Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

8.12.2018

σχόλια


Susie Steiner

Άγνωστα πρόσωπα

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Σειρά: Αστυνομικό

ISBN: 978-618-03-1582-0

Σελίδες: 408

Τιμή: 17,70€

Καθώς πέφτει το σούρουπο, ένας άντρας προχωράει τρεκλίζοντας σ’ ένα πάρκο, μακριά από το σπίτι του· τον έχουν μαχαιρώσει και αιμορραγεί. Πεθαίνει εκεί που πέφτει στα χέρια μιας άγνωστης, με το όνομα μιας γυναίκας στα χείλη του καθώς ξεψυχά. Η Μανόν Μπράντσο, αν και έγκυος, δεν γίνεται να μην ενδιαφερθεί για την υπόθεση – αυτόν τον καιρό αναλαμβάνει μονάχα παλιές, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όμως ο άντρας κατέληξε μόλις λίγα μέτρα από το αστυνομικό της τμήμα. Με τρόμο ανακαλύπτει ότι τόσο το θύμα όσο και ο κύριος ύποπτος είναι πιο στενά συνδεδεμένοι μαζί της απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί. Και καθώς ο κλοιός στενεύει, αναγκάζεται να διανοηθεί το αδιανόητο: Μπορεί κάποιος από τους αγαπημένους της να είναι ικανός για φόνο;

 

Για την συγγραφέα:
Η βρετανίδα Susie Steiner είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ξεκίνησε την καριέρα της ως ρεπόρτερ σε τοπικές εφημερίδες και στη συνέχεια εργάστηκε για τις εφημερίδες Evening Standard, Daily Telegraph και The Times. Από το 2001 και για έντεκα χρόνια εργάστηκε ως συντάκτρια στην εφημερίδα Guardian. Το Αγνοούμενη μέχρι αποδείξεως του εναντίου ήταν το δεύτερο βιβλίο της και αυτό που εισήγαγε τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της με ηρωίδα η Μανόν Μπράντσο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Το βιβλίο Άγνωστα πρόσωπα είναι ο δεύτερος τίτλος αυτής της σειράς και έχει ήδη σημειώσει τεράστια επιτυχία (μπεστ σέλερ των Sunday Times), ενώ έπεται συνέχεια.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της: www.susiesteiner.co.uk και www.metaixmio.gr

 

Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα

Αισχύλος-Σοφοκλής-Ευριπίδης: Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις μεγάλοι τραγικοί

ISBN: 978-618-03-1623-0

 Σελίδες: 264

Τιμή: 14,40€

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται θεµατικά υλικό, που μετέφρασαν και ανθολόγησαν η Ίνα Αναγνωστοπούλου και η Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα, από τις τριάντα τρεις σωζόµενες τραγωδίες των τριών µεγάλων τραγικών. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται κυρίως γνώμες αλλά και ευχές, κατάρες, παρακλήσεις, επικλήσεις, καθώς και όρκοι και χαιρετισμοί.

 

Στις αρχαίες τραγωδίες ανατέµνεται η ίδια η ζωή. Ο άνθρωπος, ως σύνθεση αντιθέσεων, παρουσιάζεται να υποφέρει, να χαίρεται, να ερωτεύεται, να µισεί, να καταριέται, να μετανιώνει, να συμπαραστέκεται, να παρατηρεί, να υπακούει, να αντιτάσσεται, να τιμωρεί, να τιμωρείται, να αδικεί, να αδικείται, να εύχεται, να επικαλείται, να ορκίζεται, να εκδικείται, να φιλοσοφεί.

Κατά την ενασχόλησή µας µε τα κείµενα σκεφτήκαµε να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις ωραιότερες «στιγµές» τους, δηλαδή τα λόγια που «μιλάνε» πέραν του μύθου κάθε τραγωδίας και που µας αγγίζουν και σήµερα σαν να µην έχει περάσει ούτε µια µέρα από τότε που γράφτηκαν. Ακόµα και μέσα από τα επιλεγµένα µόνο αποσπάσµατα έχει την ευκαιρία ο αναγνώστης να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης όχι µόνο των τραγικών ποιητών αλλά και γενικά των αρχαίων Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, να γνωρίσει τον πολιτισµό τους και να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τη βιοθεωρία τους· σε κάθε περίπτωση θα προβληματιστεί, θα εκπλαγεί από την καθαρότητα της σκέψης, αλλά και θα συγκινηθεί από την αλήθεια του περιχεομένου.
-Από το εισαγωγικό σηµείωµα των συγγραφέων

 

Για τις συγγραφείς:

Η Ίνα Αναγνωστοπούλου είναι φιλόλογος-γλωσσολόγος. Έχει εργαστεί στη σύνταξη λεξικών της Ελληνικής, καθώς και σε προγράµµατα ανάλυσης της ελληνικής γλώσσας σε Η/Υ. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων Ελληνική γλώσσα, εγχειρίδιο διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας (Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη), Ποιο είναι το σωστό; (ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), Tο λέµε σωστά; Το γράφουµε σωστά; (Μεταίχµιο), 1.864 παροιµίες και γνωµικά. Ξέρουµε τι σηµαίνουν; (Μεταίχµιο), Τα Ελληνικά µου (Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αµερικής). Έχει επιµεληθεί και παρουσιάσει εκποµπές γλωσσικού περιεχοµένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εργάστηκε στο Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού, ενώ τώρα διδάσκει στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση.

H Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα είναι φιλόλογος και έχει υπηρετήσει σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως µέλος οµάδας για θέµατα γλώσσας. Έχει επίσης συνεργαστεί µε εκδοτικούς οίκους στη γλωσσική επιµέλεια βιβλίων και έχει συντάξει λήµµατα σε εγκυκλοπαίδειες. Έχει γράψει μαζί µε την Ίνα Αναγνωστοπούλου τα βιβλία Ποιο είναι το σωστό; (ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), Tο λέµε σωστά; Το γράφουµε σωστά; (Μεταίχµιο), 1.864 παροιµίες και γνωµικά. Ξέρουµε τι σηµαίνουν; (Μεταίχµιο).

 

 

 

Εdmond About

Ο βασιλεύς των ορέων

Μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη  

Σειρά: Ξένη Κλασική Λογοτεχνία

ISBN: 978-618-03-1585-1

Σελίδες: 280

Τιμή: 15,50€


Στο θέατρο σκιών του ηττημένου ηρωισμού η Ληστεία που έζησε στιγμές δόξας τον 19ο αιώνα κατέχει περίοπτη θέση. Την επάνδρωναν οι πρώην κλέφτες και αρματολοί που δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στην οργάνωση του νέου κράτους. Παλικάρια με τις φουστανέλες τους και τις ψείρες τους που ζούσαν φορολογώντας το κράτος από το οποίο δεν δέχονταν να φορολογηθούν. Αυτούς ανεβάζει στη σκηνή ο Αμπού με το μικρό αριστούργημα που κρατάτε στα χέρια σας. Ο Χατζησταύρος και ο μικρός στρατός που διατηρεί στην Αττική απαγάγουν πλουσία Αγγλίδα και την κόρη της, καθώς και πτωχό Γερμανό βοτανολόγο για να ζητήσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Αυτή είναι η δουλειά τους, και η δουλειά τους πάει καλά. Ο Χατζησταύρος ο οποίος έχει κερδίσει επαξίως τον τίτλο του «Βασιλιά των ορέων» έχει συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια στην Αγγλία, στον οίκο συγγενούς της κυρίας Σίμσονς την οποία έχει απαγάγει. Πρώτης τάξεως υλικό για κωμωδία παρεξηγήσεων.

Πρώτης τάξεως υλικό για τη σαρκαστική πένα του Εντμόντ Αμπού ο οποίος μέσα από την αφήγηση της αιχμαλωσίας τους και της απελευθέρωσής τους φτιάχνει την προσωπογραφία της Ελλάδας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Είναι μια χώρα η οποία υποτίθεται έχει εξαφανίσει τη ληστεία από την επικράτειά της, όπου όμως η χωροφυλακή συνεργάζεται με τους ληστές οι οποίοι υποτίθεται δεν υπάρχουν. Είναι μια χώρα όπου οι ληστές είναι λαοφιλείς. Είναι μια χώρα όπου ο αρχιληστής όχι μόνον αποδεικνύεται επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά στο τέλος καταφέρνει να γίνει και διεκδικητής της θέσης του υπουργού Δικαιοσύνης

– από τον πρόλογο του Τάκη Θεοδωρόπουλου

 


Για τον συγγραφέα:
Ο Εντμόντ Αμπού (Edmond François Valentin About, Ντιέζ 1828-Παρίσι 1885) ήταν γάλλος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος. Το 1852 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως υπότροφος της Γαλλικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του περιόδευσε σε όλη τη χώρα και, επιστρέφοντας στο Παρίσι, δημοσίευσε το βιβλίο H Eλλάδα του Όθωνα. Έναν χρόνο αργότερα δημοσίευσε το μυθιστόρημα Βασιλιάς των Ορέων, έργο που επίσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σχεδόν την ίδια περίοδο, άρχισε να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα Le Figaro. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας 20ός αιώνας, χωρίς ωστόσο να ανακόψει και τη συγγραφική του δραστηριότητα, με την κυκλοφορία κυρίως μυθιστορημάτων.

 

 

Dino Buzzati

Ένας έρωτας

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου  

Σειρά: Ξένη Λογοτεχνία

ISBN: 978-618-03-1542-4

Σελίδες: 352

Τιμή: 16,60€

Το Μιλάνο της δεκαετίας του 1960, ένα σύμβολο της Βαβέλ κάθε εποχής, είναι το φόντο στο οποίο εκτυλίσσεται αυτή η μικρή ερωτική ιστορία. Πρωταγωνιστές της ο μεσήλικας αρχιτέκτονας Αντόνιο Ντορίγκο και η Λάιντε, μια νεαρή πόρνη. Εκείνος την ερωτεύεται παράφορα και εμμονικά, εκείνη του φέρεται σαδιστικά υποβάλλοντάς τον σε διάφορους εξευτελισμούς.

Μια ιστορία για τη λαχτάρα της αληθινής αγάπης μεταξύ ανθρώπων με γήινες φιλοδοξίες.

 

Τώρα αντιλαμβάνεται ότι, όσο κι αν προσπαθεί να εξεγερθεί, η σκέψη της τον καταδιώκει κάθε χιλιοστομετρική στιγμή της μέρας… Και καταλαβαίνει ότι η υπόθεση είναι γελοία, χαζή και ολέθρια, ότι είναι η κλασική παγίδα στην οποία πέφτουν οι χωριάτες απ’ την επαρχία, που οποιοσδήποτε θα τους περνούσε για ηλίθιους και γι’ αυτό δεν έχουν να περιμένουν παρηγοριά, βοήθεια ή έλεος από κανέναν, η παρηγοριά και η βοήθεια μπορούν να έρθουν μόνο από εκείνη, αλλά εκείνη δεν νοιάζεται γι’ αυτόν, όχι από κακία ή επειδή της αρέσει να τον κάνει να υποφέρει, μόνο που για κείνη αυτός δεν είναι παρά ένας τυχαίος πελάτης, εξάλλου πού να ξέρει η Λάιντε ότι ο Αντόνιο είναι ερωτευμένος; Δεν μπορεί καν να της περάσει απ’ το μυαλό, ένας άντρας από ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον, ένας άντρας σχεδόν πενήντα χρονών.

Και οι άλλοι; Η μητέρα του, οι φίλοι; Αλίμονο αν ήξεραν. Κι όμως, ακόμα και στα πενήντα του μπορεί κανείς να είναι παιδί, αδύναμος, χαμένος και τρομαγμένος ακριβώς όπως το παιδί που χάθηκε στο σκοτεινό δάσος. Η ανησυχία, η δίψα, ο φόβος, το σάστισμα, η ζήλια, η ανυπομονησία, η απελπισία. Ο έρωτας!

Απόσπασμα από το βιβλίο

 


Για τον συγγραφέα:
Μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, ζωγράφος, ποιητής και δημοσιογράφος, ο σπουδαίος Ντίνο Μπουτζάτι (Μπελούνο 1906-Μιλάνο 1972) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς. Μετά το δίπλωμα Νομικής, αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία. Ταξίδεψε ως ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας Corriere della Sera στην Ινδία, στην Αφρική, στην Ιαπωνία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ανταποκριτής από το μέτωπο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1933 με το μυθιστόρημα Ο Μπαρναμπό των βουνών και μεταξύ άλλων, ακολούθησαν τα έργα: Έρημος των Ταρτάρων (1940∙ Μεταίχμιο 2019), Η περίφημη εισβολή των αρκούδων στη Σικελία (1945), Εξήντα διηγήματα (Βραβείο Strega 1958) κ.ά. Στα ελληνικά, εκτός από το Ένας έρωτας και την Έρημο των Ταρτάρων, έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία Η περίφημη εισβολή των αρκούδων στη Σικελία, Ο σκύλος που είδε το Θεό και Οι επτά αγγελιοφόροι.

 

 

Jason Stanley

Πώς λειτουργεί ο φασισμός

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

ISBN: 978-618-03-1577-6

Σελίδες: 240

Τιμή: 15,50€

Η φασιστική πολιτική δεν είναι υπόθεση μόνο των φασιστικών κρατών. Ο καθηγητής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Γέιλ Jason Stanley εντοπίζει τις βασικές στρατηγικές της φασιστικής πολιτικής και καταγράφει την τρομακτική τους διάδοση και τη μακρά τους ιστορία στις ΗΠΑ και στον κόσμο – καταλήγοντας ότι ο φασισμός παραμένει ζωντανός.

Αντλώντας στοιχεία από την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κριτική φυλετική θεωρία, και παραδείγματα από όλο τον κόσμο (από την Αμερική του 19ου έως τη Γερμανία του 20ού και την Ινδία του 21ου αιώνα) ο Stanley αναλύει τους βασικούς πυλώνες της φασιστικής πολιτικής όπως αυτοί ανιχνεύονται σε πρακτικές σύγχρονων ηγετών: προπαγάνδα για το μυθικό παρελθόν, αντιδιανοουμενισμός, ψέμα, ιεραρχία, θυματοποίηση, νόμος και τάξη, σεξουαλικό άγχος, διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας και της ενότητας. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με την εφαρμογή τέτοιων διχαστικών πρακτικών είναι η αφαίρεση της ανθρώπινης υπόστασης από μερίδες του πληθυσμού και η συνακόλουθη δικαιολόγηση απάνθρωπης μεταχείρισης, η οποία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από καταπίεση της ελευθερίας, φυλακίσεις, απελάσεις μέχρι και μαζική εξόντωση σε ακραίες περιπτώσεις. Παιδί προσφύγων του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ο ίδιος, ο συγγραφέας επιδιώκει να παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία στους πολίτες, ώστε να μπορούν να αντιστέκονται στον φασιστικό μύθο βρίσκοντας καταφύγιο στις δημοκρατικές ιδέες.

 

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αίσθηση κοινής ανθρωπιάς, όταν ο φόβος και η ανασφάλεια θα μας κάνουν να στραφούμε στην παρήγορη αγκαλιά της μυθικής ανωτερότητάς μας σε μια μάταιη αναζήτηση αξιοπρέπειας;

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο κύριος στόχος της φασιστικής πολιτικής είναι το ακροατήριό της. Αν αρνηθούμε να μαγευτούμε από τους φασιστικούς μύθους, παραμένουμε ελεύθεροι να σχετιζόμαστε μεταξύ μας, όλοι μας ατελείς, όλοι μας προκατειλημμένοι στη σκέψη μας, τις εμπειρίες και την κατανόησή μας, αλλά όχι δαίμονες.
Jason Stanley

 

Για τον συγγραφέα:
Ο Jason Stanley είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, κάτοχος της έδρας Jacob Urowsky. Για τα βιβλία του Know How, Language in Context και Knowledge and Practical Interests κέρδισε το American Philosophical Association Book Prize το 2007, ενώ για το How Propaganda Works τού απονεμήθηκε το 2016 το PROSE Award for Philosophy από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και άλλες περιοδικές εκδόσεις (New York Times, Washington Post, Boston Review, Chronicle of Higher Education κ.ά.). Ζει με την οικογένειά του στο Νιου Χέιβεν του Κονέτικατ.

 

 

Αντώνης Α. Αντωνίου

Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό

Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας

ISBN: 978-618-03-1189-1

Σελίδες: 544

Τιμή: 18,80€

Στα λήµµατα του συγκεκριμένου τόµου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σηµερινή κοινωνική και πολιτισµική ταυτότητά της. Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωµανούς, στις αρχές του δέκατου πέµπτου αιώνα, έως τις μέρες µας. Για τη σύνταξη των ληµµάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές µε συγγενείς για να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.

Ύστερα από πολυετή εργασία του, ο διδάκτωρ Οικονοµικής Ιστορίας Αντώνης Α. Αντωνίου µάς προσφέρει ένα μεγαλόπνοο έργο στο οποίο µας δίνονται µε μεγάλη πληρότητα σηµαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.

 

«Η δημιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτημα της καταγραφής ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταμένη παρουσία των οποίων στα λήµµατα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύµατα και τις πολιτισµικές αξίες. Πρόκειται για µια πρακτική, η οποία καµία σχέση δεν έχει µε τις αυτοβιογραφίες και τις περίλαµπρες κατά παραγγελία βιογραφίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα μεγάλο σύνολο ατοµικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιµη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαµε το έργο µας σε µια προσπάθεια για αυτογνωσία και πίσω από τα πρόσωπα προσπαθήσαµε να εστιάσουμε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουμε τη διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος.»

– Από την εισαγωγή του βιβλίου.

 


Για τον συγγραφέα:
Ο Αντώνης Α. Αντωνίου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τµήµατος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος DEA Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris I – Sorbonne, κάτοχος DEA Κοινωνιολογίας της Εργασίας του Πανεπιστηµίου Paris VII – Jussieu και διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Paris I – Sorbonne. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγγράµµατά του είναι: «Γαµήλια έθιµα των καραγκούνηδων της ∆υτικής Θεσσαλίας: Το παράδειγμα της κοινότητας Ματαράγκας», 1991, «∆ηµόσιες δαπάνες (1833-1939)» στη σειρά Μελέτες Νεοελληνικής Οικονοµικής Ιστορίας, υπό έκδοση από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το ΚΕΠΕ, «Συµβολαιογραφικές πράξεις συμβολαιογραφούντος Ειρηνοδίκου Καρδίτσας Σοφοκλέους Οιταιοκαρύδου (1881-1882): περιλήψεις – ευρετήρια», υπό έκδοση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, όπως «Ιστορικά», «Σπουδαί», «Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας» και σε πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων επιστημονικών συνεδρίων.

 

 

Ακολουθήστε μας

Ραγιάς – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821, του Γιάννη Καλπούζου

Ραγιάς – ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821, του Γιάννη Καλπούζου

- γράφει η Άννα Δεληγιάννη - Τσιουλπά - Ο γνωστός και πολυγραφότατος λογοτέχνης Γιάννης Καλπούζος, με το τελευταίο του έργο-μυθιστόρημα «ραγιάς - ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ 1821» Εκδόσεις Ψυχογιός, εισχωρεί τολμηρά στα δύσβατα μονοπάτια της πεζογραφίας και χαράσσει δρόμους και...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

Τα χρόνια της βραδύτητας, του Fernando Aramburu

«Τα χρόνια της βραδύτητας» τιτλοφορείται το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα  Φερνάντο Αραμπούρου, μιας βραδύτητας πνευματικής, ηθικής και πολιτιστικής που ευνοήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο και τον αγώνα των Βάσκων κατά τις δεκαετίες του ’60...

Πώς θα ήταν τα Νεοελληνικά Γράμματα χωρίς τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη

Πώς θα ήταν τα Νεοελληνικά Γράμματα χωρίς τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη

- γράφει ο Αντώνης Χρ. Περδικούλης - Η γνωστή τελειομανία που χαρακτήριζε τον Σολωμό, μας δείχνει ότι ένα γραπτό κείμενο μπορεί να μην τελειώνει ποτέ, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για ποίημα. Βάζει τελεία όταν το θελήσει ο δημιουργός του, κι επιπλέον μας στεριώνει την...

Μνήμη Αλέκου Φασιανού

Μνήμη Αλέκου Φασιανού

  Μνήμη Αλέκου Φασιανού «Τρεις γείτονες τον συνόδευσαν στο τελευταίο του σπίτι. Τρεις γείτονες, όχι φίλοι. Τρεις μαύρες ομπρέλες ανοίχτηκαν. Να συγκρατήσουν τα δάκρυα της βροχής που κυλούσαν για συμπαράσταση» (Βαγγέλης Χρόνης, ‘Οι μαύρες ομπρέλες’). _ γράφει ο...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου