Μιχάλης Μπουναρτζίδης – Η Περιπλάνηση ενός βιολιού

17.11.2015

 

Δελτίο τύπου

Μιχάλης Μπουναρτζίδης

Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΟΛΟΥ
Μια μυθιστορηματική διαδρομή
στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου

Ελληνική πεζογραφία – μυθιστόρημα

Ο Αλέκο εφέντης φτάνει απ’ τη Φώκαια της Μικρασίας, το 1914, στη Θεσσαλονίκη με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του, ανάμεσά τους και τον έφηβο Θωμά.
Η ζωή του Θωμά θα συνδεθεί μ’ ένα βιολί που προέρχεται κι αυτό από τη Μικρασία. Οι δυο τους ανταμώνουν στα χώματα του προσφυγικού καταυλισμού στο Ζεϊτενλίκ, σ’ έναν απρογραμμάτιστο χορό που ξεσήκωσε η γκάιντα κάποιου Θρακιώτη πρόσφυγα. Το βιολί γίνεται η αφορμή για ένα ακόμη αντάμωμα: ο Θωμάς γνωρίζει την Ελβίρα, τη θυγατέρα ενός Εβραίου υφασματέμπορα, στη Σαλονίκη του Διχασμού και της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ύστερα από μερικά χρόνια, ο Θωμάς, άντρας πια, και το βιολί συναντιούνται μ’ έναν ταγματάρχη του Κόκκινου Στρατού στις παγωμένες ερημιές της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου.
Ο άντρας και το βιολί περιπλανιούνται στην ταραγμένη Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Ζουν παρέα στα χαμαιτυπεία του Βερολίνου, της μητρόπολης των παθών, την εποχή της ανόδου των ναζί. Τα γυρίσματα της μοίρας τούς φέρνουν στην αναρχική Βαρκελώνη του 1936, στα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, την ημέρα της κηδείας του Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι.
Περίπου τρία χρόνια μετά, η περιπλάνηση συνεχίζεται…

Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης γεννήθηκε το 1947 στην Ξάνθη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατέχει τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών και έχει γράψει εργασίες πάνω στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά.
Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες. Η περιπλάνηση ενός βιολιού είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Η φωτογραφία από το εξώφυλλο είναι του Γιάννη Καλαϊτζάκη

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

4 σχόλια

4 Σχόλια

 1. evangeloukissa

  Ένα εμπνευσμένο βιβλίο, με ένα υπέροχα αντιπροσωπευτικό εξώφυλλο. Συγχαρητήρια και στους δύο φίλους, Μιχάλη Μπουναρτζίδη και Γιάννη Καλαϊτζάκη. Καλοτάξιδο.

  Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου

  Ήδη στολίζει το γραφείο μου και από χτες μου κρατά την καλύτερη συντροφιά!
  Και πάλι και πάντα καλοτάξιδο, Μιχάλη μου!

  Απάντηση
 3. Σωτήρης Μίχαλος

  Είχα ξεχωρίσει τον συγγραφέα, από το πρώτο του βιβλίο την ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, που είχε πέσει στα χέρια μου τυχαία, κι από τότε το διάβασα τρεις φορές. Σήμερα, τέλειωσα την ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΟΛΙΟΥ. Λυπήθηκα όταν το έκλεισα, ήθελα να μην τελεώσει, με συνεπήρε. Πως να το χαρακτηρίσω κατ’ αρχήν; Ιστορικό, πολιτικό, αισθηματικό, κοσμοπολίτικο σίγουρα. Όλα μαζί. Από κοντά και μια αριστουργηματική γλώσσα που απογειώνει κάθε αράδα του. Θα το χαρακτηρίσω χωρίς καμμιά επιφύλαξη, αριστούργημα. Αναρωτήθηκα τι μου θυμίζει η γραφή του. Τσίρκα, Ζουργό, Θέμελη, Μαυρουδή, Μιχαηλίδη; Όλους και κανέναν, είναι ξεχωριστός, και λυπάμαι που φάνηκε τόσο αργά στη λογοτεχνία. Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να ξεκινήσω άλλο βιβλίο, θέλω να μείνω με τη γεύση που μου άφησε η περιπλάνηση, αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι. Προσωπικά συγχαίρω τον ΚΕΔΡΟ για την έκδοση.

  Απάντηση
 4. Μαίρη Σηφάκη-Νάιτ, Φιλόλογος

  Είχα διαβάσει πριν κάποια χρόνια και είχα ενθουσιαστεί, την Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες, του Μιχάλη Μπουναρτζίδη. Είχα εντυπωσιαστεί και από την γραφή του, και από το μέγεθος της δουλειάς που έγινε σ’ αυτό το βιβλίο. Όταν είδα λοιπόν την έκδοση του νέου του βιβλίου, έσπευσα να το προμηθευτώ, ελπίζοντας πως εκείνο, το πρώτο, δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Το τέλειωσα, σαν πρώτη ανάγνωση γιατί θα επακολουθήσουν κι άλλες, μέσα σε λίγες μέρες, κυριολεκτικά με συνεπήρε. Δεν θα κάνω σύγκριση, γιατί το πρώτο βασιζόταν αρκετά στην ιστορία πραγματικών προσώπων, ενώ η Περιπλάνηση είναι καθαρή μυθιστορία. Όμως, θεωρώ πως η Περιπλάνηση είναι κάποια σκαλιά πιο πάνω. Λόγω και της ιδιότητάς μου, είμαι φιλόλογος, μπορώ να βεβαιώσω χωρίς πολλή σκέψη, πως ο συγγραφέας έχει μια μοναδική ικανότητα να περιγράφει χωρίς να πλατειάζει, με λίγες λέξεις να βάζει μέσα στη σκηνή τον αναγνώστη και ταυτόχρονα να τον φορτίζει συναισθηματικά, όλα αυτά με λίγες λέξεις. Μοναδικό, κάποιοι αναγνωρισμένοι συγγραφείς χρειάζονται σελίδες για το ίδιο αποτέλεσμα που ο κ. Μπουναρτζίδης πετυχαίνει μέσα σε μια παράγραφο. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει κενό, να μην υπάρχει πουθενά αυτό που λέμε «κοιλιά», να είναι «γεμάτες» οι πεντακόσιες σελίδες του, να τρέχει η ιστορία, να θέλει ο αναγνώστης να δει τι θα γίνει πιο κάτω, και ταυτόχρονα να μη θέλει να τελειώσει η μαγεία της περιπλάνησης. Θεματολογικά τώρα, πιστεύω πως είναι ένα μοναδικό δέσιμο, πέρα από την συγκλονιστική αισθηματική ιστορία που ξετυλίγεται χωρίς να γίνεται ούτε στιγμή μελό, ένα μοναδικό δέσιμο κάποιων μεγάλων στιγμών της ιστορίας, όπως είναι ο εμφύλιος στη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917, ο Ισπανικός εμφύλιος 1936-39, ο Διχασμός και η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, η εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919, η άνοδος των Ναζί. Θα χαρακτηρίσω άφοβα την Περιπλάνηση ενός βιολιού, μια από τις μεγάλες στιγμές της μεταπολεμικής Ελληνικής λογοτεχνίας. Μαίρη Σηφάκη-Νάϊτ

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου