Μια εικόνα… Χίλιες λέξεις!

 

Χιλιοειπωμένη αυτή η φράση μα και τόσο ακριβής. Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μέσα της χίλιες -ίσως κι ακόμα- περισσότερες λέξεις! Υπάρχουν εικόνες που ο θεατής μπορεί να τις κοιτάξει αδιάφορα, να τις προσπεράσει χωρίς κανένα ενδιαφέρον, είναι όμως και κάποιες που μέσα τους κρύβουν μεγάλη δυναμική, κρατούν φυλακισμένα εντός τους αισθήματα δυνατά. Τούτα ακριβώς είναι που ζητάμε να βγουν προς τα έξω, να περάσουν μέσα από τη ματιά του θεατή στο μυαλό του κι από εκεί στο χαρτί, να γίνουν ιστορία, να γίνουν χίλιες λέξεις.

Ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net προσκαλεί αλλά και προκαλεί συνάμα, όποιον το επιθυμεί να γράψει μια ή περισσότερες ιστορίες ή ποιήματα βασισμένα στις εικόνες που φαίνονται παρακάτω. Η έκταση των ιστοριών θα πρέπει να είναι περίπου χίλιες λέξεις, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε θα γίνονται δεκτές αξιόλογες συμμετοχές με περισσότερες λέξεις, αλλά σε λογικό πάντα πλαίσιο! Τα ποιήματα δε θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση δυο σελίδες Α4 (με γραμματοσειρά μεγέθους 12 στιγμών).

Χωρίς λοιπόν κανέναν άλλο περιορισμό, ξεκινάμε και όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός συμμετοχών, πρόθεσή μας είναι να συμπεριληφθούν σε ένα e-book το οποίο θα κυκλοφορήσει ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Οι εικόνες περιοδικά θα αλλάζουν προκειμένου να έχουν οι συμμετέχοντες περισσότερες ευκαιρίες και έμπνευσης και συμμετοχής. Οι πρώτες φωτογραφίες με τις οποίες ξεκινάμε είναι οι παρακάτω, διαλέξτε μια ή περισσότερες κι αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να γράψει…

A31

πηγή εικόνας

Τις συμμετοχές σας, όπως πάντα, μπορείτε να τις υποβάλετε κάνοντας χρήση της ειδικής φόρμας υποβολής, συνοδευόμενες από το όνομα της εικόνας που θα το δείτε κάνοντας κλικ πάνω της (Α1, Α2 κλπ.).

Κάντε κλικ στις εικόνες για να δείτε τα βιβλία που δημιουργήθηκαν με τις συμμετοχές στη δράση!

Μια εικόνα... Χίλιες λέξεις! (α' τόμος)
Συλλογικό
Εκδόσεις: τοβιβλίο
ISBN: 978-618-81129-8-8

Μια εικόνα... Χίλιες λέξεις! (β' τόμος)
Συλλογικό
Εκδόσεις: τοβιβλίο
ISBN: 978-618-81935-7-4

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη συγγραφέα Βάσω Αποστολοπούλου που είχε την αρχική ιδέα και το Δήμο Χλωπτσιούδη που την ολοκλήρωσε!

Οι συμμετέχοντες, αποστέλλοντάς μας τα κείμενά τους, αποδέχονται πως διατηρούν μεν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τους αλλά παραχωρούν το έργο για επεξεργασία και δημοσίευση στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net αλλά και σε ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) το οποίο ενδεχομένως θα δημιουργηθεί με τις ιστορίες αυτές.

 

Η εικόνα του άρθρου είναι από το flickr (http://www.flickr.com/photos/austensorensen/10434277715/)

Ακολουθήστε μας

Χρόνια ευλογημένα

Χρόνια ευλογημένα

Δυο κύριοι του καλού κόσμου κατοικούν στο ισόγειο σπίτι της διώροφης οικοδομής του σήμερα. Ένα νιόπαντρο ζευγάρι έχει νοικιάσει τον κάτω όροφο, και η Μαργαρίτα κατοικεί πάνω, στο δικό της σπίτι, που της έχει απομείνει από τη γιαγιά της. Μια κρυφή, κοινή πόρτα, κάτω...

Αναζήτηση…

Αναζήτηση…

Πλέουμε στο κουφάρι του καλοκαιριού Δίπλα μας κόλποι, ο Μέγας Γυαλός, η Μικρή Άμμος νησιά, της Αποκάλυψης, της Παναγιάς, της Λαγνείας Διαβήκαμε στον καιρό και σε μέρη δύσβατα Μάθαμε να χωρίζουμε τις θύμησες όπως χωρίζουν τα νησιά τους ανθρώπους τους -ντόπιοι,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Αναζήτηση…

Αναζήτηση…

Πλέουμε στο κουφάρι του καλοκαιριού Δίπλα μας κόλποι, ο Μέγας Γυαλός, η Μικρή Άμμος νησιά, της Αποκάλυψης, της Παναγιάς, της Λαγνείας Διαβήκαμε στον καιρό και σε μέρη δύσβατα Μάθαμε να χωρίζουμε τις θύμησες όπως χωρίζουν τα νησιά τους ανθρώπους τους -ντόπιοι,...

The last exit

The last exit

Με την πρώτη συννεφιά του Σεπτέμβρη χρωματίζονται τα όμορφα που θα έρθουν.  Αρκεί να θες να τα δεις… Όπως θα οδηγείς στη μεγάλη βαρετή ευθεία ενός ατέλειωτου, σκληρού και άχρωμου καλοκαιριού,  μη ξεχαστείς! Να στρίψεις στην τελευταία έξοδο.  Σ ’αυτή που γράφει… “Μωβ,...

Χαμένος Παράδεισος

Χαμένος Παράδεισος

Νιώθεις ή μήπως από τον πόνο μούδιασε η ψυχή και η συνείδηση; Τι γίνεται γύρω μας; Το αίμα κόκκινο κυλά στο χώμα που πατάς. Αίμα αθώο, που δεν πρόλαβε να ζήσει. Κείτεται ανήμπορο πάνω στα λουλούδια που με χαρά ανθίζουν. Βλέπεις η φύση δεν λογαριάζει το ανθρώπινο...

25 σχόλια

25 Σχόλια

 1. Maroulla Panagou

  Ποσο μεγάλο πρεπει να ειναι και πρεπει να ειναι ιστορια με το κλειδι στην κλειδαριά ; η ειναι ελευθερο το θέμα ;

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Κυρία Πανάγου, αν και η εικόνα με το κλειδί στην κλειδαριά δεν είναι ανάμεσα στις έξι εικόνες που δώσαμε, είστε ευπρόσδεκτη αν θέλετε να πλάσετε μια ιστορία ή ένα ποίημα με βάση αυτή την εικόνα. Το μέγεθος είναι γύρω στις χίλιες λέξεις ενώ το θέμα είναι ελεύθερο μεν αλλά σχετικό με την εικόνα. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

   Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  Χαίρομαι πάρα πολύ που μια πρόταση/ιδέα μου έγινε αφορμή για τον σχεδιασμό μιας τόσο ενδιαφέρουσας πρόσκλησης/πρόκλησης σε δημιουργία!

  Θεωρώ την ύπαρξη προδιαγραφών (όπως έκταση κειμένου – συμφωνώ απόλυτα στο “έως 1000 λέξεις ή εκεί γύρω” – και έμπνευση από συγκεκριμένη φωτογραφία) πολύ σημαντικό παράγοντα ώστε να υπάρχει ένας συνδετικός ιστός και μια ευγενική και φιλική άμιλλα ανάμεσα στους συμμετέχοντες!

  Φίλοι μου Κώστα και Δήμο, σας ευχαριστώ για την “Μια εικόνα… χίλιες λέξεις” – και, βέβαια, πιάνω δουλειά!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Βάσω, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνδρομή σου στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net! Είμαι σίγουρος πως η συμμετοχή σου θα είναι ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα! Θα την περιμένω με αγωνία!

   Απάντηση
 3. Δημήτριος Θεόδωρου

  καλησπέρα σας τι κανετε? έχει ενδιαφέρον θα ξεκινήσω δειλά δειλά πρώτη φορά ..ευχαριστω !!!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Κύριε Θεοδώρου είναι χαρά μας να γινόμαστε η αφορμή για να δημιουργούν άνθρωποι όπως εσείς που δεν έχετε ξαναγράψει. Θα περιμένουμε τη συμμετοχή σας με μεγάλο ενδιαφέρον!

   Απάντηση
 4. Ανώνυμος

  Ωωωωω τι ωραία ιδέα είναι αυτή; Μπράβο στο μυαλό που τη γέννησε (κυρία Αποστολοπούλου) και στον κύριο Χλωπτσιούδη που την υλοποίησε!

  Απάντηση
 5. Ανώνυμος

  χμμμμμ … δελεαστικότατη πρόταση … )

  Απάντηση
 6. Εύα

  θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι πότε θα μπορούμε να στείλουμε κείμενα; υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία;

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Καλησπέρα Εύα.

   Δεν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Οπότε δεν υπάρχει και καμία βιασύνη!

   Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και περιμένουμε τη συμμετοχή σου!

   Απάντηση
 7. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Δηλώνω παρών και ένθερμος υποστηρικτής της αξιόλογης ιδέας. Αντί μακροσκελών σχολίων λέω να ξεκινήσω να δουλεύω τα προσχέδια που ήδη τρέχουν στο μυαλό μου. Καλή επιτυχία σε όλους με την υποσημείωση (προσωπική άποψη) ότι η φλόγα για εξωτερίκευση υποσκελίζει μάλλον το κίνητρο .

  Απάντηση
 8. Γιάννης Καλαϊτζάκης

  πισςτεύω πως περισσότερες εικόνες θα μας έκαναν να έχουμε καλύτερες επιλογές γραφής … ίσως υπάρχει περιορισμός με τις λίγες αυτές εικόνες και η σκέψη είναι αστείρευτη μέσα από πολλές εικόνες … δεν υπάρχει μόνο η πλευρά έκφρασης μέσα από επιλεκτικές εικόνες, αλλά πληθώρα από αυτές … θα πρότεινα περισσότερες εικόνες σε ευρύ φάσμα … από το σοβαρό μέχρι το χιούμορ …. και το χιούμορ μας λείπει … ας εκφραστούμε ο καθένας με τα δικά του ερεθίσματα και τις ευαισθησίες του … τι λέτε ?

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Γιάννη, πραγματικά οι εικόνες θα έπρεπε να είναι περισσότερες. Όμως, υπάρχει ο φόβος να πελαγώσουμε αν υπάρχει πληθώρα εικόνων. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, όπως έχεις δει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι εικόνες εμπλουτίζονται. Πέρα όμως από αυτό, αν έχεις κάποια εικόνα η οποία σε εμπνέει να γράψεις, είναι καλοδεχούμενη, με την αυστηρή προϋπόθεση όμως να υπάρχει η άδεια χρήσης για την εικόνα αυτή. Π.χ. να συνοδεύεται από άδεια Creative Commons κι αυτό να προκύπτει σαφώς από το δικτυακό τόπο στην οποία είναι η εικόνα αναρτημένη. Αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η εικόνα θα γίνει δεκτή και βεβαίως και η ιστορία που τη συνοδεύει!

   Απάντηση
 9. Ανώνυμος

  μιας και μόλις σας ανακάλυψα,δέχεστε ακόμα συμμετοχές?

  Απάντηση
 10. Ρουλα Σμαραγδενια

  Την ιδια ερώτηση με τον φίλο πιο πανω σχετικα με την ημερομηνία θα σας έκανα και εγώ αν τολμήσω και κάνω την εικόνα λέξεις… σας ευχαριστώ.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Ρούλα δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, οπότε μπορείς να στείλεις τη συμμετοχή σου όποτε επιθυμείς!

   Απάντηση
 11. Γιάννης Καλαϊτζάκης

  μια και μόλις το ανακάλυψα, προλαβαίνω και εγώ; Πείτε ναι σας παρακαλώ…. ))))))))))))

  Απάντηση
 12. Soula Maropaki

  Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική ιδέα! Εύγε !!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου