Περίληψη κειμένου (Θεωρία & Παραδείγματα)
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου
–
Το πρώτο θέμα των εξετάσεων σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αφορά στη συνοπτική νοηματική απόδοση από τους μαθητές και τις μαθήτριες μέρους ενός κειμένου ή τη συνοπτική απόδοση των απόψεων που διατυπώνονται σε ένα κείμενο για κάποιο ζήτημα.
Η περίληψη ή αλλιώς η συνοπτική απόδοση μέρους του κειμένου αναφοράς αποτελεί διαχρονικά βασική άσκηση των εξετάσεων, καθώς μέσω αυτής ελέγχονται σε ποικίλα επίπεδα οι ικανότητες των μαθητών. Ειδικότερα, ελέγχονται:
– Η ικανότητα των μαθητών να κατανοούν με επάρκεια το κείμενο αναφοράς, ώστε να αποδίδουν με ορθότητα τις ιδέες του γράφοντος.
– Η ικανότητα των μαθητών να εντοπίζουν τις κύριες ιδέες του προσδιορισμένου αποσπάσματος -ή εκείνες που σχετίζονται με ένα προσδιορισθέν ζήτημα-, προσπερνώντας τις επουσιώδεις πληροφορίες, ώστε να διαμορφώνουν ένα μεστό κείμενο που αποδίδει με πληρότητα τους κύριους συλλογισμούς/ιδέες του κειμένου αναφοράς.
– Η ικανότητα των μαθητών να συντάσσουν ένα δικό τους αυτόνομο κείμενο -έστω κι αν βασίζονται στις ιδέες ενός άλλου προσώπου-, καλά δομημένο, με εσωτερική συνοχή, ώστε η ανάγνωσή του να έχει τη ροή ενός πρωτότυπου κειμένου και όχι μιας άκαμπτης και ανεπιτυχούς συρραφής διάσπαρτων «αποσπασμένων» από άλλο κείμενο ιδεών.
Ας μη λησμονούμε πως το τελικό κείμενο ανήκει στον μαθητή, γι’ αυτό και οφείλει να διακρίνεται για την πληρότητά του, τη συνοχή του, την άρτια χρήση της γλώσσας, καθώς και για την επιτυχή ανασύνδεση των βασικών ιδεών του κειμένου αναφοράς.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών που δημοσιεύτηκε το 2019 και βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, τα μη λογοτεχνικά κείμενα που αξιοποιούνται στις Πανελλαδικές εξετάσεις κινούνται σε πέντε γενικούς θεματικούς άξονες:
– Άμεσο κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, παρέες –κοινωνικές ομάδες)
– Ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο (κοινωνικοί θεσμοί, αγορά εργασίας, θεσμοί εξουσίας, αξίες)
– Φυσικό περιβάλλον
– Ψηφιακό περιβάλλον
– Ταυτότητες (κοινωνικές, εθνικές, πολιτισμικές)
Περίληψη προσδιορισμένου τμήματος του κειμένου αναφοράς
Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο κλικ εδώ!
Για να δείτε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κλικ εδώ!
–