Κ. ΝΑΝΤΙΑ ΣΕΡΕΜΕΤΑΚΗ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΩΣ ΥΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
ISBN13: 9789605469481
Σειρά: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Αριθμός σελίδων: 254
Τι έχει συμβεί στις αισθήσεις και τις αισθητήριες δυνάμεις που διαμορφώνουν τον πολιτισμό, τη μνήμη και την ταυτότητά μας; Τι συμβαίνει όταν η αντίληψη και η μνήμη παγκοσμιοποιούνται μέσω διεθνικών μέσων και ομοιαγενοποίησης της υλικής εμπειρίας; Ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες από την ιεράρχηση της αισθητήριας αναπαράστασης και την κυριάρχηση του οπτικού πολιτισμού; Τι συμβαίνει στο σώμα στη σύγχρονη εποχή; Ποιος ο ρόλος της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, της τεχνολογίας γενικότερα σε όλα αυτά; Ποια είναι η σχέση της νοσταλγίας με τις αισθήσεις και την ιστορία; Και, κυρίως, τι έχουν να πουν τα ελληνικά δεδομένα στην ανθρωπολογία των αισθήσεων;
Σε αυτό τον συζητημένο τόμο η Κ. Νάντια Σερεμετάκη βρίσκεται σε διάλογο με άλλους διαπρεπείς συγγραφείς, ερευνητές και πανεπιστημιακούς από τους χώρους της φιλοσοφίας, της πολιτισμικής ανθρωπολογίας, της εθνολογίας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και περιγράφοντας τρόπους με τους οποίους αισθητήριες πρακτικές και προτιμήσεις κατασκευάζονται, περιθωριοποιούνται, μετατοπίζονται, αποσιωπούνται και πλαστογραφούνται κατά τη διαπραγμάτευση και διεκδίκηση της ιστορίας και της σύγχρονης εποχής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Κ. ΝΑΝΤΙΑ ΣΕΡΕΜΕΤΑΚΗ
ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ISBN: 978-960-546-953-5
Σελίδες: 224
Εξώφυλλο: Μαλακό
Λιανική Τιμή:14,90€
Το βιβλίο αυτό εγκαινιάζει μια μεθοδολογική και θεματική ανταλλαγή μεταξύ επιστημών που χρησιμοποιούν εθνολογικά υποδείγματα στην ανάλυση της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Επίσης, φέρνει σε διάλογο τις εμβρυϊκές στην Ελλάδα επιστήμες της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και των Γυναικείων Σπουδών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στον Έλληνα αναγνώστη ένα «πρόγραμμα σπουδών» στον χώρο της Πολιτισμικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας των γυναικών ή/και των φύλων.
Το σκεπτικό του έργου εμφανίστηκε αρχικά το 1989 στο πλαίσιο διεπιστημονικού συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο εκεί εδρεύονΩνάσειοΚέντρο Ελληνικών Σπουδών. Με προσεγγίσεις από την ανθρωπολογία, την κοινωνική ιστορία, τη λογοτεχνική κριτική, το θέατρο, την ποίηση και τη λογοτεχνία, ήταν το πρώτο συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την αναπαράσταση των γυναικών τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη Ελλάδα.
Κ. ΝΑΝΤΙΑ ΣΕΡΕΜΕΤΑΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ στης Ευρώπης τα Άκρα ΔΙ-ΑΙΣΘΗΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ISBN: 978-960-546-947-4
Σελίδες: 408
Εξώφυλλο: Μαλακό
Λιανική Τιμή: 29,90€
Στο Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΑΚΡΑ: ΔΙ-ΑΙΣΘΗΣΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η συγγραφέας, σήμερα Καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μιλά για την ιστορική κατάσταση των πολιτισμικών περιφερειών, ιδωμένη μέσα από την ιδιαίτερη οπτική της Μέσα Μάνης, «θραύσμα της σύγχρονης εποχής», με επίκεντρο συγκεκριμένα την ποιητική δυναμική των γυναικών της, μέσα από την τελετουργία του θανάτου, τον αυτοσχεδιασμό στα μοιρολόγια, την ταφή και εκταφή των νεκρών, τη φροντίδα και την καλλιέργεια της ελιάς, όλα όσα ανήκουν σε έναν πολιτισμό αισθήσεων και μνήμης, πάνω σε ένα τοπίο προσώπων, πραγμάτων και τόπων.
Για την συγγραφέα:
Η Κων/να-Νάντια Σερεμετάκη – C. Nadia Seremetakis είναι διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας, ερευνήτρια και καθηγήτρια ανθρωπολογίας. Σπούδασε, έζησε και δίδαξε στη Νέα Υόρκη, δίπλα σε διάσημους ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους και φιλοσόφους επί δύο και πλέον δεκαετίες, και έως σήμερα η ζωή της μοιράζεται μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα και τη Νότια Πελοπόννησο. Το πλούσιο συγγραφικό έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές, καινοτόμο και διαχρονικό. Περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία και άρθρα γραμμένα στην αγγλική και την ελληνική, καθώς και ποίηση. Πολλά από αυτά έχουν αναδημοσιευτεί και μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Οι μελέτες της βασίζονται κυρίως σε μακρόχρονες επιτόπιες έρευνες και συγκριτικές έρευνες σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικότερα στην αστική και αγροτική Ελλάδα. Από το 2009 διδάσκει στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.