Μάγισσες γόμες, του Βασίλη Κουτσιαρή

23.02.2015

Βασίλης Κουτσιαρής

«Μάγισσες γόμες»

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις Μίνωας

Ιανουάριος 2015

Θέμα: Όταν τα παιδιά παίρνουν κάτι που δεν τους ανήκει…

Το βιβλίο Μάγισσες γόμες είναι γραμμένο από ένα μαγικό συγγραφέα που λύνει εύστοχα και ωραία ένα τόσο λεπτό θέμα και τόσο συχνό στην παιδική ηλικία. Δίνει λύση σε εκπαιδευτικούς γονείς και παππούδες να σώσουν τις καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο! Το ίδιο ισχύει και για πολύ μεγαλύτερα παιδιά.

Τα χαρακτηριστικά της γραφής του Βασίλη Κουτσιαρή τα διαπιστώσαμε και στα προηγούμενα βιβλία του. Είναι η συμπόνια, η ευγένεια, η μεγαλοψυχία, η ειλικρίνεια, το λεπτό χιούμορ. Μας έπεισε. Τον έχουμε αγαπήσει μικροί μεγάλοι. Περιγράφει με σαφήνεια τις ουσιαστικές λεπτομέρειες των παιδικών κινήσεων, σκέψεων και πράξεων.

Βαθύς, καλόκαρδος γνώστης της παιδικής ψυχής. Φωτισμένος δάσκαλος. Τον φαντάζομαι να γράφει γελαστός, ασταμάτητα ενθουσιασμένος που συναναστρέφεται με μαθητές, να γνωρίζει τις οικογένειές τους, να τα ακολουθεί σε εκδρομές. Τα νοιάζεται νύχτα μέρα σπεύδοντας να τα υπηρετήσει.

Στα βιβλία του αναβλύζει ο θαυμασμός για τον παιδικό νου και την τρυφερή ψυχή, μα και η δική του θέρμη για παρηγοριά και φιλία που νιώθει στην εκπαίδευση της νεότατης γενιάς.

Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι θαυμάσια, ελκυστική να πιάσει το παιδί το βιβλίο και να μην το αφήνει. Η ηρωίδα Νικολέτα με το χαρακτηριστικό προσωπάκι της και το χτένισμα, σίγουρα θα μαγέψει όχι μόνο τα εγχώρια, αλλά και τα διεθνή βιβλιοπωλεία.

Η ψυχολόγος Μαρία Δρόσου με το άρθρο της: «Όταν τα παιδιά παίρνουν κάτι που δεν τους ανήκει…» προτείνει στους μεγάλους συμβουλευτική συμπεριφορά για μια αποδοτική επικοινωνία με μικρούς. Την γραπτή παρουσία της γνώμης μιας ψυχολόγου, τη θεωρώ απαραίτητη σε κάθε έκδοση παιδικού βιβλίου. Προσφέρει έμπρακτα με παραδείγματα, εικόνες και καθημερινές καταστάσεις, γνώση και ωριμότητα.

_

γράφει η Αθηνά Μπίνιου

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου