πλούσιες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες θα εμφανίσουν μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

       Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες από τις υποθέσεις όπως ότι η διάδοση του διαδικτύου θα μειώσει τις ανισότητες. Στην Ινδία, λόγου χάρη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρά την απήχηση κι εκεί του Facebook, παραμένει περιορισμένη. Πάντως τo «Επόμενο Διαδίκτυο», όπως αποκαλείται, θα συγκεντρώνει και θα συνδυάζει τρία διασυνδεδεμένα συστήματα: το Cloud Computing, το Big Data Analytics και το Διαδίκτυο των πραγμάτων*.

του Στέλιου Παπαθανασόπουλου

(Καθηγητή Οργάνωσης και Πολιτικής των Μ.Μ.Ε. | Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ)

(διασκευασμένο)

*Το Ίντερνετ των πραγμάτων αναφέρεται σε ένα σύστημα που εγκαθιστά αισθητήρες και συσκευές θερμικής επεξεργασίας σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (π.χ. ρολόγια) και τα εργαλεία παραγωγής (ρομποτικών βραχιόνων), και τους συνδέει σε δίκτυα που συγκεντρώνουν και  χρησιμοποιούν τα δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις τους.

Διαδικτυακή πηγή: http://www.indeepanalysis.gr/nees-technologies/to-diadiktyo-twn-anthrwpwn-kai-twn-pragmatwn?utm_source=facebook&utm_campaign=FB_Arthra&utm_medium=cpc&utm_term=nees-technologies&utm_content=to-diadiktyo-twn-anthrwpwn-kai-twn-pragmatwn

Α] Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 80- 100 λέξεις.

(25 Μονάδες)

 

Β] «Με άλλα λόγια, ένας «νέος γενναίος ψηφιακός κόσμος» αναδύεται με ταχύτητα, καθώς το διαδίκτυο κι άλλες συναφείς τεχνολογίες εξαπλώνονται.» Να σχολιάσετε σε μία παράγραφο 80 λέξεων την παραπάνω άποψη του συγγραφέα.

(10 Μονάδες)

 

Β]2 Ποιο ύφος επικρατεί στο κείμενο; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

(5 Μονάδες)

 

Β]3.α Να εξηγήσετε τη χρήση των εισαγωγικών σε τρεις περιπτώσεις του κειμένου.

(3 Μονάδες)

 

Β]3.β «…Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι στο όχι μακρινό μας μέλλον, το «διαδίκτυο των πραγμάτων» θα περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο, καθηλωτικό, αόρατο περιβάλλον δικτύου υπολογιστών…» Να αναγνωρίσετε το είδος της σύνταξης στην παραπάνω περίοδο και να την αλλάξετε εξηγώντας τους υφολογικούς σκοπούς που θέλετε να πετύχετε με την μετατροπή αυτή.

(10 Μονάδες)

 

Β]4 Να βρείτε τον τρόπο οργάνωσης της προτελευταίας παραγράφου.  « Με άλλα λόγια, …να επιδεινωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.»

(3 Μονάδες)

 

Β]5 Ποιοι τρόποι πειθούς χρησιμοποιούνται στην β’ και δ’ παράγραφο; Να απαντήσετε με συγκεκριμένες αναφορές από το κείμενο.

(4 Μονάδες)

 

Γ] Ως πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου σου, συντάσσεις μια επιστολή στον Υπουργό Παιδείας αναφέροντας τα οφέλη από την ανάπτυξη της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την κακή χρήση της. Ποιες προτάσεις θα μπορούσες να συμπεριλάβεις στην επιστολή σου ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την αξιοποίηση του διαδικτύου; (600 λέξεις περίπου)

 (40 Μονάδες)

Υπεύθυνη ύλης

Πηνελόπη Ζαρδούκα

Ντίνος Εκπαιδευτικός

Εγγραφείτε στην ενημέρωση
των εκπαιδευτικών θεμάτων

(Αποστολή ενημέρωσης κάθε Πέμπτη το μεσημέρι)

Ακολουθήστε μας

Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό από το ΥΠΑΙΘ

Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό από το ΥΠΑΙΘ

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. 39/23.07.2021 η προκήρυξη ΑΣΕΠ με θέμα: "Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13), υποψήφιων...

Πολυτροπολογία του ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο προς ψήφιση

Πολυτροπολογία του ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο προς ψήφιση

Πολυτροπολογία κατατέθηκε από το ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για 7 άρθρα. Πιο συγκεκριμένα: Άρθρο 1: Σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου νια τους αναπληρωτές και...

Σε ΦΕΚ οι 11.700 θέσεις διορισμού εκπαιδευτικών. Αναλυτικός πίνακας κατά κλάδο και ειδικότητα

Σε ΦΕΚ οι 11.700 θέσεις διορισμού εκπαιδευτικών. Αναλυτικός πίνακας κατά κλάδο και ειδικότητα

Δημοσιεύτηκε η αριθ. 88602/21-7-2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: "Καθορισμός κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση του αριθμού των κενών θέσεων που θα καλυφθούν με τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του ν....

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2021

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2021

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε...

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών: Οι τελικές διατάξεις προς ψήφιση

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών: Οι τελικές διατάξεις προς ψήφιση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις". Αναλυτικά οι διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ...

Πολυτροπολογία του ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο προς ψήφιση

“Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις” – Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις". Υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα με πιο σημαντική ίσως για την αμιγώς...