“…μέσα από τα βιώματα των ηρώων μου μπορώ να αντιμετωπίσω πιο εύκολα την πραγματικότητα” – Χρήστος Χριστόπουλος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Χρήστος Χριστόπουλος. Βιογραφικό Ο Χρήστος Χριστόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα. Από μικρός είχε έφεση στο να πλάθει ιστορίες, αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο παραμυθάς. Εκτός από τη συγγραφή, μεγάλες του αγάπες είναι η μουσική, ο κινηματογράφος […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Χρήστος Χριστόπουλος.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Χριστόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα. Από μικρός είχε έφεση στο να πλάθει ιστορίες, αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο παραμυθάς.

Εκτός από τη συγγραφή, μεγάλες του αγάπες είναι η μουσική, ο κινηματογράφος και η Μάντσεστερ Σίτυ! Για χρόνια υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός και dj, έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, ενώ έρδισε το βραβείο νουβέλας φαντασίας στα Larry Niven Awards 2015 με Το Παραμύθι.

Βιβλία του που κυκλοφορούν: Στα Ίχνη Της Ιθάκης, από τις εκδόσεις Λυκόφως και Νολάιδερς: Οι Χαράκτες Του Πεπρωμένου, από τις εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο.

Στοιχεία επικοινωνίας: facebook.com/KiriosX

                                                [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Είναι μία εσωτερική ανάγκη, κάτι που απολάμβανα να κάνω από τότε που ήμουν παιδί. Το γράψιμο αποτελεί για μένα πέρα από ευχαρίστηση και μια μορφή ψυχοθεραπείας, καθώς μέσα από τα βιώματα των ηρώων μου μπορώ να αντιμετωπίσω πιο εύκολα την πραγματικότητα και να εξελίσσομαι.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα έλεγα σε κάποιον να το κυνηγήσει, αν είναι κάτι το οποίο τον γεμίζει και τον κάνει να νιώθει όμορφα. Αν έχει ταλέντο ακόμη καλύτερα, αλλά και να μη διαθέτει χάρισμα, με πολλή δουλειά και επιμονή σίγουρα μπορεί να καταφέρει αρκετά.  Ο μόνος λόγος να το αποφύγει είναι αν δεν του προκαλεί ενδιαφέρον.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Μου αρέσει να γράφω ιστορίες που κινούνται στο χώρο της φαντασίας, του μεταφυσικού και του νουάρ. Παραμύθι, μυθιστόρημα, διήγημα, σενάριο, η μορφή της εκάστοτε ιστορίας σχηματοποιείται ανάλογα με τα φεγγάρια μου. Αυτό το οποίο δε θα τα κατάφερνα πιστεύω είναι το δοκίμιο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Στο μυαλό μου οι αναγνώστες είναι κάτι σαν φίλοι, με τους οποίους θέλω να μοιραστώ μια ιστορία που για μένα είναι συναρπαστική.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Το χειρότερο που άκουσα και ομολογώ με στενοχώρησε, προήλθε από έναν συγγραφέα, ο οποίος με αφορμή τη συμμετοχή μου σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό χαρακτήρισε το έργο μου ως ανάξιο λόγου, έστω κι αν είχε διαβάσει μόνο κάποια μικρά αποσπάσματα. Το πιο ωραίο από την άλλη, προέρχεται κι αυτό από έναν άνθρωπο του χώρου, ο οποίος όταν πριν καιρό είχε διαβάσει κάποιες ιστορίες μου, μου είπε πως το στυλ μου του θύμισε τον Neil Gaiman! Το ωραίο είναι ότι μέχρι τότε αγνοούσα τον συγκεκριμένο συγγραφέα, πλέον όμως είναι ένας από τους 3-4 αγαπημένους μου.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αν και έχω μάθει σιγά σιγά να ‘χτίζω’ άμυνες απέναντι σε κάποιες συμπεριφορές, δεν παύει να με ενοχλεί η ξιπασιά και η αλαζονεία, είτε προέρχεται από συγγραφείς είτε από εκδότες. Αντίθετα, αυτό που μου αρέσει είναι ο τρόπος που ένα βιβλίο, μια ιστορία ‘διεισδύει’ στον αναγνώστη, ταξιδεύοντάς τον σε διαφορετικές διαστάσεις.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Το να βαθμολογείς ένα καλλιτεχνικό έργο είναι εντελώς υποκειμενικό, πόσο μάλλον όταν είναι δικό σου. Έστω όμως. Είναι φορές που διαβάζω κάτι δικό μου και απορώ θαυμάζοντάς με, οπότε και δίνω 8 ή 9, αλλά τις περισσότερες φορές μου βάζω γύρω στο 2 με 3.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Όσοι έχω γνωρίσει ως τώρα, γράφουν κατά κύριο λόγο γιατί νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν, αυτή την εντύπωση έχω. Σίγουρα το χρήμα και η δόξα είναι καλοδεχούμενα αν έρθουν, όμως αν γίνουν αυτοσκοπός χάνεται η ουσία.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Έχω αισθανθεί και τα δύο. Από τη μία καλή ενέργεια και αγάπη από ανθρώπους που δεν είχαν κανένα όφελος να το κάνουν. Από την άλλη κακεντρέχεια και ζηλοφθονία, από ανθρώπους που επίσης δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν. Μου πήρε λίγο χρόνο στην αρχή μέχρι να καταλάβω ότι πιο σημαντικό από τις καλές δημόσιες σχέσεις είναι να έχεις καλές σχέσεις με τον εαυτό σου και να είσαι αληθινός. Προσπαθώ πάντα να είμαι ευγενικός, ανοιχτόμυαλος και ταπεινός, αλλά προτιμώ ότι καταφέρνω να οφείλεται πρωτίστως στις ιστορίες μου και όχι στις γνωριμίες μου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Δεν είναι ακριβώς εφιάλτης, αλλά σκέφτομαι καμιά φορά τι θα γράφω αν ξεμείνω από ενδιαφέρουσες ιδέες. Από την άλλη, σίγουρα θα μου άρεσε κάποια στιγμή να δω μια ιστορία μου να μετουσιώνεται σε κινηματογραφική ταινία.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου