Μαθήματα έρωτα

2.05.2014

 

 

«Ξέρεις ποια είναι η διαφορά μας;» του είπε προβληματισμένη.
«Εσύ δίνεις τώρα τις εξετάσεις σου στον έρωτα ενώ εγώ έχω πάρει το πτυχίο. Εσύ προσπαθείς να βάλεις σε εφαρμογή τις θεωρίες του ενώ εγώ έχω ήδη μάθει μέσα από έρωτες πως καμιά θεωρία δεν ανταποκρίνεται στην πράξη.
Καμιά ερωτική πράξη δεν υπακούει σε κανόνες.
Πρέπει να νιώσεις πως αιμορραγείς, να πληγωθείς και να πληγώσεις, να ερωτευτείς μέχρι τρέλας και να χάσεις το μυαλό σου, να νιώσεις αδύναμος, εξαρτημένος, να βρεθείς στα γόνατα και να ματώσεις ή να πέσεις στο έδαφος και να ξανασηκωθείς για να καταλάβεις την πραγματική δύναμη του έρωτα.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθεις μόνος σου, όπως το μαθαίνουν και οι υπόλοιποι, όπως το έμαθα κι εγώ.
Πώς μπορώ να σε πείσω άλλωστε πως ο εγωισμός και ο δισταγμός είναι λάθος σύμβουλοι.
Πώς να σου δώσω να καταλάβεις πως όσο κι τρέχεις μακριά από την επιθυμία εκείνη θα βρίσκει πάντα τρόπο να σε κάνει να υποφέρεις.
Πως ότι είναι να γίνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα γίνει.
Όσο κι αν αναβάλλεις το ραντεβού σου με τον έρωτα, εκείνος θα σου χτυπά την πόρτα μέχρι να του ανοίξεις.
Αν δεν είναι τώρα, θα είναι αύριο, τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο, μπορεί και χρόνια, όμως, οτιδήποτε προκαλεί έντονα συναισθήματα δεν ξεθυμαίνει έτσι απλά. Δεν φεύγει όταν δεν του δίνεις σημασία, όταν κάνεις πως δεν υπάρχει.
Σαν ηφαίστειο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξεχειλίσει και να σε πλημμυρίσει συναισθήματα έως ότου δεν μπορείς να ανασάνεις. Να σε πνίξει στην ένταση και το πάθος.
Τέτοιο συναίσθημα είναι ο έρωτας. Αχόρταγο. Τρέφεται από την αδυναμία σου, την ανάγκη σου να βρεθείς σε απόσταση αναπνοής από τα φιλιά, το σώμα και την αγκαλιά που επιθυμείς.
Πώς να σε κάνω να καταλάβεις, μάτια μου, πως κανείς δεν έχει βγει αλώβητος από την προσωπική του μάχη με τον έρωτα;
Όσο κι αν προσπαθώ, βρίσκω μπροστά μου έναν τοίχο. Νομίζεις πως ελέγχεις το παιχνίδι, το μυαλό σου, το σώμα σου. Όμως δεν ελέγχεις τις σκέψεις σου. Κι όταν αυτές αποφασίζουν να μπουν στο παιχνίδι, όλες οι θεωρίες καταρρίπτονται, όλες οι αντιστάσεις κάμπτονται.
Μένεις να τρέμεις στην ιδέα και μόνο, να βλέπεις το πρόσωπο του έρωτα και να παραλύεις, να θέλεις όπως δεν θέλησες ποτέ τίποτε άλλο. Κι αντί να βουτήξεις στο συναίσθημα, εσύ αντιστέκεσαι. Προσποιείσαι πως μπορείς, πως είναι στο χέρι σου η απόφαση.
Να μου το πεις όμως αυτό όταν βρεθείς απέναντι του. Να κοιτάς την επιθυμία σου κατάματα. Να νιώθεις μια ακατανίκητη δύναμη να σε τραβά. Τα πόδια να τρέμουν, την ανάσα να γίνεται βαριά, το βλέμμα να κάνει βόλτα στο κορμί και τις λάγνες σκέψεις να ξεπηδούν από κάθε σου εγκεφαλικό κύτταρο.
Τότε να μου πεις πως μπορείς και ελέγχεις τον έρωτα. Τότε.»
« Τολμάς;» του είπε και τον κόλλησε στον τοίχο ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει.
«Εδώ. Τώρα που δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από λέξεις και υποσχέσεις.»
Την κοίταζε με όλες τις αισθήσεις του στο κόκκινο. Το βλέμμα της ήταν γεμάτο ένταση αλλά ήρεμο. Ήξερε τι έλεγε. Ήξερε τι έκανε. Ήταν ειλικρινής με τον εαυτό της αλλά και μαζί του. Δεν πάλευε να ξεφύγει από ό,τι ένιωθε. Δεν προσποιούνταν. Δεν φερόταν εγωιστικά. Του δίδασκε το πιο απλό μάθημα του έρωτα.
Η πραγματική λύτρωση έρχεται μόνο όταν δέχεσαι την αδυναμία σου και αποδέχεσαι την δύναμη του συναισθήματος.
Ίσως γι’ αυτό την ήθελε τόσο πολύ. Είχε τον τρόπο της σε όλα.
Την φίλησε. Ήταν ο δικός του τρόπος να της πει όσα με λέξεις δεν μπορούσε.

 

γράφει η Ιωάννα Γκανέτσα.

 

(πηγή εικόνας)

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όταν η Ποίηση «εισβάλλει» στον χώρο της έβδομης Τέχνης προκύπτουν μικρά αριστουργήματα που συμπληρώνουν την μουσική, τις ερμηνείες και τα σκηνικά υπογραμμίζοντας κάθε καρέ της ιστορίας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραθέτω μερικές μόνο...

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν   Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν, είστε ηττημένοι. Ο φίλος σας είναι η αλλαγή. Η συμμαχία σας είναι το δίλλημα. Από το τίποτα, εσείς πρέπει να κάνετε το κάτι. Ωστόσο και το παντοδύναμο οφείλει να...

Ακούγοντας λογοτεχνία

Ακούγοντας λογοτεχνία

Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «λογοτεχνία» εννοούμε τα έντυπα βιβλία και ίσως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά και τις ιστοσελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τα ιστολόγια (blogs) συγγραφέων και τις πύλες εκδοτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, τα...

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

9 σχόλια

9 Σχόλια

 1. Ελένη

  καταπληκτικό..

  Απάντηση
 2. Ανώνυμος

  Μου ξυπνησες αναμνησεις και συναισθηματα που καιρο τωρα πιστευα πως ειχα “κοιμησει” η ειχα δαμασει,για να μην ποναω….ομως τελικα αντιλαμβανομαι πως παντα ηταν και θα ειναι εκει,κομματια δικα μου που ηταν γραφτο να νιωσω,να βιωσω,για να με πλασουν στο ατομο που ειμαι τωρα..και οσα ειπες,με ηρεμουν και με γαληνευουν. Εκπληκτικη γραφη,καταλυτικη!!Να σαι καλα Ιωαννα μου,μπραβο!!!

  Απάντηση
  • Ιωάννα Γκανέτσα

   Σε ευχαριστώ πολύ! Καμιά φορά η παραδοχή της αδυναμίας είναι η μόνη λύτρωση!

   Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  ετσι ακριβως Ιωαννα μου…… ετσι ακριβως….. δε μπορουμε να ξεφύγουμε με τιποτα……. ειναι η ιδια η ζωη που το απαιτεί.

  Απάντηση
 4. Κλεοπάτρα

  Εξαιρετική γραφή, θέλω να δώσω πολλά ευσημα στην συγγραφέα. Πραγματικά υπέροχο κείμενο

  Απάντηση
  • Ιωάννα Γκανέτσα

   Σε ευχαριστώ Κλεοπάτρα για τα όμορφα σχόλια!

   Απάντηση
 5. Ανώνυμος

  Μου έδωσες απαντήσεις …. Με ταξίδεψες…. Ευχαριστώ !!!!

  Απάντηση
  • Ιωάννα Γκανέτσα

   Πολύ χαίρομαι, για το ταξιδι πάνω απ’ όλα!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου