τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, Διηγήματα της «Γενιάς των Ερειπίων»

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, Διηγήματα της «Γενιάς των Ερειπίων»

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Νέα Έκδοση

Διηγήματα της «Γενιάς των Ερειπίων»

Επιλογή διηγημάτων – Μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος

ISBN: 978-960-01-1930-5
1η έκδοση, 
Μάρτιος 2018
σελ. 
365, 16,00 €

 

Στα ερείπια του Τρίτου Ράιχ διάσημοι γερμανόφωνοι συγγραφείς σπάνε τη σιωπή των συμπατριωτών τους για τους Ναζί, τον πόλεμο και την ήττα.

Πώς είναι να γυρνάς από τον πόλεμο σε μια πατρίδα υπεύθυνη για μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταστραμμένη υλικά και ηθικά;

Πρώην στρατιώτες, πρώην κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτοεξόριστοι, άθεοι, Εβραίοι, Χριστιανοί, γερμανόφωνοι συγγραφείς με διαφορετικές ιδεολογίες και εμπειρίες από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μοιράζονται τα τραύματα και τις ανησυχίες της αποδεκατισμένης γενιάς τους.

Ομολογίες ενοχής, αλλά και ψυχικού άλγους, είκοσι εννέα  χαμηλόφωνα διηγήματα που συγκλονίζουν με τις ιστορίες από την καθημερινότητα του πολέμου σε όλη την Ευρώπη. Τα υπογράφουν οι: Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μαξ Φρις Χάινριχ Μπελ, Άννα Ζέγκερς, Μαρί Λουίζε Κάσνιτς, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν,  Χάινερ Μύλερ, Γιόζεφ Μίλμπεργκερ, Ρολφ Μπέκερ, Βάλτερ Μπάουερ, Αλεξάντερ Κλύγκε, Ελίζαμπεθ Λάνγκεζερ, Χανς Μπέντερ, Ίλζε Άιχινγκερ, Άλμπρεχτ Γκες,  Ούλριχ Μπέχερ, Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ, Πέτερ Ροζίνσκι, Βόλϕντιτριχ Σνούρε, Στέφαν Χέρμλιν.   Όλοι  τους έμειναν στην ιστορία ως «γενιά των ερειπίων» ή «γενιά της αποψίλωσης» και της «ώρας μηδέν» και λάμπρυναν τη μεταπολεμική γερμανόφωνη λογοτεχνία.

«Με αίσθημα συλλογικής ευθύνης και ενοχής για τον πόλεμο, με το τραύμα της εθνικής ταπείνωσης για δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα», όπως γράφει στον πρόλογο ο μεταφραστής τους Φοίβος Πιομπίνος, γράφουν όχι για να εξορκίσουν τις τύψεις τους αλλά για να ευαισθητοποιήσουν και να συνετίσουν τους νεότερους, ηττημένους και νικητές. Γιατί, όπως τονίζει ο νομπελίστας Χάινριχ Μπελ, «πρέπει να θυμόμαστε και να θυμίζουμε πως ο άνθρωπος δεν υπάρχει μόνο για να διοικείται και πως οι καταστροφές δεν συμβαίνουν μόνο γύρω μας· συμβαίνουν και μέσα μας. Και ακόμα και οι πιο μικρές αφήνουν σημάδια που κάνουν χρόνια να επουλωθούν».

Διδότου 37, 10680 Αθήνα

Τηλ.: 210 36 42 003       

www.dardanosnet.gr

info@dardanosnet.gr 

GutenbergBooks

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος