
Σοφία Σκλείδα
τοβιβλίο
ISBN: 978-618-82415-2-7
Το παραμύθι αποτελεί το βασικό μέσο με το οποίο ένα παιδί αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Είναι ένα εξωτερικό ερέθισμα που γεννά συναισθήματα και διαμορφώνει την άποψή του για τον κόσμο που το περιβάλλει.
Αυτές ακριβώς τις αρχές αξιοποιεί στο νέο της παραμύθι, «οι Γεωμετρούληδες» (τοβιβλιο, 2016), η Σοφία Σκλείδα μέσα από μία απλή ιστορία που ακουμπά την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό μέσα από τον εξανθρωπισμό των γεωμετρικών σχημάτων.
Πρόκειται για μία κεφάτη ιστορία που ζωντανεύει τα γεωμετρικά σχήματα για να περάσει το μήνυμα της μη αποδοχής τόσο από την πλευρά του πάσχοντος όσο και από την οπτική αυτών που το προκαλούν συνειδητά ή ασυνείδητα. Δημιουργεί στο παιδί το ηθικό δίλημμα μεταξύ της επιλογής να αδιαφορήσει ή να αγκαλιάσει το θύμα, καταλήγοντας τελικά ότι είναι ευθύνη του καθενός χωριστά να επιλέξει και να πράξει το σωστό χωρίς ηθικολογίες .
Έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους, όταν για παράδειγμα παραδέχονται ότι δεν έχει τόσο σημασία για το τι νιώθουν αυτοί, αλλά κυρίως ο σφαιρούλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχική τους αντίδραση, όταν δεν αντιλαμβάνονται γιατί να είναι δυστυχισμένος. Αντιδράσεις που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για κουβέντα και περαιτέρω προβληματισμό για το πώς μπορεί να νιώθουν κάποιοι συμμαθητές μας ή κάποιοι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, όπως παιδιά από άλλες χώρες ή κοινωνικές ομάδες.
Η απλότητα και η ζωντάνια της γλώσσας συμβάλλει στην αμεσότητα της ιστορίας, καθώς την πεζή ιστορία διαδέχονται τετράστιχα, έμμετρα και ομοιοκατάληκτα ποιηματάκια. Παράλληλα, η ζωηρή κι απλή εικονογράφηση “ζωντανεύει” τα σχήματα και τα τοποθετούν στο χώρο.
Στοχευμένες δραστηριότητες στο δεύτερο μέρος δίνουν την αφορμή στο παιδί να εκφραστεί και να συνδέσει γεωμετρικά σχήματα με αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Το νήπιο έρχεται σε πρώτη επαφή με έργα που στηρίζονται σε γεωμετρικά σχήματα (όπως η Γκουερνικα του Πάμπλο Πικάσο και έργα του Βασίλι Καντίνσκι). Μάλιστα υπό την καθοδήγηση του γονέα ή του εκπαιδευτικού, δίνεται αφορμή για μία συζήτηση για την ειρήνη και τον πόλεμο ή ακόμα και για το πρόβλημα της προσφυγιάς (με ό,τι ρόλο κατέχει στην επικαιρότητα και στην ελληνική ιστορία).
0 Σχόλια